Το Παρίσι στολίζεται για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων και μεταξύ άλλων πραγματοποιεί επιχείρηση «σκούπα», για να απομακρύνει τους αστέγους, ώστε η γαλλική πρωτεύουσα να δείξει ωραία εικόνα στους τουρίστες.

Η συλλογικότητα «Le Revers de la Médaille» ανέφερε ότι τους τελευταίους 13 μήνες απομακρύνθηκαν 12.545 άτομα, τα οποία οι Αρχές επιβίβασαν σε λεωφορεία και ένα μικρό μέρος τους κατέληξε σε κοιτώνες. Αντιθέτως, η πλειοψηφία μένει στο δρόμο, με άστεγες οικογένειες, τοξικομανείς, εργάτριες του σεξ και μετανάστες να αποτελούν θύματα της συγκεκριμένης πολιτικής.

«Κρύβουν τη δυστυχία “κάτω από το χαλί”», είπε ο Paul Alauzy, μέλος των Γιατρών του Κόσμου, αναφέροντας ότι «αν αυτό ήταν πραγματικά μια αξιοπρεπής λύση στο πρόβλημα, οι άνθρωποι θα πάλευαν, για να μπουν στα λεωφορεία. Δεν το κάνουν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να κάνουμε τη ζωή αδύνατη για αυτούς τους ανθρώπους και όσους τους υποστηρίζουν».

Η εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της έγραψε ότι ακτιβιστές διαφωνούν έντονα με την επιχείρηση «σκούπα» κατά των αστέγων και άλλως ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς θεωρούν ότι το πρόβλημα μετακινείται και δεν λύνεται.

«Αυτό που γίνεται στο Παρίσι, θα σταματήσει, αλλά θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές και ενδεχομένως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», ανέφερε ένας γάλλος ακτιβιστής.

Η γαλλική διοργανώτρια αρχή υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει, με τον Pierre Rabadan, πρώην διεθνή γάλλο παίκτη του ράγκμπι και νυν αντιδήμαρχο στο Παρίσι, αρμόδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αναφέρει: «Μην αγανακτείτε για τους ανθρώπους που μετακινούνται λόγω των Ολυμπιακών. Να αγανακτείτε για το πόσοι κοιμούνται στους δρόμους, αφού προϋπήρχαν πριν από τη φιλοξενία των Ολυμπιακών».