Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Ηττήθηκε με 2-1 από την Αντβέρπ στην «OPAP Arena» το βράδυ της Τετάρτης (30/8) και σε συνδυασμό με την ήττα της με 1-0 στο Βέλγιο «σφραγίστηκε» η… μοίρα της και η ευρωπαϊκή πορεία της θα συνεχιστεί στο Europa League.

Ήδη η Ένωση ξέρει κάποιους πιθανούς αντιπάλους της, αλλά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά απόψε (31/8) καθώς ολοκληρώνεται η φάση των playoffs του Europa League πριν από την κλήρωση της Παρασκευής (1/9).

Η ΑΕΚ πηγαίνει με 11.000 βαθμούς συντελεστή κι επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας θα βρεθεί. Είναι, όμως, δεδομένο πως θα βρίσκεται στο 3ο ή στο 4ο. Κι αυτό σημαίνει πως από τα πρώτα δύο δυνητικά μπορεί να βρει πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Σημειώνουμε πως στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας βρίσκεται ο Παναθηναϊκός και οι δύο ελληνικές ομάδες – όπως κι όλες όσες προέρχονται από την ίδια χώρα δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.

Για να βρεθεί, πάντως, στο 3ο γκρουπ θα τη βόλευε να… αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από την Τσουκαρίτσκι (3-1 ο Ολυμπιακός στο α’ ματς), αν κι αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση θέλει να περάσουν τρεις από τις Λουγκάνο (κόντρα στην Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, 2-0 οι Βέλγοι στο πρώτο ματς), Ζρίνσκι (κόντρα στη ΛΑΣΚ, 2-1 οι Αυστριακοί στο πρώτο ματς), Κλάκσβικ (κόντρα στη Σέριφ, 1-1 το πρώτο ματς), Ολίμπια Λιουμπλιάνας (κόντρα στην Καραμπάγκ, 2-0 οι Αζέροι στο πρώτο ματς), Άρη Λεμεσού (κόντρα στη Σλόβαν, 2-1 οι Σλοβάκοι στο πρώτο ματς) και… Τσουκαρίτσκι.

Τα… μεγαθήρια

Για την ώρα υπάρχουν έξι ομάδες που έχουν… γκαραντί θέση στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτές είναι οι: Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ, Ρόμα, Βιγιαρεάλ, Λεβερκούζεν και Αταλάντα. Απομένουν να γίνουν γνωστές δύο που ενδεχομένως να είναι η Ρέιντζερς και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Στο δεύτερο γκρουπ είναι σίγουρες τρεις: Ρεν, Μπέτις και Μαρσέιγ. Μεταξύ δεύτερου και τρίτου «παίζουν»: Μόλντε, Μπράιτον, Φράμπουργκ. Στο 3ο γκρουπ σίγουρα βρίσκεται η Μακάμπι Χάιφα. Μεταξύ 3ου και 4ου «ταλαντεύονται» πέραν της ΑΕΚ, η Στουρμ Γκρατς και η Τουλούζ. Σίγουρα στο 4ο εκτός του Παναθηναϊκού βρίσκονται οι: Μπάτσκα Τόπολα, Σερβέτ και Ράκοβ Τσεστόχοβα.

Οι αγωνιστικές των ομίλων θα διεξαχθούν:

  • 1η: 21 Σεπτεμβρίου
  • 2η: 5 Οκτωβρίου
  • 3η: 26 Οκτωβρίου
  • 4η: 9 Νοεμβρίου
  • 5η: 30 Νοεμβρίου
  • 6η: 14 Δεκεμβρίου

Πόσα λεφτά εξασφάλισε

Η ΑΕΚ δεν πέρασε στο Champions League κι έχασε το «πακέτο» των 15.640.000 ευρώ που θα της απέφερε η συμμετοχή της στους ομίλους, συν τα χρηματικά έπαθλα που ενδεχομένως να έπαιρνε από πιθανές νίκες ή ισοπαλίες, αλλά κυρίως από το market pool, αφού θα ήταν η μόνη εκπρόσωπος της Ελλάδας. Αν περνούσε, θα είχε σίγουρο ένα ποσό κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς καν να… κλωτσήσει μπάλα στο θεσμό.

Ωστόσο και η συμμετοχή της στο Europa League «γεμίζει» τα ταμεία με εκατομμύρια, αν και φυσικά τα ποσά δεν είναι ίδια. Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ στα playoffs του Champions League της εγγυάται πέντε εκατομμύρια ευρώ και η συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League 3.630.000 ευρώ. Εκεί κάθε νίκη αποφέρει 630.000 και κάθε ισοπαλία 210.000, ενώ οι πρώτες δύο θέσεις στον όμιλο δίνουν πριμ (1,1 εκατ. ευρώ και 550 χιλιάδες, αντίστοιχα).

Από εκεί και πέρα, στα αγωνιστικά έσοδα προστίθενται έσοδα από το market pool, που αφορούν το ελληνικό μερίδιο στα τηλεοπτικά χρήματα που εισπράττει η UEFA και θα εξαρτηθεί από το πόσες θα είναι μαζί με την ΑΕΚ στη φάση των ομίλων, αλλά και το πόσα παιχνίδια θα δώσει στη διοργάνωση.

Μία άλλη πηγή εσόδων αφορά τη 10ετή παρουσία στην Ευρώπη, με την ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους σε αυτήν την περίοδο να εισπράττει 4.224.000 και την ομάδα με τους λιγότερους να περιορίζεται σε 132.000. Η ΑΕΚ περιμένει να μάθει ποιες θα είναι οι 32 ομάδες των ομίλων, για να δει πόσες «μετοχές» θα εισπράξει (μετοχή = 132.000 επί Χ, όπου Χ η θέση του στην αντίστροφη κατάταξη).

Η ΑΕΚ, λοιπόν, μεταξύ όλων αυτών και με δεδομένο πως τουλάχιστον είναι δύο οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο θεσμό μοιάζει να έχει εξασφαλίσει ένα ποσό που ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Αναλόγως με την πορεία της κι αν πετύχει νίκες και προκρίσεις μπορεί να προσβλέπει στα διπλάσια.