Στην ιστορία θα μείνει ο τελικός των 100μ. των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε σχετικά με τον νικητή της κούρσας.

Νόα Λάιλς και Κισέιν Τόμσον πέρασαν μαζί την γραμμή του τερματισμού και τόσο οι αθλητές, όσο και οι παρευρισκόμενοι στο στάδιο, όπως και οι τηλεθεατές περίμεναν να δουν σε ποιον εκ των δυο θα καταλήξει το χρυσό μετάλλιο.

Παρατηρώντας το τηλεοπτικό πλάνο όλοι πίστεψαν πως ο Τζαμαϊκανός είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς αυτός φαίνεται να περνά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, κάτι που όντως συνέβη, αφού το πόδι του είναι πιο μπροστά.

Η στιγμή του τερματισμού

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, αφού ο κανονισμός προβλέπει πως σε οριακές καταστάσεις ο χρόνος για τους σπρίντερ δεν σταματά μόλις περάσει οποιοδήποτε μέλος του σώματος την γραμμή του τερματισμού, αλλά ο κορμός.

Στη συγκεκριμένη κούρσα λοιπόν, ο Τόμσον έβαλε πρώτος το πόδι του, ενώ ο Αμερικανός που αναδείχθηκε και χρυσός ολυμπιονίκης έγειρε το κεφάλι, βάζοντας το σώμα του μπροστά με αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορος για πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

H κούρσα

Με τους 80.000 θεατές να το ζουν πολύ έντονα, όπως συμβαίνει πάντα στην κούρσα της μιας ανάσας, οι Λάιλς και Τόμσον έδωσαν μεγάλη μάχη από την αρχή ως το τέλος και τελικά έκαναν και οι δύο 9.79, γεγονός που δείχνει και πόσο μεγάλο… ντέρμπι ήταν.

Αυτός που πανηγύρισε όμως, τελικά, ήταν ο Αμερικανός αφού το φώτο φίνις έδειξε ότι το χρυσό μετάλλιο πρέπει να πάει σε αυτόν, με τον Τζαμαϊκανό να παίρνει το ασημένιο και τον Φρεντ Κέρλι, από τις ΗΠΑ, να παίρνει το χάλκινο με χρόνο 9.81.

Η τελική κατάταξη

Νόα Λάιλς (ΗΠΑ) – 9.79
Κισέιν Τόμσον (Τζαμάικα) – 9.79
Φρεντ Κέρλι (ΗΠΑ) – 9.81
Ακάνι Σιμπίνε (Νότια Αφρική) – 9.82
Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία) – 9.85
Λέτσιλ Τεμπόγκο (Μποτσουάνα) – 9.86
Κένεθ Μπέντναρεκ (ΗΠΑ) – 9.88
Ομπλίκ Σέβιλ (Τζαμάικα) – 9.91