Την φιλοσοφία του για τον τρόπο που θέλει να παίζει ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος είχε την πρώτη του γνωριμία με τους εκπροσώπους του Τύπου!

«Ξέρω οτι δεν έχω πολύ χρόνο. Θα ήθελα βέβαια, αλλά δεν έχω. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η νίκες, που σου δίνουν τη δυνατότητα να κρύψεις τα κακώς κείμενα και να δουλέψεις πάνω σε αυτά. Οι οπαδοί μας απαιτούν πάντα να είμαστε καλύτεροι. Να κερδίζουμε και να παίζουμε το καλύτερο ποδόσφαιρο. Για αυτούς είμαστε οι καλύτεροι. Κάτι στο οποίο συμφωνώ και εγώ, αφού έτσι είναι τα πράγματα από τη στιγμή που έχουμε τους καλύτερους παίκτες», τόνισε ο Φερέιρα που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού:

«Έχουμε τους καλύτερους Έλληνες διεθνείς. Έχουμε ξένους έμπειρους με μεγάλες παραστάσεις, αλλά και μικρότερους σε ηλικία που διαθέτουν μεγάλο ταλέντο. Ο προβληματισμός μου δεν είναι για την ποιότητα τους, αλλά επειδή είναι από διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικά και αγωνιστικά. Πρέπει να βρω τρόπους να τις συνδυάσω μέσα στο γήπεδο και να βγαίνει η ομάδα ωφελημένη από αυτό».

Σε εκείνο το σημείο, ο Κώστας Αντωνίου έκανε παρέμβαση και μίλησε για το πλάνο που υπάρχει: «Από την πρώτη ημέρα που μιλήσαμε εγώ και ο Κάρλος με τον Ζεσουάλδο, η στρατηγική μας ήταν η εξής: θέλουμε ένα μοντέλο ομάδας στο οποίο θα κυριαρχεί το σύνολο και όχι το άτομο. Η ομάδα θα είναι πάνω από τα άτομα. Κάθε κομμάτι της θα δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να κερδίζει η ομάδα και μέσα από αυτό ο κάθε ένας θα παίρνει το μερίδιο της επιτυχίας που του αναλογεί. Στην ουσία το εγώ θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από το εμείς. Εννοείται ότι πρώτος στόχος και εφέτος, όπως πάντα, είναι το πρωτάθλημα, το οποίο και θα κατακτήσουμε».

Ο Φερέιρα ρωτήθηκε γιατί η ομάδα δεν παίζει καλά αφού έχει τόσο καλό ρόστερ όπως υποστήριξε: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Κάποιους σας τους εξήγησαν οι Αντωνίου και Φρέιτας, ενώ κάποιους άλλους τους είπα εγώ προηγουμένως. Η δική του φιλοσοφία είναι ότι για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να δουλεύω τρεις φορές πολύ σκληρά. Και όταν θα φτάσεις εκεί να σκέφτεσαι τι θα κάνεις μετά για να μεγαλώσεις ακόμη περισσότερο την επιτυχία σου και να την διατηρήσεις. Εγώ θέλω τον Παναθηναϊκό. επιθετικό. Να εξαρτάται από εμάς το αποτέλεσμα του αγώνα. Αν δεν αποκτήσεις ταυτότητα και προσωπικότητα σαν ομάδα δεν μπορείς να προσαρμωστείς σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Θα πρέπει να βγάλεις προσωπικότητα ως ομάδα. Δουλειά μου είναι να τους μάθω να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο Ποδόσφαιρο κυριαρχίας ώστε να είμαστε εμείς το αφεντικό σε κάθε αγώνα».

Όσο για τα σημεία που ο Παναθηναϊκός χρειάζεται βελτίωση, ο Πορτογάλος έκανε αναφορά σε τρεις τομείς:
1)Η αμυντική λειτουργία της ομάδας συνολικά και όχι απλά τις οπισθοφυλακής. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα αναφέρθηκε και στην επιθετική άμυνα.
2) Στην κατοχή της μπάλας και στον έλεγχο του παιχνιδιού, κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Όταν η ομάδα θέλει να διατηρήσει το σκορ και όταν κυνηγάει το γκολ.
3) Το πως παίζουν οι παίκτες του, όταν ο αντίπαλος αφήνει ελεύθερους χώρους και πως όταν έχουν κλειστεί.

Οσο για το χρόνο προσαρμογής, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έφερε παράδειγμα τους Μπελούτσι, Καραγκούνη και Κατσουράνη: «Εγώ τον είδα με τον Ολυμπιακό και τον έφερα στην Πόρτο, καθώς πρόκειται για έναν καλό παίκτη. Τους πρώτους έξι μήνες όμως δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε τώρα. Είδατε και τους Κατσουράνη και Καραγκούνη πως έφυγαν από την Ελλάδα και πως γύρισαν».

Πηγή: gazzetta.gr