Φέτος τους Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα περιγράψει ένας διάσημος σπίκερ που βρίσκεται στη σύνταξη, καθώς η φωνή του θα αναβιώσει χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
Το NBC προσέγγισε τον 79χρονο Αλ Μάικλς που έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού και θα αναβιώσει τη φωνή του χάρη στο πρόγραμμα «Your Daily Olympic Recap on Peacock».
Σύμφωνα με αφιέρωμα του Vanity Fair ο Μάικλς ήταν επιφυλακτικός στην αρχή, καθώς η φωνή του είναι το χαρακτηριστικό που τον κατέστησε διάσημο στη χώρα του, οπότε τυχόν λάθος αποτέλεσμα θα αμαύρωνε τη φήμη του. «Πώς θα ακουγόμουν; Θα ήμουν εγώ ή κάποιος που μου μοιάζει και εκστομίζει κλισέ εκφράσεις όταν ζητηθεί;» ανέφερε μεταξύ άλλων στις επιφυλάξεις που εξέφρασε.
Τελικά, συμφώνησε όταν άκουσε το αποτέλεσμα, με τον ίδιο να το χαρακτηρίζει «τρομακτικό». «Ειλικρινά, ήταν εκπληκτικό, καταπληκτικό και λίγο τρομακτικό. Δεν ήταν μόνο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά για 2% δεν άγγιξε την τελειότητα. Ακουγόταν όπως εγώ και έλεγε ότι θα έλεγα, τη στιγμή που έπρεπε και με τον σωστό τρόπο», είπε ο Αλ Μάικλς.
Πώς λειτουργεί
Το «Your Daily Olympic Recap on Peacock» ή «Peacock» για συντομία, θα αντλεί υλικό από χιλιάδες ώρες ζωντανής κάλυψης των Αγώνων στο Παρίσι, χρησιμοποιώντας ένα γλωσσικό μοντέλο γνωστό ως LLM.
Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα αναλύει τους υπότιτλους και τα μεταδεδομένα για να συνοψίσει τα αποσπάσματα από την κάλυψη, ενώ θα τα προσαρμόζει για να ταιριάζουν στο ύφος του σπίκερ.
Το υλικό που θα προκύπτει, θα ντύνεται από τη φωνή του Μάικλς που επεξεργάστηκε μοντέλο φωνητικής τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε σε παλαιότερες περιγραφές αγώνων του σπίκερ.
Στο τέλος, θα προβάλλεται ένα 10λεπτο απόσπασμα με τα highlights, τα οποία θα περιγράφει η φωνή του Μάικλς, ενώ θα υπάρχουν έως και 7 εκατομμύρια διαφορετικές παραλλαγές για κάθε περίσταση. Παράλληλα, μια ομάδα συντακτών θα επεξεργάζεται το τελικό περιεχόμενο, ώστε να επέμβει σε τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
Σύμφωνα με το NBC οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η «τέλεια διοργάνωση» για να δοκιμαστεί αυτή η εφαρμογή και αν επιτύχει, ενδεχομένως χρησιμοποιηθεί και σε άλλα αθλητικά δρώμενα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.