Η Λαρίσα Λατίνινα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στην παγκόσμια σκηνή της ενόργανης γυμναστικής στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Ομως, μόλις εμφανίσθηκε στο προσκήνιο, η Νάντια Κομανέτσι, αναγνωρίσθηκε δικαίως, ως η κορυφαία γυμνάστρια όλων των εποχών.

Αυτή η βραχύσωμη νεαρή Ρουμάνα, ύψους μόλις 1,53 μ. και βάρους 41 κιλών, χαρακτήρισε στον απόλυτο βαθμό το εντυπωσιακό άθλημα και βοήθησε τα μέγιστα στη διάδοση και στη δημοφιλία του.

Στις 18 Ιουλίου 1976, σε ηλικία 14 ετών και 8 μηνών, η Κομανέτσι άφησε άναυδους κριτές και θεατές όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, πραγματοποίησε άψογα το πρόγραμμα της στους ασύμμετρους ζυγούς και βαθμολογήθηκε με άριστα (10), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα Ολυμπιακά χρονικά!

Μάλιστα, οι πίνακες αποτελεσμάτων δεν ήταν προγραμματισμένοι για να καταγράφουν την τελειότητα, με συνέπεια αρχικά, να εμφανισθούν οι αριθμοί 1,00 για την βαθμολογία της Κομανέτσι. Οι έκπληκτοι θεατές κατάλαβαν τι συνέβη, όταν ο εκφωνητής ανακοίνωσε το άριστα, με το κοινό να ξεσπά σε ακατάπαυστα χειροκροτήματα.

 Κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ρουμάνα πρωταθλήτρια θα βαθμολογηθεί με 10 σε ακόμη έξι (!) περιπτώσεις. Η Κομανέτσι άρχισε τη γυμναστική από το νηπιαγωγείο και κατάφερε να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη διοργάνωση της Μόσχας, η «μικρή νεράιδα του Μόντρεαλ» κατέκτησε ακόμη δύο χρυσά μετάλλια, πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 1981.

Ο δικτάτορας της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου την έκανε για πρώτη φορά εικόνα του καθεστώτος, αλλά οι σχέσεις της με το ρουμανικό κράτος έγιναν γρήγορα σχεδόν «εχθρικές» και σχεδόν αμέσως τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση. Τελικά, η Κομανέτσι κατάφερε να περάσει το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» τον Νοέμβριο του 1989, έναν μήνα πριν από την επανάσταση, περνώντας από την Ουγγαρία με τα πόδια πριν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παντρεμένη με τον Αμερικανό γυμναστή, που γνώρισε στο Μόντρεαλ, Μπαρτ Κόνερ, δις Ολυμπιονίκη στο Λος Άντζελες το 1984, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2001.

Πηγή: ΑΠΕ