Ο Ουιλφρίντ Ζαχά έγινε ο πρώτος παίκτης που αγωνίζεται στην Premier League και δεν γονάτισε πριν την έναρξη, στη συμβολική κίνηση κατά του ρατσισμού.

Στο αγγλικό πρωτάθλημα έχουν καθιερώσει το να γονατίζουν οι παίκτες των δύο ομάδων πριν την έναρξη του κάθε παιχνιδιού, δείχνοντας έτσι την αντίδρασή τους για τον ρατσισμό. Ο Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας, όμως, στάθηκε όρθιος πριν το παιχνίδι με τη Γουέστ Μπρομ, με τον ίδιο να έχει εξηγήσει τον λόγο.

«Η απόφαση να μένω όρθιος πριν την έναρξη έχει γίνει γνωστή εδώ και μερικές εβδομάδες. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση αλλά προσωπικά νιώθω ότι αποτελεί πλέον μέρος της ρουτίνας πριν από τα ματς και αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία εάν γονατίζουμε ή στεκόμαστε όρθιοι καθώς μερικοί από εμάς συνεχίζουμε να δεχόμαστε ρατσιστικές επιθέσεις», είπε ο Ζαχά και συνέχισε.

«Ξέρω ότι γίνεται πολλή δουλειά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας στην Premier League και τις άλλες Αρχές για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό είναι κάτι που το σέβομαι απόλυτα. Επίσης σέβομαι απόλυτα τους συμπαίκτες μου, καθώς και τους παίκτες των άλλων ομάδων που συνεχίζουν να γονατίζουν.

Πιστεύω ότι ως κοινωνία πρέπει να ενθαρρύνουμε την καλύτερη εκπαίδευση στα σχολεία και οι εταιρίες social media θα πρέπει να λαμβάνουν δράση κόντρα σε ανθρώπους που προσβάλλουν άλλους online, όχι μόνο όταν πρόκειται για ποδοσφαιριστές».