Σε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ αναμένεται να αναγορευτεί στις 2 Μαΐου ο Νίκος Γκάλης ο οποίος τιμάται για την εξαιρετική προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, καθώς και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην κοινωνία.
Η τελετή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου αλλά είχε αναβληθεί λόγω του εθνικού πένθους για την τραγωδία των Τεμπών.
Η τελετή αναγόρευσης θα γίνει στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Η πορεία προς την κορυφή
Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Γιος Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Σίτον Ηολ (Seaton Hall University, NJ) των ΗΠΑ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της σύγχρονης εποχής και αδιαμφισβήτητα αναμορφωτής της καλαθοσφαίρισης και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.
Η σταθερά υψηλή αθλητική του απόδοση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των ατομικών του χαρακτηριστικών και της πίστης του στην επιστημονική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων του. Ο Νίκος Γκάλης, λόγω της τελειομανίας και του επαγγελματισμού του, υιοθετούσε με έναν μοναδικό τρόπο επιστημονικές πρακτικές, σε μια εποχή που οι μύθοι γύρω από τον αθλητισμό και την προπόνηση ανθούσαν.
Η αθλητική του προπόνηση αποτέλεσε αναφορά ορθής πρακτικής που περιέγραφαν οι πιο προηγμένες θεωρίες της αθλητικής προπόνησης στην επιστημονική αρθρογραφία. Χρησιμοποιούσε διαφορετικές τροχιές στην μπάλα σύμφωνα με τις αρχές της εμβιομηχανικής και αξιοποιώντας τα βιοκινητικά, σωματικά χαρακτηριστικά του, ξεπερνούσε το εμπόδιο υψηλότερων αντιπάλων που αντιμετώπιζε στους αγώνες. Ανέπτυσσε τον κινητικό του έλεγχο για την τέλεια στόχευση ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, καθώς και σε συνθήκες υψηλής κόπωσης. Διατηρούσε την κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση, την ψυχραιμία, το επίπεδο ψυχολογικής διέγερσης και το επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης, ανεξάρτητα από την κρισιμότητα της στιγμής και του αγώνα. Όταν οι συναθλητές του ολοκλήρωναν την προπόνηση, ο Νίκος Γκάλης συνέχιζε, και μάλιστα χρησιμοποιώντας ασκήσεις με αντιστάσεις.
Τη δεκαετία του ’80, ο Νίκος Γκάλης, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης, όπως και της τεχνικής – τακτικής, δημιουργούσε με υπολογιστική πιστότητα έναν πολυσυλλεκτικό αθλητή-πρότυπο. Η σταδιοδρομία του χαρακτηρίζεται από πλήθος ατομικών και ομαδικών τίτλων και ρεκόρ, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πρωταθλήματος Ελλάδας, καθώς και σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων όλων των εποχών. Έχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA).
Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame των ΗΠΑ, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ. Οι επιτυχίες που σημείωσε με τις ομάδες του και την Εθνική Ελλάδος, είχαν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο αφού άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέοι και παιδιά, έχοντάς τον ως πρότυπο, στράφηκαν στον αθλητισμό, αγάπησαν την καλαθοσφαίριση και υιοθέτησαν τον αθλητικό τρόπο ζωής.
Κατάφερε, σε μια περίοδο που ο αθλητισμός ήταν κυρίως ερασιτεχνικός, να ξεχωρίσει, αναδεικνύοντας επαγγελματικές συμπεριφορές και πρότυπα, άξια θαυμασμού και αναγνώρισης. Κατάφερε, επίσης, αυτό που λίγοι αθλητές της κατηγορίας του μπόρεσαν: να αναγνωρισθεί και να αγαπηθεί καθολικά, ακόμη και από αντιπάλους, να δοξαστεί παγκόσμια και να αφήσει σημαντική κληρονομιά σε έναν λαό.
«Η μέχρι σήμερα σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά ενός τόσο προβεβλημένου ανθρώπου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και καθορίζει τη διαφορά μεταξύ του πρόσκαιρου και του διαχρονικού. Ο Νίκος Γκάλης, σε κάθε ευκαιρία, δείχνει την κοινωνικά υπεύθυνη στάση του απέναντι στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και της πόλης όπου ζει και συνεχίζει να προσφέρει όποτε του ζητηθεί», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΠΘ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.