Η παράσταση ετοιμάζεται, στήνεται πίσω από τις κουρτίνες. Ο… μάγος σκέφτεται τα κόλπα που θα αφήσουν άναυδο το κοινό και ενεργοποιεί τους βοηθούς του. Όταν αρχίζει, ουδείς γνωρίζει τι θα βγει απ’ το καπέλο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πόσους άσους έχει η τράπουλά του. Με αφορμή την εμφάνιση του Νικ Καλάθη, θυμίζει τα κρυφά όπλα των προηγούμενων εφτά χρόνων.

Wonderful Mike!

Οι ιστορίες που έχουν γραφτεί για τα πρώτα του χρόνια στην Ελλάδα, οι προσωπικές συζητήσεις με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το πείσμα του να πετύχει και όλα όσα σε κάθε αναφορά στο όνομα του Μάικ Μπατίστ επαναλαμβάνονται, συνθέτουν ένα όμορφο παραμύθι. Το παραμύθι για τον φόργουορντ που έγινε «4άρι» και διέπρεψε ως σέντερ! Στο Κάουνας το Νοέμβριο του 2003 θα δώσει το πρώτο δείγμα του ταλέντου. Απέναντι, μάλιστα, στον Άρβιντας Σαμπόνις! Ο Αμερικανός άσος θα πραγματοποιήσει μια εξαιρετική εμφάνιση, η οποία δεν θα είναι αρκετή για τον Παναθηναϊκό (σ.σ. 80-74), αλλά θα είναι η δική του υπενθύμιση ότι βρίσκεται και εκείνος στο ρόστερ του Τριφυλλιού.

ΘΥΤΗΣ: Μάικ Μπατίστ
ΘΥΜΑ: Ζαλγκίρις
ΕΓΚΛΗΜΑ: 20 πόντοι, 6/9 2π., 2/4 3π., 2/2 1π., 5 ριμπάουντ, 5 κλεψ., 1 λάθος, 35 λεπτά!
ΜΕΡΟΣ: Κάουνας (Ευρωλίγκα, 1η φάση των ομίλων)
ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: –

Crazy Vlado!

Δεν επρόκειτο για έναν άγνωστο παίκτη. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και θα συνεργάζονταν ξανά στο μέλλον, έστω κι αν η σχέση τους θα έληγε άδοξα στην Εθνική Σερβίας το καλοκαίρι του 2005. Τότε δεν υπήρχαν σύννεφα και ο Βλάντο Σκεπάνοβιτς ήταν στον Παναθηναϊκό για να σκοράρει. Το έκανε, έστω και με μικρή καθυστέρηση. Ο Σέρβος γκαρντ ήταν από τους κορυφαίους στην αναμέτρηση με την Ταουγκρές, η οποία χρειάστηκε παράταση για να μπορέσουν οι Πράσινοι να πάρουν τη νίκη με 99-95.

Στην ίδια σεζόν είχαμε και μια ακόμα αποκάλυψη. Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ είχε επιλεχτεί από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για να γεμίσει τη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Ουδέποτε ο Γερμανός υπήρξε σκόρερ και σπάνια στις ομάδες του «Ζοτς» οι ψηλοί είναι πρώτα βιολιά. Μια βραδιά, ωστόσο, έγινε η έκπληξη και ο Πάτρικ πήρε στους ώμους του τον Παναθηναϊκό. Δεν αποδείχθηκαν αρκετά στιβαροί για να αντέξουν στη Βιτόρια (σ.σ. 84-82), ωστόσο το ματς με την Ταουγκρές στην Ισπανία αποτέλεσε το ξέσπασμα του Φέμερλινγκ.

Θύτης: Βλάντο Σκεπάνοβιτς
Θύμα: Ταουγκρές
Έγκλημα: 24 πόντοι, 5/5 2π., 3/6 3π., 5/6 1π., 3 ριμπ., 2 ασ., 4 κλεψ., 4 λάθη, 34 λεπτά
Μέρος: ΟΑΚΑ (Ευρωλίγκα, 1η φάση των ομίλων)
Ετυμηγορία: «Όλοι λένε για τη διαφορά που χάσαμε. Κάπου κουραστήκαμε, χάσαμε πολλά ελεύθερα σουτ και η Ταού πήρε ελεύθερα σουτ», είπε μετά το ματς ο Σέρβος άσος.

Θύτης: Πάτρικ Φέμερλινγκ
Θύμα: Ταουγκρές
Έγκλημα: 19 πόντοι, 5/9 2π., 9/9 1π., 5 ριμπ., 1 κλεψ., 23 λεπτά
Μέρος: Βιτόρια (Ευρωλίγκα, 1η φάση ομίλων)
Ετυμηγορία: –

Serious Dejan!

Η δική του δικαίωση άργησε να έρθει. Ήρθε, όμως, στην κατάλληλη στιγμή, στο παιχνίδι που όλοι θυμούνται. Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2005 για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό με την εμπειρία του, την ποιότητά του και την επαφή που είχε με το καλάθι. Στοιχεία που τον διέκριναν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Η αλήθεια είναι πως πλην ελάχιστων εξαιρέσεων έμενε στα ρηχά νερά και σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, χρειαζόταν το χρόνο του να προσαρμοστεί και «χτύπησε» όταν έπρεπε. Για την ακρίβεια, δεν είχε ένα καλό παιχνίδι, αλλά μια καλή εβδομάδα!

Στη μία από τις τρεις θετικές του εμφανίσεις –στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας με την Ταουγκρές– ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε. Στις άλλες δύο, όχι απλά κέρδισε. Επί του Ολυμπιακού και επί της ισπανικής ομάδας, στο ματς που είχε ανοίξει την αυλαία των προημιτελικών στην Ευρωλίγκα.

Θύτης: Ντέγιαν Τομάσεβιτς
Θύμα: Ολυμπιακός
Έγκλημα: 14 πόντοι, 2/8 1π., 6/9 2π., 4 ριμπ., 2 λάθη, 1 κοψ., 22 λεπτά.
Μέρος: ΟΑΚΑ (22η αγωνιστική της Α1)
Ετυμηγορία:  –

You are my… Sani!

Ακόμα ένα παιδί του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ένα ακόμα προσωπικό στοίχημα θα έβρισκε την επιτυχία! Το καλοκαίρι του 2006, ο Παναθηναϊκός απέκτησε μεταξύ άλλων τον Σάνι Μπετσίροβιτς. Εκείνος άργησε λίγο, αλλά βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι. Μπερδεμένος για τον ακριβή του ρόλο στο Τριφύλλι, κάτι ενδιάμεσο σε «άσο» και «δύο» και με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό που έπρεπε να γεμίσει ο Σλοβένος. Το δικό του «ξεμπούκωμα» θα ερχόταν σε έναν εντυπωσιακό αγώνα τον Φεβρουάριο του 2007.

Η αξία του ήταν διπλή. Αφενός ο Παναθηναϊκός διέσυρε την Μπαρτσελόνα με 102-82 και αφετέρου ο Μπετσίροβιτς ήταν η απάντηση απέναντι σε έναν συμπατριώτη του που εκείνο το βράδυ ούτε ήθελαν να βλέπουν οι οπαδοί των Πρασίνων. Τον Γιάκα Λάκοβιτς, ο οποίος είχε αφήσει την Ελλάδα για τη Βαρκελώνη.

Θύτης: Σάνι Μπετσίροβιτς
Θύμα: Μπαρτσελόνα
Έγκλημα: 24 πόντους, 2/7 2π., 6/9 3π., 2/2 1π., 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 λάθος
Μέρος: ΟΑΚΑ (Ευρωλίγκα, 2η φάση των ομίλων)
ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: «Παίξαμε εξαιρετικά απόψε, αν και πρέπει να αποφύγουμε τα νεκρά διαστήματα. Πρέπει να παίζουμε με την ίδια ένταση 40 λεπτά και να μην αφήνουμε τους αντιπάλους μας να αντιδράσουν», είπε μετά το ματς ο Σάνι Μπετσίροβιτς.

Dangerous Winston!

Το όνομά του έχει μείνει στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Έστω κι αν δεν αποδείχθηκε ικανός να σηκώσει το βάρος μιας βαριάς φανέλας και να έχει τη διάρκεια που είχε στον Πανιώνιο. Το επώνυμό του ήταν αφορμή για δεκάδες λογοπαίγνια, αφού η καλύτερή του εμφάνιση με το Τριφύλλι ήρθε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. «Σαν τα χιόνια», αλλά κυριολεκτικά, αφού εκείνο το απόγευμα του Φεβρουαρίου η Αθήνα ήταν αποκλεισμένη από τη χιονόπτωση και όλα είχαν άσπρο χρώμα. Ο Κένεντι Ουίνστον δεν κατάφερε να μπει ποτέ στη λογική του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ένας παίκτης που είχε ίδια λογική παιχνιδιού με τον Ντρου Νίκολας, μόνο που ο τελευταίος κατάφερε να εμπλουτίσει και να προσαρμόσει τις ικανότητές του σε όσα ήθελε ο Σέρβος τεχνικός. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού, ωστόσο, δεν το κατάφερε. Και η καριέρα του στο Τριφύλλι μοιάζει περισσότερο με one night stand.

Θύτης: Κένεντι Ουίνστον
Θύμα: Ολυμπιακός
Έγκλημα: 26 πόντοι, 3/6 1π., 1/1 2π., 7/8 3π., 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη, 3 κλεψίματα.
Μέρος: ΣΕΦ (16η αγωνιστική της Α1)
Ετυμηγορία: «Ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι και αυτά τα ματς είναι πάντα σπουδαία. Προσωπικά, δουλεύω πολύ τελευταία στα σουτ και σήμερα τα πήγα καλά. Δεν ξέρω αν μπορούμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα, αλλά όλα είναι πιθανά», είπε ο πρωταγωνιστής μετά το τέλος του αγώνα.

Perfect 3D!

Από τον… σαν τον Νίκολας, περνάμε στον αυθεντικό. Το καλοκαίρι του 2008, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να κάνει μια κίνηση που ήταν λεφτά στην τράπεζα. Οι εξαιρετικές σεζόν του Ντρου Νίκολας με τη Σιένα έμοιαζαν εγγύηση πως θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια και προσφορά από τον Κένεντι Ουίνστον. Ο τρόπος με τον οποίο είχε ξεκινήσει τη σεζόν, όμως, έδειχνε το αντίθετο. Ο Αμερικανός έμοιαζε να έχει χάσει το «κρύο αίμα» που τον χαρακτήριζε, έμοιαζε να προσπαθεί πολύ για να κάνει όσα του ζητούσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει ακόμα και σε πράγματα που ήταν δεδομένα. Όπως το σουτ του!

Η αναφορά στις τρεις συνεχόμενες χαμένες ελεύθερες βολές στον αγώνα με το Μαρούσι συνοδεύει κάθε αναφορά σε εκείνο το… χαμένο διάστημα του Ντρου Νίκολας. Στη συνέχεια, ωστόσο, αποδείχθηκε πως δεν ήταν διάστημα απαγωγής, αλλά μεταμόρφωσης. Κι από την ημέρα που… ξέσπασε στη Μάλαγα, δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω!

Θύτης: Ντρου Νίκολας
Θύμα: Μάλαγα
Έγκλημα: 19 πόντοι, 3/3 2π., 4/8 3π., 1/2 1π., 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 25 λεπτά.
Μέρος: Παλάσιο Ντε Λος Ντεπόρτες (Ευρωλίγκα, 2η φάση των ομίλων)
Ετυμηγορία: «Προσπαθώ να διαγράψω το παρελθόν και να ξεκινήσω από την αρχή. Το σημαντικό ήταν ότι είχα αυτοσυγκέντρωση», είπε ο Ντρου Νίκολας μετά το ματς, ενώ για εκείνον μίλησε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Ο Νίκολας ήταν εξαιρετικός από το πρώτο λεπτό, ήταν επιθετικός στην άμυνα, πολύ συγκεντρωμένος, ενώ βοήθησε και στην επίθεση».

Unique Pekovic!

Ακόμα μια επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για να προσδώσει ποιότητα κάτω από τα καλάθια. Από τις πλέον καλές μεταγραφές που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια, αφού ο Νίκολα Πέκοβιτς ήρθε, απέδειξε και απήλθε για τα καλύτερα. Η δική του περίπτωση διαφέρει λιγάκι από τις προηγούμενες, αφού ούτε να προσαρμοστεί δυσκολεύτηκε, ούτε να προσφέρει. Θα ήταν… εγκληματίας αν δεν μπορούσε να σκοράρει σε μια ομάδα με Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους και Διαμαντίδη – και ο Μαυροβούνιος δεν ήταν. Έκανε, ωστόσο, μια εμφάνιση που αποτέλεσε και για τον ίδιο το σήμα κατατεθέν του στην πρώτη σεζόν στον Παναθηναϊκό.

Ήταν αρχές ακόμα σε μια μεγάλη σεζόν, 24 Νοεμβρίου, και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε σε προσωπική υπόθεση για τον Νίκολα Πέκοβιτς, ο οποίος εκείνο το βράδυ έκανε την πρώτη μεγάλη εμφάνιση με το Τριφύλλι.

Θύτης: Νίκολα Πέκοβιτς
ΘΥΜΑ: Ολυμπιακός
Έγκλημα: 21 πόντοι, 3/5 1π., 9/9 2π., 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 18 λεπτά.
Μέρος: ΟΑΚΑ (7η αγωνιστική της Α1)
Ετυμηγορία: «Σίγουρα προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τον Πέκοβιτς. Σημασία έχει ότι όλα τα παιδιά έπαιξαν καλά», είπε για τον συμπαίκτη του μετά το ματς ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Sudden… Marcus!

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να τον θυμόμαστε, έστω κι αν έχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες από τότε που ήρθε στην Ελλάδα. Ο Μάρκους Χέισλιπ δεν κατάφερε να προσφέρει όσα προσδοκούσαν οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού όταν τον απέκτησαν και γι’ αυτό δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν στη χώρα μας. Είχε κι εκείνος όμως τις εκλάμψεις του, που έδιναν το δικαίωμα στην ελπίδα. Κυρίως, γιατί η πλέον εντυπωσιακή του εμφάνιση ήρθε σε μια περίοδο που οι Πράσινοι είχαν μεγάλο αγωνιστικό πρόβλημα και θα ήταν ιδανικό να δώσει ο Αμερικανός τις λύσεις και την ώθηση που χρειαζόταν το Τριφύλλι. Μόνο που δεν κατάφερε να το κάνει.

Θύτης: Μάρκους Χέισλιπ
Θύμα: Ολύμπια Λάρισας
Έγκλημα: 22 πόντοι, 0/1 1π., 8/12 2π., 3/5 3π., 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος, 21 λεπτά.
Μέρος: ΟΑΚΑ (14η αγωνιστική της Α1)
Ετυμηγορία: «Με βάση την ποιότητα που διαθέτει προσπαθούμε να τον βάλουμε στην επίθεση. Το πιο σημαντικό όμως είναι η προσαρμογή στην ομάδα. Όλοι πρέπει να τον βοηθήσουμε, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι να βοηθήσει αυτός την ομάδα. Η ομάδα είναι το πιο σημαντικό, δεν κοιτάω τι κάνει ο κάθε παίκτης», είπε ο αυστηρός Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά το ματς.

Πηγή: gazzetta.gr