Στα πολλά ζητήματα που λύνονται στη Θεσσαλονίκη, με ένα από αυτά να είναι το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε με αφορμή την εισαγωγή προς ψήφιση στην Ολομέλεια της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή του γηπέδου του «δικεφάλου» στην Τούμπα, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Φάμελλος είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι σκοπός ήταν να υπάρχει ένα γήπεδο στη Θεσσαλονίκη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφαλείας, να εξυπηρετεί ανάγκες του συλλόγου, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες και να εξυπηρετεί και γειτονικό αστικό ιστό, καθώς και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου και της πόλης. Η ρύθμιση που αφορά την παραχώρηση χρήσης έκτασης στον ΠΑΟΚ για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και δημιουργεί το πλαίσιο και για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του έργου, ώστε να μην υπάρξει διοικητικό ή γραφειοκρατικό κώλυμα στην υλοποίησή του έργου. Για τον λόγο αυτό προηγήθηκε συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε η ρύθμιση να είναι πλήρης και να δημιουργεί πλήρες πλαίσιο για το τελικό Προεδρικό Διάταγμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραχωρείται έκταση για 99 έτη κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση άνευ ανταλλάγματος, που αποτελείται από ακίνητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και του Ελληνικού Δημοσίου, στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ΠΑΟΚ, συνολικής έκτασης 29.284 τμ. Στην αρχική πρόταση – αίτηση του ΠΑΟΚ για έκταση 21.722 τμ του ΤΕΘΑ, προστέθηκε κατά την προετοιμασία της νομοθετικής ρύθμισης μία έκταση 344 τμ του ΤΕΘΑ και μία έκταση του Ελληνικού Δημοσίου 7.218 τμ νοτιο-νοτιοανατολικά του γηπέδου. Με δεδομένο ότι η παραχωρούμενη έκταση περιλαμβάνει έκταση κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, προβλέπεται η τήρηση της διαδικασίας της παροχής γνώμης εκ μέρους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του ΥΠΠΟΑ σχετικά με ειδικούς όρους δόμησης, τις χρήσεις γης και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
«Με τον ΤΙΤΑΝΑ υπάρχει στενή επαφή τον τελευταίο χρόνο»
Ερωτηθείς για την κριτική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «μπροστά στον στόχο του να κάνουν πολιτική για την καρέκλα, διότι αυτό τους ενδιαφέρει, επαγγελματίες πολιτικοί είναι και οικογενειοκρατία κυριαρχεί στο κόμμα τους, θέλουν απλά να γυρίσουν σε θέσεις εξουσίας, αμφισβητούν ακόμα και την πορεία της χώρας μας για ένα καλύτερο αύριο». Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «με τον ΤΙΤΑΝΑ υπάρχει στενή επαφή τον τελευταίο χρόνο, για να υπάρξουν δύο μεγάλες πρωτοβουλίες. Η μία αφορά νέα επένδυση παράλληλα με τη δραστηριότητα του ΤΙΤΑΝΑ και η δεύτερη αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την ενίσχυση της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων με έναν τρόπο που θα δημιουργήσει ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία». Όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος «δεν θεωρούμε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά παραπάει, ξέρετε, να μαχαιρώνουν την οικονομία στην πλάτη αυτοί που τη χρεοκόπησαν. Γιατί αυτό κάνει με κάθε τρόπο αυτή τη στιγμή η ΝΔ. Μαχαιρώνουν πισώπλατα την ελληνική οικονομία αυτοί που τη χρεοκόπησαν».
«Μεγάλη προσπάθεια να λύσουμε αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα…»
Για τη συνεργασία με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «ποτέ δεν είχαμε κρύψει ότι έχουμε διαφορετική προγραμματική βάση με τους εταίρους μας. Αλλά, και ποτέ δεν είχαμε κρύψει ότι κάναμε μια συμφωνία για τρία πράγματα: να βγούμε από το πρόγραμμα, να είναι η κοινωνία όρθια και να βάλουμε ένα μέτωπο απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σε αυτά η συμφωνία μας ήταν απόλυτα συνεπής και υλοποιείται. Ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, δεν θα συμμετέχει σε καμία πρόταση δυσπιστίας ιδιαίτερα απ’ αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ως προς τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Δεν είχαμε συμφωνήσει και δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία το θέμα της αλλαγής αν θέλετε του πλαισίου συνεργασίας και συμβίωσης με τους βόρειους γείτονες. Υπάρχει μια φοβερή ευκαιρία να λύσουμε ένα ζήτημα… Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να λύσουμε αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα…». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «εμείς έχουμε την επάρκεια στη Βουλή όταν έρθει αυτή η συζήτηση, από το Μάρτιο συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος να έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει κάτι τέτοιο. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα το στηρίξει. Είναι απολύτως κατανοητή και αποδεκτή η τοποθέτησή του. Εμείς διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μια ευκαιρία ειρήνης στα Βαλκάνια που δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη». Ερωτηθείς για το θέμα των μυστικών κονδυλίων είπε ότι «δεν μου αρέσει να κάνω υποθέσεις. Δεν έχω κάποιο στοιχείο για να πω κάτι. Ξέρω όμως ότι υπήρχε θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας, αυτό μπορώ να το πω με πολιτικούς όρους. Οι συζητήσεις και οι δημοσιεύσεις λέγαν πάρα πολλά. Εγώ λέω ότι δημιουργήσαμε με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά ένα πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση στα μυστικά κονδύλια ή να μην μπορεί κάποιος να κάνει, αν θέλετε αυτό που είπατε εσείς, ως πάρτι». «Πρέπει να μην επιτρέπουμε να γίνεται πάρτι στην ελληνική οικονομία, το πάρτι στην ελληνική οικονομία και στους κυβερνώντες τελείωσε με το που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το μήνυμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Γεωργιάδη. Το πάρτι της Novartis τελείωσε, το πάρτι του ΚΕΕΛΠΝΟ τελείωσε, το πάρτι των δανείων με αέρα στους καναλάρχες τελείωσε, τα κανάλια πήραν άδεια για πρώτη φορά… Το πάρτι της ανομίας τελείωσε στην Ελλάδα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Φάμελλος, αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες.