Ήταν 3 Αυγούστου 2017 όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στο Μπακού την Γκαμπάλα και επικρατούσε με 2-1, πανηγυρίζοντας αυτή που θα ήταν η τελευταία του νίκη στην Ευρώπη μέχρι που ήρθε τώρα, στις 25 Ιουλίου 2023, το εκτός έδρας 3-1 επί της Ντνίπρο στον πρώτο αγώνα για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Οι Πράσινοι επέστρεψαν φέτος στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και αμέσως επέστρεψαν και στις νίκες, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο, όπου τον περιμένει η Μαρσέιγ.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε αυτό που έπρεπε το βράδυ της Τρίτης (25/7) και πανηγύρισε την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη μετά τον Αύγουστο του 2017, αφού τότε, μετά τη νίκη επί της Γκαμπάλα, είχαν ακολουθήσει οι δύο ήττες από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Από τότε, ο Παναθηναϊκός περίμενε το καλοκαίρι του 2022 για να να επιστρέψει στην Ευρώπη αλλά δεν τα είχε καταφέρει κόντρα στη Σλάβια Πράγας, έχοντας ήττα στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας και ισοπαλία στη ρεβάνς της Λεωφόρου.