Ο Ολυμπιακός έκανε χθες το βράδυ το καθήκον του κόντρα στην Ομόνοια και με το 0-0 στο ΓΣΠ -χάρη και στο 2-0 του Καραϊσκάκη- εξασφάλισε την παρουσία του στους ομίλους του Champions League. Σήμερα (30/09, 22:00) είναι η σειρά του ΠΑΟΚ να κάνει το ίδιο, έχοντας δυσκολότερο έργο, καθώς καλείται να ανατρέψει στην Τούμπα την ήττα με 2-1 από την Κράσνονταρ στη Ρωσία.

Οι Πειραιώτες έχουν πλέον εξασφαλίσει και 32 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τους Θεσσαλονικείς, που σε περίπτωση πρόκρισης στα… αστέρια, θα βάλουν στα ταμεία τους 6 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την άλλη ελληνική ομάδα.

Η διαφορά δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην πρώτη θέση στην προηγούμενη σεζόν της Super League. Εδώ και δύο χρόνια η UEFA έχει αλλάξει τον τρόπο που μοιράζει τα χρήματα στις διοργανώσεις της. Έτσι, το market pool μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και ανέβηκε αντίστοιχα το «μπόνους» για το ranking 10ετίας των συλλόγων.

Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» θα λάβουν 15.512.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στους ομίλους, ενώ οι «ασπρόμαυροι» 9.972.000 ευρώ σε περίπτωση που τα καταφέρουν.

Ο Ολυμπιακός θα πάρει άλλα  1.375.000 ευρώ από το market pool ως πρωταθλητής ενώ ο ΠΑΟΚ θα βάλει στα ταμεία του 1.125.000 ευρώ. Ουσιαστικά, η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή σε αυτήν την περίπτωση. Εάν ο «δικέφαλος» του Βορρά  αποκλειστεί, τότε όλο το market pool θα πάει προς Πειραιά. Δηλαδή, τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι δύο ελληνικές ομάδες θα καρπωθούν από 15.250.000 ευρώ για την είσοδο στους ομίλους, κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένα τουλάχιστον 32 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΠΑΟΚ τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που προκριθεί επί της Κράσνονταρ.

Στο απευκταίο σενάριο αποκλεισμών των δύο ελληνικών ομάδων. Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές (μόνο 1 εκατ. ευρώ) στα χρήματα που θα πάρουν οι δύο ομάδες.