Στη σημερινή εποχή κάθε φορά που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες κυκλοφορούν πικάντικα δημοσιεύματα για το Ολυμπιακό Χωριό. Μερικοί δυσανασχετούν με αυτό το γεγονός, καθώς θεωρούν ότι το σεξ έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας που γέννησε τη διοργάνωση, πιστεύοντας ότι στην αρχαιότητα η σεξουαλική πράξη ήταν υποδεέστερο ζήτημα. Είναι τα πράγματα όμως έτσι;

Για τους αρχαίους Έλληνες το σεξ δεν αποτελούσε ταμπού ή προσωπική υπόθεση, όπως στις μέρες μας, αλλά ήταν αλληλένδετο με τον πολιτισμό τους και ιδίως με τον αθλητισμό. Ο Simon Goldhill, καθηγητής αρχαίων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε άρθρο που έγραψε στην Guardian, τόνισε ότι οι αθλητές δεν αποτελούσαν μόνο «πρότυπο σωστού πολίτη», αλλά «σύμβολα του σεξ».

Έτσι, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί πέρα από κορυφαίο αθλητικό θέαμα, προσέφεραν και ηδονή στους θεατές, τόσο στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας με τους γυμνούς αθλητές όσο και έξω από αυτό, με πάγκους γεμάτους πόρνες και νεαρούς άνδρες, γνωστούς ως κίναιδους.

αγαλματα

Ωστόσο, οι αθλητές αντιμετώπιζαν διαφορετικά το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εποχής, για να πετύχουν καλύτερη επίδοση έπρεπε να απέχουν από το σεξ όσο καιρό προπονούνταν ή διεξαγόταν η διοργάνωση.

Η ιστοσελίδα The Conversation έφερε ως παράδειγμα τον Ολυμπιονίκη Ίκκο από τον Τάραντα, που θεωρούσε τη σεξουαλική αποχή το μυστικό της επιτυχίας του. Ο Πλάτωνας, σχολιάζοντας τις επιδόσεις του αθλητή από τη Νότια Ιταλία, έγραψε πως ο Ίκκος διακρίθηκε γιατί «καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του δεν άγγιξε ποτέ γυναίκα, ούτε όμως και αγόρι», οπότε δεν κούρασε το σώμα ή το μυαλό του με ζητήματα εκτός των Αγώνων.

Μετά το τέλος των Ολυμπιακών, όμως, το σεξ απασχολούσε έντονα τους Ολυμπιονίκες, καθώς αυτόματα γινόντουσαν σύμβολα του σεξ.

αγαλματα

Μάλιστα, στις περιοδείες που έκαναν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, οι ακόλουθοί τους δεν αποτελούνταν πάντα από άτομα που δόξαζαν τα κατορθώματά τους. Αντιθέτως, υπήρχαν θαυμαστές τους που εξυμνούσαν την εμφάνιση του αθλητή και την έφερναν ως παράδειγμα, για να ορίσουν τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής, ιδίως εκείνα που αφορούσαν μόνο το σεξ.

Οι αρχαίοι έλληνες αθλητές, λοιπόν, δεν έκαναν σεξ -πόσο μάλλον αχαλίνωτο- κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να πετυχαίνουν τις καλύτερες επιδόσεις και όχι επειδή είχαν ηθικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως εσφαλμένα θεωρούν ορισμένοι στις μέρες μας.