Ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, καθώς ήρθε δεύτερος πίσω από τη Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές και, μάλιστα, με μεγάλο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, σε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό προκήρυξε εκλογές, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης. Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κινείται κοντά στο 32,4%, ενώ η Αναγέννηση του γάλλου προέδρου λαμβάνει 15,2%.

Έπειτα, ακολουθεί το Σοσιαλιστικό κόμμα με 14,3%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%, ενώ περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος στην ήττα Μακρόν προσθέτει το γεγονός πως η συμμετοχή ήταν 52,5%, η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ευρωεκλογές στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, ανέφερε πως «ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να κηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αφού η παράταξή του ήρθε μακράν δεύτερη πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό στις ευρωεκλογές».

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποδυναμωμένος πρόεδρος απόψε», είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και πρόσθεσε πως «η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε σηματοδοτεί απόρριψη του προέδρου και της κυβέρνησής του».

«Δεν ήμασταν σε θέση να ακούσουμε τους Γάλλους»

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.