Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην αρχαία Ελλάδα και υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 κόσμος ταξίδευε μέχρι την αρχαία Ολυμπία, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση.

Οι Αγώνες διαρκούσαν πέντε μέρες και παρά την έντονη αθλητική φύση τους, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με το δωδεκάθεο και κυρίως με τον Δία. Εξάλλου, σύμφωνα με τον μύθο, οι Ολυμπιακοί ιδρύθηκαν από τον Ηρακλή -γιο του Δία- ή από τον ίδιο τον πατέρα των Ολύμπιων Θεών, ως υπενθύμιση για τη νίκη του έναντι στον πατέρα του Κρόνο.

Το Βρετανικό Μουσείο σε έρευνα που έκανε για την αρχαία διοργάνωση, σημείωσε ότι μήνες πριν ξεκινήσει, κήρυκες ταξίδευσαν σε όλες τις αρχαιοελληνικές πόλεις-κράτη για να ανακηρύξουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Έτσι, οι εχθροπραξίες σταματούσαν, για να μπορέσουν θεατές και αθλητές να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην αρχαία Ολυμπία. Μόλις έφταναν εκεί, ακολουθούσε το εξής πρόγραμμα, που διαρκούσε πέντε μέρες:

Ημέρα πρώτη

Πρωί: Τελετή ορκωμοσίας των αθλητών, όπου έδιναν όρκο σε άγαλμα του Δία, πως θα τηρήσουν τους κανόνες. Παράλληλα, διεξάγονταν θυσίες και αγώνες τρεξίματος, πάλης αγοριών.

Απόγευμα: Ομιλίες φιλοσόφων και απαγγελίες ποιητών

Δεύτερη ημέρα

Πρωί: Πομπή στον ιππόδρομο των διαγωνιζομένων στα ιππικά αγωνίσματα. Ύστερα, ακολουθούσαν αρματοδρομίες και ιπποδρομίες.

Μεσημέρι: Διεξάγονταν το πένταθλο.

Απόγευμα: Λατρευτικές πένθιμες τελετές προς τιμήν του ήρωα Πέλοπα.

Τρίτη ημέρα

Πρωί: Πομπή κριτών, πρεσβευτών, διαγωνιζομένων και θυσιαζόμενων ζώων προς τον Μεγάλο Βωμό.

Μεσημέρι: Ακολουθούσαν αγώνες τρεξίματος.

Απόγευμα: Δημόσιο συμπόσιο

Ημέρα Τέταρτη

Πρωί: Διεξάγονταν το άθλημα της πάλης

Μεσημέρι: Ακολουθούσαν τα αγωνίσματα της πυγμαχίας και το παγκράτιο

Πέμπτη ημέρα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούνταν η πομπή των Ολυμπιονικών στο ναό του Δία, για να λάβουν ως έπαθλο το στεφάνι ελιάς από τους κριτές.