Στην αρχαία Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενίοτε συνδέονταν με την πολιτική -όπως συμβαίνει και στις μέρες μας-, με τους συμμετέχοντες να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα των διάφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι ιστορικοί θεωρούν χαρακτηριστική περίπτωση της αρχαιότητας εκείνη του αθλητή Άστυλου από τον Κρότωνα της νότιας Ιταλίας, με ορισμένους να τον περιγράφουν ως «το πρώτο θύμα της πολιτικής στους αρχαίους Ολυμπιακούς».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Άστυλος αναδείχθηκε έξι φορές Ολυμπιονίκης σε τρεις διαδοχικές Ολυμπιάδες (488-480 π.Χ.), ξεχωρίζοντας στους αγώνες τρεξίματος. Επίσης, έγινε διάσημος, γιατί ισοφάρισε τα επιτεύγματα του τεράστιου Ολυμπιονίκη της εποχής Χιόνη της Σπάρτης σε στάδιο, δίαυλο και οπλιτοδρομία.

Ερείπια από τον ναό της Ήρας στον Κρότωνα της νότιας Ιταλίας

Δημοσίευμα του Greek Reporter έγραψε ότι ο Άστυλος συμμετείχε στην πρώτη του Ολυμπιάδα το 488 π.Χ. εκπροσωπώντας τον Κρότωνα, με την πόλη να τον τιμά ως τοπικό «Θεό». Οι κάτοικοι περιέγραφαν νυχθημερόν τα κατορθώματά του και ανέγειραν άγαλμα προς τιμή του, με τον αθλητή να αποτελεί τοπικό σύμβολο.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε άρδην στους Ολυμπιακούς του 484 π.Χ., γιατί ο αθλητής δέχτηκε να εκπροσωπήσει τις Συρακούσες, το αντίπαλο δέος του Κρότωνα για την περιοχή της νότιας Ιταλίας. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι δωροδοκήθηκε από τον τύρρανο Ιέρωνα και μερικοί ιστορικοί ότι άλλαξε πλευρά, επειδή οι Συρακούσες ήταν πιο δυνατές εκείνη την εποχή.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια όμως, ο Άστυλος πλήρωσε ακριβά την απόφαση του, με αποτέλεσμα να πεθάνει ντροπιασμένος και μόνος, καθώς τον απαρνήθηκε μέχρι και η οικογένειά του.

Οι κάτοικοι του Κρότωνα γκρέμισαν το άγαλμα του και σύμφωνα με τον μύθο απαγόρευσαν να αναφέρεται το όνομα του για οποιοδήποτε λόγο, ώστε να διαγράψουν από τη μνήμη την ύπαρξή του. Παράλληλα, τον εξόρισαν για πάντα και δήμευσαν την περιουσία του, μετατρέποντας σε φυλακή το σπίτι του για να υπενθυμίζει την προδοσία που κατηγορήθηκε πως διέπραξε.