Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA έβαλε την ΠΑΕ Άρης στη λαιμητόμο με την απόφαση ποινής απαγόρευσης μεταγραφών για έναν χρόνο (σ. σ. δηλαδή για δύο μεταγραφικές περιόδους) εκτιμώντας ότι τόσο οι «κίτρινοι» όσο και η ΕΠΟ (η οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων) δεν σεβάστηκαν απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας και προχώρησαν στην έκδοση δελτίου στον Φιορίν Ντουρμισάι. Δηλαδή, δεδομένου του ότι στην ΠΑΕ Άρης ήδη είχε επιβληθεί ποινή απαγόρευσης μεταγραφών από τις αρχές του περασμένου Γενάρη, αποφάσισε ότι κακώς απέκτησε τον Φιορίν Ντουρμισάι και κατ’ επέκταση, παρανόμως η ΕΠΟ προχώρησε στην έκδοση του δελτίου του παίκτη.
Η FIFA επέβαλε για πρώτη φορά ποινή απαγόρευσης μεταγραφών στην ΠΑΕ Άρης διότι δεν αναγνώρισε ότι οι οφειλές απέναντι στους Ούμπιντες, Σιστόν και Πορτίγια αφορούσαν την παλιά εταιρία. Όταν οι «κίτρινοι» πήραν την απόφαση στα χέρια τους, αποτάθηκαν στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η οποία με τη σειρά της σημείωσε ότι το ζήτημα είχε τυπικό χαρακτήρα καθώς επρόκειτο για οφειλές της παλιάς εταιρίας και στηρίχθηκε στην ελληνική νομοθεσία. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η διαχείριση της υπόθεσης ήταν πρόχειρη, δεν ασκήθηκε έφεση κατά της ποινής, με συνέπεια να έρθει η πρώτη ποινή απαγόρευσης μεταγραφών. Ακολούθησε η έκδοση δελτίο στον Φιορίν Ντουρμισάι, η κλήση σε απολογία τόσο της ΠΑΕ Άρης όσο και της ΕΠΟ με την κατηγορία καταστρατήγησης των κανονισμών και μη εφαρμογής απόφασης της διεθνούς ομοσπονδίας. Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA χρειάστηκε περίπου δυόμισι μήνες για να επιληφθεί της υπόθεσης και η επιβολή νέας ποινής τιμωρίας μεταγραφών, αν μη τι άλλο έδειξε ότι δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς τόσο της ΠΑΕ Άρης όσο και της ΕΠΟ, αλλά και το επιχείρημα των «κίτρινων» περί χρεών άλλης εταιρίας αν και δεν μπήκε στη ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Η ΠΑΕ Άρης δεν έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο CAS κι αυτό θα πράξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει ομοίως και η ΕΠΟ. Η ευθύνη για την έκδοση δελτίου στον Φιορίν Ντουρμισάι ανήκει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Το βασικό ερώτημα επί της συγκεκριμένης υπόθεσης αφορά το χρονικό διάστημα της όλης διαδικασίας. Από την κατάθεση της έφεσης στο CAS έως και τον χρόνο που θα χρειαστεί το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο για να αποφασίσει.
Παράλληλα όμως, οι «κίτρινοι» θα ζητήσουν ξεκάθαρη απάντηση από την Κυβέρνηση για το αν προτίθεται να θέσει περιπτώσεις εταιριών όπως η ΠΑΕ Άρης (σ. σ. όπου τα χρέη ανήκουν στις παλιές εταιρίες και όχι σ’ αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία) στις διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της FIFA για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος είχε ερωτηθεί ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά δεν είχε δώσει σαφή απάντηση. Στάθηκε περισσότερο στην επόμενη μέρα και στη διασφάλιση τόσο του Δημοσίου όσο και των τρίτων, αλλά δεν δεσμεύτηκε για τις παλιές εταιρίες. Πλέον όμως, έπειτα από την εξέλιξη της υπόθεσης της ΠΑΕ Άρης και δεδομένου του ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κι άλλες αθλητικές ανώνυμες εταιρίες, η ελληνική αντιπροσωπεία και φυσικά η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.
Πηγή: gazzetta.gr