Μπορεί διαχρονικά το ελληνικό κράτος να μην χρηματοδοτεί επαρκώς τις αθλητικές ομοσπονδίες και να μην βελτιώνει στον βαθμό που θα έπρεπε τις εγκαταστάσεις στις οποίες προπονούνται οι αθλητές, ωστόσο έχει επιλέξει να δώσει ένα από τα υψηλότερα πριμ παγκοσμίως σε όσους κατακτούν μετάλλιο αυτές τις ημέρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και την αφοσίωση που απαιτούνται για να φτάσει κάποιος στην κορυφή, επέλεξε να δώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 90.000 ευρώ σε όποιον έλληνα αθλητή κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, 60.000 ευρώ για το ασημένιο και 50.000 ευρώ για το χάλκινο.
Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει κατακτήσει επτά μετάλλια: Ένα χρυσό, ένα ασημένιο και πέντε χάλκινα. Συγκεκριμένα, ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, ενώ ο Απόστολος Χρήστου εξασφάλισε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα ύπτιο. Επιπλέον, πέντε χάλκινα μετάλλια ήρθαν να προστεθούν στη συλλογή μας από τους αθλητές Θεόδωρο Τσελίδη, που αγωνίστηκε στα 90 κιλά τζούντο, Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, που αγωνίστηκαν στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο αντίστοιχο γυναικείο αγώνισμα, Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους και Εμμανουήλ Καραλή στο άλμα επί κοντώ.
Να σημειωθεί ότι πέρα από τα προσωπικά έπαθλα που απονέμονται στους αθλητές, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα συνολικό ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί στις ομοσπονδίες των αθλημάτων που κατάφεραν να φέρουν μετάλλια. Αυτό το ποσό θα διατεθεί με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλημάτων και την ενίσχυση των αθλητών που συμβάλλουν στις επιτυχίες της χώρας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά είναι ανεξάρτητα από τις χορηγίες που μπορεί να εξασφαλίσει κάθε αθλητής προσωπικά. Για παράδειγμα, η αθλήτρια Δώρα Γκουντούρα έλαβε χρηματικό έπαθλο από προσωπικό της χορηγό, παρά την πρόωρη έξοδό της στα προημιτελικά της ξιφασκίας.
Συν τοις άλλοις, εκτός από τις χρηματικές απολαβές, οι ολυμπιονίκες (σ.σ. ολυμπιονίκης θεωρείται όποιος κατακτά έως και την 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες) απολαμβάνουν μια σειρά από σημαντικά προνόμια. Μεταξύ αυτών, ο διορισμός τους στον δημόσιο τομέα χωρίς διαγωνισμό, η απονομή του τίτλου του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, καθώς και η δυνατότητα απευθείας εισαγωγής σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ της επιλογής τους, συμπεριλαμβανομένων των Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ).