Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές και αρκετοί φοβούνται ότι η απόφαση του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

«Όπως πολλοί άνθρωποι, έμεινα άναυδη όταν άκουσα ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να προβεί σε διάλυση… Αυτή η απόφαση που πάρθηκε λίγο πριν από τους Αγώνες, είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό», είπε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Anne Hidalgo, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde.

Η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει σε δύο φάσεις, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας στις 26 Ιουλίου.

Η δήμαρχος της γαλλικάς πρωτεύουσας Anne Hidalgo

Το France 24 έγραψε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, αλλά και σε εμπόδια κατά της ομαλής διεξαγωγής των Αγώνων, γιατί η γαλλική κοινωνία είναι διαιρεμένη, ως προς τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ορισμένοι θεωρούν πως ύψιστη προτεραιότητα της Γαλλίας πρέπει να είναι η διεξαγωγή των Αγώνων, για να διαφημιστεί το κράτος, αλλά και να μπουν χρήματα τα κρατικά ταμεία από τους τουρίστες. Αντιθέτως, άλλοι θεωρούν πως οι Ολυμπιακοί διεξάγονται στο Παρίσι για «επίδειξη ισχύος» και ότι δεν αφορούν τον μέσο Γάλλο, ειδικά το υπέρογκο κόστος τους.

Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι στη Μαρίνα Roucas Blanc που κατασκευάστηκε στη Μασσαλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι διοργανωτές του «Παρισιού 2024» μίλησαν σχετικά στο πρακτορείο Reuters για να κατευνάσουν τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας πως γίνονταν προετοιμασίες για επτά χρόνια, οπότε κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

«Λίγες εβδομάδες πριν από τους Αγώνες, έχουμε εισέλθει σε μια άκρως επιχειρησιακή φάση. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και πολύ καιρό. Το κράτος προφανώς διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην πλήρη δέσμευσή του και στην πλήρη δέσμευση των δημόσιων υπηρεσιών, ακόμη και στο πλαίσιο αυτών των πρόωρων εκλογών, για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα», είπαν μεταξύ άλλων.