Αφαιρέθηκε η 3η θέση από μία Σκωτσέζα δρομέα σε υπερ-μαραθώνιο, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα όχημα σε μέρος της διαδρομής, όπως είπε ο διευθυντής του αγώνα.

Τα δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης στον αγώνα 80 χιλιομέτρων Μάντσεστερ-Λίβερπουλ στις 7 Απριλίου έδειξαν ότι η Joasia Zakrzewski, η οποία εκπροσώπησε τη Σκωτία στο Μαραθώνιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας 2014 στη Γλασκώβη, χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο για μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων του αγώνα, ανέφεραν το BBC και το CNN.

Ο διευθυντής του αγώνα Γουάιν Ντρινκγουότερ είπε ότι έλαβε πληροφορίες ότι δρομέας είχε αποκτήσει ένα «αντιαθλητικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια μιας ενότητας του αγώνα».

«Έχοντας εξετάσει τα δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης αγώνων μας, τα δεδομένα GPX, δηλώσεις από την ομάδα αγώνων μας, άλλους διαγωνιζόμενους και από την ίδια τη συμμετέχουσα, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μία δρομέας έχει πλέον αποκλειστεί από τον αγώνα έχοντας πάρει όχημα για τη μεταφορά της σε μέρος της διαδρομής», είπε στο BBC.

Μιλώντας η ίδια στο ίδιο μέσο, είπε πως δεν είχε δόλο και ότι μπήκε στο αυτοκίνητο φίλου επειδή κούτσαινε, προκειμένου να ενημερώσει τους κριτές ότι αποσύρεται από τον αγώνα. «Όταν έφτασα στο σημείο ελέγχου και τους είπα ότι εγκαταλείπω και πως είχα μπει στο αυτοκίνητο, μου είπαν “αν σταματήσεις θα μισείς τον εαυτό σου”. Συμφώνησα να συνεχίσω, εκτός συναγωνισμού. Σιγουρεύτηκα ότι δεν θα προσπεράσω τη δρομέα που προηγούνταν όταν την είδα, γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην κούρσα της», δήλωσε η Zakrzewski.

Η Σκοτσέζα δρομέας παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν δέχθηκε το τρόπαιο και πόζαρε για φωτογραφίες, μετά τον τερματισμό.

Είχε φτάσει από την Αυστραλία την προηγούμενη νύχτα και εξαιτίας του τζετ λαγκ, δήλωσε, δεν μπορούσε να σκεφτεί καθαρά. «Έκανα ένα τεράστιο λάθος αποδεχόμενη το τρόπαιο και θα έπρεπε να το είχα δώσει πίσω. Ήμουν κουρασμένη, είχα τζετ λαγκ και ένιωθα άρρωστη. Δεν έπρεπε να είχα βγάλει φωτογραφίες, αλλά δεν ένιωθα καλά και δεν σκεφτόμουν καθαρά», δήλωσε.

Πολλοί ζητούν τον ισόβιο αποκλεισμό της, κάτι για το οποίο δηλώνει συντετριμμένη. Η 47χρονη τόνισε πως μετάνιωσε για το γεγονός ότι δεν διευκρίνισε στους κριτές στον τερματισμό πως δεν έτρεχε εντός συναγωνισμού.

«Είμαι ηλίθια και θέλω να ζητήσω στην Μελ Σάικς», είπε για τη δρομέα που τελικά πήρε την τρίτη θέση μετά την ακύρωσή της. «Δεν είχα δόλο. Δεν θα εξαπατούσα ποτέ εσκεμμένα. Έχω δώσει τόσα πολλά στο δρομικό κίνημα και είμαι συντετριμμένη για αυτό που συνέβη», κατέληξε.