Ποινική έρευνα διεξάγεται στις ΗΠΑ για 11 Κινέζους κολυμβητές -εκ των οποίων ορισμένοι Ολυμπιονίκες- που βγήκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ και πρόκειται να αγωνιστούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Δημοσίευμα του CNN ανέφερε ότι οι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί στην τριμεταζιδίνη, μια απαγορευμένη ουσία που βελτιώνει τις επιδόσεις. Ο έλεγχος έγινε το 2021 για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο και αφορούσε 23 αθλητές.

Παρά το θετικό δείγμα, ο Διεθνής Οργανισμός Κολύμβησης (WADA) αποφάσισε να συμμετέχουν, αποδεχόμενος τον ισχυρισμό της κινεζικής επιτροπής, ότι οι αθλητές μολύνθηκαν από μόλυνση στην κουζίνα του ξενοδοχείου που διέμεναν τότε, παράγοντα που δεν μπορούσαν να προβλέψουν για να φέρουν ευθύνη.

Ωστόσο, τον Μάιο το FBI ξεκίνησε έρευνα μετά από αίτημα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με την έρευνα να βασίζεται σε νόμο του 2020 που επιτρέπει την ποινική δίωξη ατόμων που βοηθούν αθλητές να ντοπάρονται σε διεθνείς αγώνες, ακόμη και αν δεν συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διευθυντής του WADA, Μπρεντ Νοβίκι, θα καταθέσει σε δίκη που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, ενώ σε δήλωση προς τα ΜΜΕ ανέφερε πως «δεν υπήρξε καμία απόδειξη για παράβαση» και «κανένας αξιόπιστος τρόπος» που να διέψευδε τη θεωρία περί μόλυνσης των Κινέζων αθλητών.