Με τη ρύθμιση που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία και πήγε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, με την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, η έκταση συνολικού εμβαδού 29.284 τ.μ., δηλαδή κοντά στα 30 στρέμματα, θα ανήκει για τα επόμενα 99 χρόνια στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, που με τη σειρά του επιτρέψει στην εταιρία ειδικού σκοπού, που θα δημιουργηθεί από τον Ιβάν Σαββίδη, να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου γηπέδου, εντός της επόμενης τετραετίας. Το γήπεδο θα ανήκει στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, απλώς η χρήση του θα ανήκει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο στο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, προκειμένου να γίνει η απόσβεση της επένδυσης των περίπου 70 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας. Τα πέντε σημεία-κλειδιά της ρύθμισης για το νέο γήπεδο είναι τα παρακάτω…
1. Εκχώρηση περιβάλλοντα χώρου
Στον ΠΑΟΚ από το Τ.ΕΘ.Α. θα παραχωρηθούν περίπου 30 στρέμματα για τα επόμενα 99 χρόνια. «Παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για ενενήντα εννέα (99) έτη στο ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών» (Π.Α.Ο.Κ.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε με την αριθ. 822/1926 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο εξής «Σωματείο», έκταση συνολικού εμβαδού 29.284 τ.μ., η οποία βρίσκεται στο Δήμο Θεσσαλονίκη».
2. Διάρκεια έργου κατασκευής
Από την στιγμή που περάσει η ρύθμιση και υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει εντός τεσσάρων ετών να έχει ολοκληρωθεί το έργο του νέου γηπέδου, διαφορετικά αίρεται η παραχώρηση της έκτασης και θα επιστρέψει στο Τ.ΕΘ.Α. «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίρεται η παραχώρηση σε περίπτωση που δεν έχει εκπληρωθεί ο σκοπός της παραχώρησης μετά την πάροδο τεσσάρων (4) ετών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 7.».
3. Συντελεστής δόμησης-πάρκινγκ
Η τελευταία αλλαγή συντελεστών δόμησης στο γήπεδο έγινε το 2004 με την προσθήκη του νέου κτιρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τροπολογία ρυθμίζει και την συγκεκριμένη παράμετρος που θεωρείται πολύ σημαντική για την άρτια, σύμφωνα με το πλάνο, κατασκευή του έργου,. «Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος δεν υπερβαίνει τα σαράντα (40,00) μέτρα με εξαίρεση το ύψος των πυλώνων φωτισμού το οποίο καθορίζεται μετά από την μελέτη φωτοτεχνικής κάλυψης». Η τροπολογία προβλέπει-ορίζει τη δημιουργία τουλάχιστον 600 θέσεων πάρκινγκ. «Ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων ορίζεται συνολικά στις (600) εξακόσιες. Από αυτές διακόσιες (200) θέσεις πρέπει να βρίσκονται εντός χώρου των νέων εγκαταστάσεων ή σε άμεση επαφή με αυτές και τετρακόσιες (400) θέσεις πρέπει να βρίσκονται σε ιδιόκτητο, ή δημόσιο ή δημοτικό ακίνητο που να μην απέχει από τις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις πλέον των χιλίων μέτρων».
4. Δήμος και φορείς
Με τη ρύθμιση προβλέπεται ο ερασιτέχνης ΠΑΟΚ να μπορεί να προχωράει σε συμφωνίες με φορείς του Δημοσίου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται, για θέματα του γηπέδου, ενώ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί, πλέον, να παραχωρήσει όμορες εκτάσεις για να ενταχθούν στο πρότζεκτ του νέου γηπέδου. «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δύναται να παραχωρηθεί στο Σωματείο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά χρήση και άνευ ανταλλάγματος, οποιαδήποτε όμορη έκταση του Δήμου και να συνενωθεί με το παραχωρούμενο ακίνητο. Χτίσματα που βρίσκονται επί της παραχωρούμενης έκτασης δύναται να κατεδαφιστούν με αποκλειστική ευθύνη, μέριμνα και έξοδα του Σωματείου Με τη ρύθμιση Δήμος, η οικεία Περιφέρεια, Ιδρύματα, το Δημόσιο ή άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα δύνανται να υπογράφουν με το ερασιτεχνικό αθλητικό Σωματείο ειδικές προγραμματικές συμβάσεις αθλητικής ανάπτυξης, έργων υποδομής, ανάπλασης περιοχής καθώς και κατασκευής χώρων στάθμευσης».
5. Αρχαία
Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σύναψης μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα. «Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 14 και 37 του ν. 3028/2002, για την παρακολούθηση όλων των εκσκαφικών εργασιών, την εκτέλεση αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών καθώς και εργασιών προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων στο πλαίσιο του έργου, θα υπογράφει μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του κύριου του έργου, -1σύμφωνα με το άρθρο 6 και το υπόδειγμα του Παραρτήματος II του ν. 4072/2012 (Α’ 86)»., Πηγή: gazzetta.gr