Ο Manolo το βράδυ της Δευτέρας 5/8 «πέταξε». Ο «ιπτάμενος», χάλκινος πια Εμμανουήλ Καραλής, όπως τον αποκαλούν πλέον όλοι, χάρισε στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας στη χώρα μας με το 6ο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα 5,90 μ. στο επί κοντώ, μετά την τεράστια επιτυχία του δήλωσε πως έχει περάσει πολλά, αλλά όπως εξήγησε όλες οι δυσκολίες ακόμα και ο ρατσισμός που βίωσε τον έκαναν όσα είναι σήμερα.
«Ό,τι έχω περάσει, η κατάθλιψη, ο ρατσισμός, οι τραυματισμοί με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι»
«Δεν έχω καταλάβει ακόμη τι έχω κάνει, έκλαιγα μπροστά στους γονείς μου», είπε με τρεμάμενη φωνή ο Εμμανουήλ Καραλής, ενώ μίλησε ανοιχτά για τον ρατσισμό και την κατάθλιψη που έχει βιώσει στη μέχρι τώρα πορεία του.
«Θέλω να βλέπω τα έξι μέτρα, θα το κάνω σύντομα, φέτος ή του χρόνου. Είναι στα άμεσα πλάνα μου και των προπονητών μου», υποσχέθηκε ο Manolo και ζήτησε από τα νέα παιδιά να μην παρατάνε τα όνειρά τους.
Δεν το πίστευε ότι είναι ολυμπιονίκης
Μετά την τρίτη άκυρη προσπάθεια του Ομπιένα, ο Εμμανουήλ Καραλής έδειχνε να μην πιστεύει τι έχει πετύχει, πιάνοντας τα μαλλιά του, για να αντιληφθεί βέβαια στη συνεχεία το μέγεθος της τεράστιας επιτυχίας του.
Δείτε την αντίδρασή του
Αναλυτικά η δήλωση του Εμμανουήλ Καραλή
«Τώρα που ηρέμησα, σκέφτομαι ό,τι έχω περάσει ως αθλητής, ως άνθρωπος. Τις δυσκολίες, την κατάθλιψη, τον ρατσισμό, τους τραυματισμούς. Μπορώ να πω ότι όλα αυτά με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι τώρα. Δυνατό, με αυτοπεποίθηση, ένας τρίτος ολυμπιονίκης. Δεν είμαι ειδικός, ξεπερνάω στιγμές, θα έχω κι άλλες καλές και κακές. Είμαι 24.
Αυτό που θέλω να πω στα νέα παιδιά, είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους. Είναι πάρα πολύ δύσκολος αυτός ο κόσμος, αλλά με επιμονή και με υπομονή, με πίστη στον εαυτό σου, θα κάνεις πράγματα.
Θέλω να ευχαριστιέμαι τον αγώνα, θέλω να μπαίνω με την καρδιά μου και με την ψυχή μου. Ήθελα ένα μετάλλιο, το είχα πει στην οικογένειά μου. Το πίστευα και όταν βλέπεις γύρω σου τους ανθρώπους σου να πιστεύουν σε εσένα, όλα γίνονται αληθινά. Τα κατάφερα, έβαλα τα κλάματα με τους γονείς μου, τους ευχαρίστησα για την πίστη και για την ενέργεια που μου έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έχω καταλάβει ακόμα, δεν έχω καταλάβει τι έχω κάνει, μόλις πάω στο Ολυμπιακό Χωριό θα μου το δώσουν να το καταλάβω.
Ήθελα να αφήσω το 5.95, είπα να πάω όλα για όλα, να προσπαθήσω στα έξι μέτρα. Όταν μου είπαν ότι ήμουν τρίτος, συγκινήθηκα, αλλά έπρεπε να κάνω τα άλματα για το ασημένιο μετάλλιο. Θέλω να βλέπω τα έξι μέτρα, θα το κάνω σύντομα, φέτος ή του χρόνου. Είναι στα άμεσα πλάνα μου και των προπονητών μου. Αυτό το μετάλλιο μου δίνει κίνητρο για ακόμη περισσότερα. Αν πηδήξεις έξι μέτρα, μπαίνεις στο Πάνθεον. Είναι κάτι ιστορικό. Είμαι έτοιμος. Ξέρω ότι θα το κάνω, είμαι 100% σίγουρος. Όλα είναι θέμα χρόνου, ενέργειας, συνθηκών, να είναι όλα καλά.
Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Όχι μόνο για εμένα, για όλους τους αθλητές, που είμαστε πάνω από 100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ, να είμαστε όλοι οι Έλληνες ένα. Να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τις προσπάθειες των αθλητών, αναμένουμε κι άλλα μετάλλια. Η αγάπη που έχω λάβει από τον κόσμο δεν υπάρχει, τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους».
Ο κυρίαρχος του επί κοντώ και χρυσός πλέον ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Σουηδός, Αρμάντ Ντουπλάντις, ο οποίος μόνο με επιτυχημένα άλματα εξασφάλισε το χρυσό με άλμα στα 6 μ., αν και πήγε πολύ ψηλότερα, κάνοντας ένα επιτυχημένο άλμα στα 6,10 μέτρα, αλλά και ένα στα 6,25 μέτρα στην τρίτη του προσπάθεια, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ!
Ασημένιος ολυμπιονίκης στέφθηκε ο Σαμ Κέντρικς με άλμα στα 5,95 μ.