Εντονότατες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του ερασιτεχικού αθλητισμού, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις αθλητικές διοργανώσεις (πλην Super League, Basket League και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ), σε όλες τις περιοχές της επικράτειας που έχουν τεθεί σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Μάλιστα, σε μία σπάνια… σύμπλευση των «αιωνίων» αντιπάλων του ελληνικού αθλητισμού, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός εξέδωσαν ανακοινώσεις με παρεμφερές περιεχόμενο, ζητώντας από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, την εξαίρεση των εθνικών πρωταθλημάτων από τα περιοριστικά μέτρα.
«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. διατηρεί στο υψηλότερο επίπεδο 17 αγωνιστικά τμήματα και 14 τμήματα Ακαδημιών. Στους κόλπους του συλλόγου συγκαταλέγονται αυτή τη στιγμή, πάνω από 300 αθλητές, οι οποίοι έχουν επιλέξει ως αποκλειστικό μέσο βιοπορισμού τους τον αθλητισμό και σήμερα δεν βρίσκονται σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις Εθνικές Ομάδες. Είναι πραγματικά λυπηρό, ότι το Εθνόσημο πλέον θα υποεκπροσωπείται, λόγω μιας πολιτικής απονέκρωσης των υγειών αθλητικών δυνάμεων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός και συνεχίζει:
«Αντιτιθέμεθα ευθέως στην αναστολή της διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων των Εθνικών Κατηγοριών και τέλεσης των προπονήσεων. Ζητάμε να εξαιρεθούν από τα εξαγγελθέντα απαγορευτικά μέτρα και να πρυτανεύσει σήμερα, η λογική και η αλληλεγγύη προς τον αθλητικό κόσμο. Έχοντας περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις μιας ακόμη αναστολής των Πρωταθλημάτων, θα ήταν ολέθριες, τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους αθλητές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος επικοινώνησε διαμέσου επιστολών προς όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και τους υπεύθυνους αθλητικών Ομοσπονδιών να μην διακοπούν οι αθλητικές δραστηριότητες. Ο Παναθηναϊκός αιτήθηκε την εξαίρεση των τμημάτων βόλεϊ ανδρών-γυναικών καθώς και του μπάσκετ γυναικών από τις απαγορεύσεις των νέων μέτρων κατά της πανδημίας που εξαγγέλθηκαν το περασμένο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου.
Βούληση του Συλλόγου είναι να συνεχιστούν οι πρώτες κατηγορίες των συγκεκριμένων αθλημάτων, τα οποία παρότι θεωρούνται ερασιτεχνικά, εντούτοις λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα απασχολώντας προσωπικό που βιοπορίζεται αποκλειστικά και μόνο από αυτό.
Η προκείμενη διακοπή, πέραν της σωματικής και ψυχολογικής φθοράς που θα επαναδημιουργήσει, θα επιφέρει εκ νέου οικονομική και κοινωνική επίπτωση, σε ένα σύνολο ανθρώπων καθόλου αμελητέο, το οποίο θα βρεθεί ξανά να έχει βιοποριστικά προβλήματα. Επιπροσθέτως, είναι ηλίου φαεινότερο ότι μια διακοπή θα επιφέρει μια σειρά αλυσιδωτών επιπτώσεων όπως η εύρεση χορηγών οι οποίοι, απογοητεύονται από τη στιγμή που βλέπουν ότι δυσκολεύεται να κρατηθεί όρθιος ο τομέας στον οποίο επενδύουν».
Και οι δύο σύλλογοι υπογραμμίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα συνέχισης των εθνικών πρωταθλημάτων σε όλα τα σπορ, με την υποχρέωση διενέργειας ελέγχου για τον κορονοϊό σε εβδομαδιαία βάση (κατά την πρόταση των «ερυθρολεύκων») ή 48 ώρες πριν από κάθε παιχνίδι (σύμφωνα με την πρόταση των «πρασίνων».
Την αντίθεσή της στην «παράλυση» (όπως τη χαρακτηρίζει) του ερασιτεχνικού αθλητισμού, εκφράζει και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με ανοιχτή επιστολή, η οποία απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον γ.γ.Α. και την επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας. «Θα πρέπει να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού Αθλητισμού, αφού ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει κάτω από περιορισμούς και προϋποθέσεις να συνεχίσει σε κάθε επίπεδο. Επιπλέον, τα νέα μέτρα «παράλυσης» του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους αθλητές όλων των ηλικιών όσο και για τα σωματεία που υπάγονται», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι Έλληνες Olympians, ζητώντας την επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων.