Η Κέιτλιν Τζένερ μπορεί να έγινε γνωστή στις νεότερες γενιές από τη φυλομετάβαση της το 2015 και ως θετός πατέρας της Κιμ Καρντάσιαν, όμως πριν από 48 χρόνια άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το όνομα Μπρους.

Το 1976 στο Μόντρεαλ άλλαξε τον ρου της ιστορίας και ανακηρύχθηκε «ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου», πετυχαίνοντας έναν πραγματικό άθλο, καθώς χωρίς την απαιτούμενη καριέρα εκθρόνισε τον σοβιετικό δεκαθλητή Μίκολα Αβίλοφ.

Όλα ξεκίνησαν στο δέκαθλο της ολυμπιάδας του 1972 που έγινε στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου δεν αναμένονταν να κερδίσει, αλλά έβαλε στόχο τη δεκάδα και τελικά τερμάτισε 10η. Τότε, είδε από κοντά τον Αβίλοφ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και «για πρώτη φορά, ήξερα τι ήθελα από τη ζωή μου. Ήθελα να πετύχω αυτό που κατάφερε εκείνος ο τύπος».

«Κυριολεκτικά άρχισα να προπονούμαι από το βράδυ που τελείωσε η διοργάνωση. Βγήκα τα μεσάνυτα και έτρεχα στους δρόμους του Μονάχου, προπονούμενη για τους επόμενους Αγώνες. Προπονήθηκα από εκείνη την ημέρα μέχρι το 1976, 6-8 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, 365 ημέρες το χρόνο», θυμάται η Τζένερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC.

Η Κέιτλιν Τζένερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως Μπρους Τζένερ

Έτσι, η Κέιτλιν που τότε ονομάζονταν Μπρους, έγινε ο καλύτερος δεκαθλητής στον κόσμο σε ατομικό επίπεδο, πετυχαίνοντας ρεκόρ 8.524 βαθμών, με στόχο να κερδίσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς του 1976 και να πετύχει ολυμπιακό ρεκόρ.

Παράλληλα, προπονούνταν δίπλα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου που εξασκούνταν στα αγωνίσματα που θα συμμετείχε, χωρίς όμως να παίρνουν οι ίδιοι μέρος στο δέκαθλο. Αυτό αργότερα θα χαρακτηρίζονταν το μυστικό της επιτυχίας. «Το 1972, πήρα την απόφαση ότι θα αφιέρωνα τη ζωή μου στις προπονήσεις για τέσσερα χρόνια, ώστε να κερδίσω και μετά θα αποχωρούσα από τον αθλητισμό», θα πει χρόνια αργότερα η Ολυμπιονίκης.

Η στιγμή που άλλαξε η ιστορία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976 έγιναν στο Μόντρεαλ του Καναδά και η Τζένερ έλαβε μέρος ως αξιόλογος αθλητής, σε αντίθεση με τέσσερα χρόνια πριν. Αγωνίστηκε πάλι στο δέκαθλο και ξεχώρισε με ατομικά ρεκόρ στις δοκιμασίες, καθώς στο συγκεκριμένο άθλημα οι βαθμοί κερδίζονται με βάση την επίδοση σε κάθε αγώνισμα και όχι με τη θέση τερματισμού.

Στις 30 Ιουλίου έτρεξε αποτελεσματικά στα 110 μέτρα εμπόδια, έκανε ατομικό ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, είχε φοβερή επίδοση στη σφαίρα και έτρεξε τα τελευταία 300 μέτρα του αγωνίσματος των 1.500 μέτρων, ανέφερε η ιστοσελίδα History. Έτσι, συγκέντρωσε 8.618 και κατέκτησε το χρυσό, εκθρονίζοντας τον Μίκολα Αβίλοφ που ήρθε δεύτερος με 300 λιγότερους βαθμούς. Οι Αμερικανοί έμειναν άναυδοι από αυτό το επίτευγμα, αλλά η μέρα δεν είχε τελειώσει ακόμη.

Η Κέιτλιν Τζένερ έκανε τον γύρο του θριάμβου στο στάδιο και τότε πετάχτηκε ένας οπαδός μπροστά της και της έδωσε μια αμερικανική σημαία σε ένα ραβδί, προτού τον απομακρύνουν οι φρουροί ασφαλείας.

Η στιγμή που η Κέιτλιν Τζένερ ως Μπρους κάνει το γύρο του θριάμβου με την αμερικανική σημαία στο χέρι

«Τι θα το κάνω αυτό;», θα πει αργότερα η Τζένερ, με την ίδια να προσθέτει πως «δεν μπορούσα να την αφήσω κάτω, θα φαινόταν αντιπατριωτικό. Επίσης, το να δημιουργήσω θέμα, ήταν το τελευταίο πράγμα που με απασχολούσε».

Σηκώνοντας αργά τη σημαία, την κούνησε εμφατικά στον αέρα με το πλήθος να ζητωκραυγάζει και με αυτό τον τρόπο δημιούργησε μια από τις πιο ανεξίτηλες εικόνες στην ιστορία των Αγώνων. Έκτοτε, καθιερώθηκε οι Ολυμπιονίκες να πανηγυρίζουν με τις σημαίες των χωρών τους ή να τυλίγονται με αυτές όταν ανεβαίνουν στο βάθρο.

«Αυτή η στιγμή άλλαξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πότε δεν περίμενα να ευθύνομαι εγώ για αυτό. Μέχρι και σήμερα, υποστηρίζω πως έτυχε να είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε η Τζένερ για την επιτυχία της.