Ο Λετσίλε Τεμπόγκο από την Μποτσουάνα έγινε ο πρώτος αφρικανός Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα, καθώς νίκησε στον τελικό του αγωνίσματος στο «Παρίσι 2024». Και όπως δήλωσε λίγο μετά τον τερματισμό, ο 21χρονος αφρικανός δρομέας ταχύτητας, αυτό το μετάλλιο «αντιπροσωπεύει πολλά για την ήπειρό του»:

«Αντιπροσωπεύει πολλά για την αφρικανική ήπειρο. Πλέον, βλέπουμε ότι η Αφρική υπάρχει στον χάρτη των σπριντ. Το μήνυμα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο και είναι ξεκάθαρο. Είναι πραγματικά εξαιρετικό για εμένα να είμαι Ολυμπιονίκης. Έμεινα πραγματικά έκπληκτος όταν πέρασα τη γραμμή του τερματισμού. Είδα ότι ήμουν μπροστά από τον Κένι (σ.σ. Μπέντναρεκ) και δεν είδα τον Νόα (σ.σ. Λάιλς) στα αριστερά μου. Συνήθως έχει μια εξαιρετική στροφή, όπως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι. Το είχα στο μυαλό μου και εξασκήθηκα σε αυτό κάθε ημέρα, μέχρι να εξαντλήσω τον εαυτό μου και να το τελειοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο».
 
Ο πρώτος Ολυμπιονίκης στην ιστορία της χώρας του, έτρεξε με την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του, που πέθανε πριν από λίγους μήνες: «Το έκανα για να μπορώ να τη νιώθω μαζί μου διαρκώς. Έπρεπε να το αφήσω στην άκρη και να συγκεντρωθώ στον ανταγωνισμό, εάν δεν είχα την ομάδα μου κοντά μου, δεν θα ήμουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».