Ο Παναθηναϊκός πέρασε από πολύ δύσκολες οικονομικές καταστάσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αλλαγή στρατηγικής και η εφαρμογή πολύ «σφικτής» πολιτικής από το καλοκαίρι του 2018, οδήγησαν στη δραστική απομείωση του εταιρικού χρέους της ΠΑΕ, που είχε «απογειωθεί» στα 57,4 εκατ. ευρώ στο φινάλε της χρήσης της περιόδου 2016/17.
Από την αδυναμία αδειοδότησης τον Μάιο του 2018, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «μαζέψει» τα οικονομικά του μέχρι το τέλος της χρήσης της περιόδου 2019/20, «έσβησε» όλες τις δανειακές υποχρεώσεις κι επανάφερε την πλήρη κανονικότητα στις πληρωμές εντός της ομάδας, αποπληρώνοντας με σταθερό ρυθμό τους συμφωνημένους διακανονισμούς με όλους τους πιστωτές του.
Πόσο είναι το υπολειπόμενο «πράσινο» χρέος
Την ίδια ώρα, οι 12 διαδοχικές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου απ’ τον Ιούλιο του 2018 μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου, πιστοποίησαν στα ταμεία της «πράσινης» ΠΑΕ ένα ποσό λίγο κάτω απ’ τα 50 εκατ. ευρώ (49,6 εκατ. ευρώ), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για τη μείωση του χρέους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι πως ο Παναθηναϊκός, μετά από περίπου 40 μήνες, κατάφερε πλέον να «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό με το χρέος του, το οποίο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει πέσει πια λίγο κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ, όντας απόλυτα διαχειρίσιμο, καθώς έχουν «σβήσει» όλες οι μεγάλες οφειλές προς πιστωτές τύπου Στραματσόνι, Έκι Γκονζάλες, Ρινάλντι. Οι οφειλές προς τους λιγοστούς πιστωτές που έχουν απομείνει είναι πια μικρότερες του ενός εκατομμυρίου ευρώ κι αναμένεται να «σβήσουν» ολοκληρωτικά μέσα στους επόμενους μήνες.
Επί της ουσίας, τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, που υπολειπόμενου «πράσινου» χρέους, αφορούν τις οφειλές προς την εφορία, οι οποίες είναι αντίστοιχα διακανονισμένες σε δόσεις και δεν επιβαρύνουν την οικονομική καθημερινότητα της ΠΑΕ.