Η συμφωνία της ΑΕΚ με τον Χιμένεθ είναι πλέον οριστική, και η «Ένωση» αλλάζει σελίδα. Ο Ισπανός τεχνικός οραματίζεται να χτίσει μια νέα δυνατή ΑΕΚ από το μηδέν και έρχεται στην Αθήνα για να αναλάβει άμεσα τους «κιτρινόμαυρους». Χρόνος για μεγάλα λόγια δεν υπάρχει και αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής του πολλά υποσχόμενου τεχνικού.
To πιο μακρύ ταξίδι του… η ΑΕΚ
Γεννημένος στη Σεβίλλη πριν από 46 χρόνια ο Μανόλο Χιμένεθ έζησε, αγωνίστηκε και κοουτσάρισε την ομάδα της πόλης του με την οποία συνδέεται τα τελευταία 30 χρόνια χωρίς να έχει φύγει ποτέ από την πόλη του! Ο Χιμένεθ σε ηλικία 16 ετών άρχισε την καριέρα του από την Β΄ομάδα της Σεβίλλης, ενώ μεταπήδησε τη βασική ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν τρία χρόνια αργότερα. Από το 1984 λοιπόν και για τα επόμενα 13 χρόνια αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο αριστερό άκρο της άμυνα της Ανδαλουσιανής ομάδας. Μάλιστα με τη Σεβίλλη συμπλήρωσε 354 συμμετοχές και πέτυχε ένα γκολ. «Έκλεισε» την καριέρα του το 1998 στην Χαέν (ομάδα κι αυτή της Ανδαλουσίας). Να τονίσουμε πως είχε και 15 συμμετοχές με την ομάδα των «Φούριας Ρόχας».
Στροφή στην προπονητική
Δύο χρόνια άντεξε μακριά από τα γήπεδα ο Μανόλο Χιμένεθ καθώς το 2000 αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική καθώς σε ηλικία 36 ετών έγινε ο προπονητής της δεύτερης ομάδας της Σεβίλλης στην οποία έκατσε ως το 2007 αναδεικνύοντας πολλά ταλέντα. Το καλοκαίρι του ’07 ήρθε η μεγάλη πρόκληση στην προπονητική του καριέρα καθώς ανέλαβε το κοουτσάρισμα της πρώτης ομάδας της Σεβίλλης, παίρνοντας τα ηνία από τον Χουάντε Ράμος. Η ομάδα της Σεβίλλης είχε κατακτήσει τα Κύπελλα Ουεφα του 2006 και 2007 και οι απαιτήσεις ήταν πολύ μεγάλες από τον Χιμένεθ.
Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου πως κάθε ομάδα κάνει κύκλους στην ιστορία της, φαίνεται πως ήταν η ώρα να αρχίσει την… πτώση μετά το απόγειο της ιστορίας της με τις Ευρωπαϊκές διακρίσεις. Έτσι ο Χιμένεθ δεν κατάφερε να συνεχίσει τους Σεβιγιάνικους θριάμβους. Κατέκτησε την 5η θέση το 2008 στο Ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ το 2009 κατάφερε να πάρει την 3η θέση και έβγαλε την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η σεζόν 2009-2010 δεν συνεχίστηκε εξίσου καλά και στις 24 Μαρτίου ο Χιμένεθ απολύθηκε από τη διοίκηση της ομάδας έπειτα από την ισοπαλία με την Χερέθ στο Σάντσεθ Πιθχουάν. Την ομάδα της Σεβίλλης ο Χιμένεθ την κοουτσάρισε σε 136 αγώνες, έχοντας 75 νίκες 22 ισοπαλίες και 39 ήττες.
Με όρεξη και όραμα
Από τότε ο Χιμένεθ έμεινε άνεργος για περίπου ένα 6άμηνο ώσπου ήρθε η «Ένωση» να του χτυπήσει την πόρτα, και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Η αλήθεια είναι πως στη ζωή του δεν ξέφυγε ποτά από τα σύνορα της Ισπανίας και ακόμη περισσότερο της Ανδαλουσίας καθώς σε όλη του τη ζωή τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής προτίμησε να παραμείνει στη γενέτειρά του. Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη πρόκληση για αυτόν, και παρότι δεν γνωρίζει καθόλου το Ελληνικό πρωτάθλημα το μόνο σίγουρο είναι πως έρχεται στην «Ένωση» με όρεξη για δουλειά και με όραμα να πετύχει κάτι σπουδαίο…
Οι άγνωστες πτυχές!
Το βιογραφικό του, η ξαφνική… επίταξή του για να αντικαταστήσει τον Χουάντε Ράμος, όταν έφυγε για την Τότεναμ και τα χαρακτηριστικά της Σεβίλλης στα χρόνια που ήταν προπονητής, είναι λίγο-πολύ πράγματα που έχουν συζητηθεί, ειπωθεί ή γραφτεί. Το gazzetta.gr έκανε μια αναζήτηση και σας παρουσιάζει και εφτά άγνωστες πτυχές και ιστορίες του Μανόλο Χιμένεθ.
1. Είναι εξαιρετικά θρήσκος άνθρωπος. Κάθε Παρασκευή του χρόνου συνήθιζε να ταξιδεύει στον τόπο καταγωγής του, το Ελ Αραχάλ, το οποίο απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Σεβίλλη. Ανεξάρτητα με τις υποχρεώσεις του, έκανε τη διαδρομή κάθε εβδομάδα του χρόνου για να επισκεφτεί την εκκλησία «Τhe Cristo de la Misericordia» και επιθυμεί να το κάνει χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Είχε δυσαρεστηθεί, μάλιστα, όταν μια φορά δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του την ώρα της επίσκεψης.
2. Η ατάκα του Ζοσέ Μουρίνιο (σ.σ. είναι βλάκας όποιος αμφισβητεί έστω και για μια στιγμή τη δουλειά του Χιμένεθ. Έχει δει το βιογραφικό του?), η οποία έγινε προ ημερών πρωτοσέλιδο, δεν ήταν η μόνη σε εκείνο το φόρουμ προπονητών στη Νυόν. Με κολακευτικά λόγια για τον Μανόλο Χιμένεθ είχαν εκφραστεί και οι Πέπε Γκουαρντιόλα, Μισέλ Πελεγκρίνι και Άνχελ Λοτίνα, όπως και ο Βίκτορ Φερνάντεζ, ο οποίος είχε πει «ο Μανόλο κάνει εξαιρετική δουλειά στη Σεβίλλη».
Το θέμα είχε τεθεί εξαιτίας της κριτικής που δεχόταν ο Χιμένεθ στη Σεβίλλη. Μέχρι και ένα μικρό γκρουπ είχε δημιουργηθεί, το οποίο ονομαζόταν «αντιχιμένεθ» και ζητούσε να… κοπούν από τον Ισπανό τεχνικό το ψωμί, το αλάτι και το οξυγόνο!
3. Το περασμένο καλοκαίρι, όντας άνεργος, ανέλαβε μια διαφορετική για εκείνον δουλειά. Έγινε για λίγες ημέρες αρθρογράφος, καθώς σε καθημερινή βάση σχολίαζε τα τεκταινόμενα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μανόλο Χιμένεθ διατηρούσε μπλογκ στη ιστοσελίδα του «Eurosport», στην οποία ανέλυε τις ομάδες, τα συστήματα και τα αποτελέσματα της γιορτής του ποδοσφαίρου στη Ν. Αφρική.
4. Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Σεβίλλης, συνέβη το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του Αντόνιο Πουέρτα. Ο Μανόλο Χιμένεθ μιλούσε πάντα για έναν «αρχηγό χωρίς το περιβραχιόνιο», αφού γνώριζε τον εκλιπόντα από μικρό παιδί. Όταν κλήθηκε να μιλήσει στη «Marca» για τα πρώτα γενέθλια της ομάδας του χωρίς τον Ισπανό μακαρίτη, είπε:
«Δεν είναι εύκολο να βρεις τα σωστά λόγια για να θυμάσαι τον σπουδαίο Αντόνιο Πουέρτα. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής και ένας άνθρωπος, στον οποίο είχα ξεχωριστή αδυναμία. Είναι τα πρώτα γενέθλια χωρίς εκείνον και τα δεύτερα που άλλαξαν τη μοίρα της Σεβίλλης και τη δική του».
5. Για τις σχέσεις του με τους οπαδούς της Σεβίλλης αναφερθήκαμε και πρωτύτερα. Δεν του είχαν ιδιαίτερη αδυναμία, λογικό από τη στιγμή που ανέλαβε μια ομάδα που εκείνη την εποχή έμοιαζε ασταμάτητη και στην πορεία έγινε εκ νέου… ανθρώπινη. Το παρατσούκλι, το οποίο οι επικριτές του, του είχαν κολλήσει ήταν το «Mr. Excuses», δηλαδή ο «κύριος δικαιολογίες».
Το παράδοξο είναι πως του το κόλλησαν επειδή επικαλούταν τις απουσίες που είχε η Σεβίλλη τον Γενάρη του 2010 ως αιτία των αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι απουσίες ήταν ο Κανουτέ, ο Ζοκορά, ο Λουίς Φαμπιάνο και ο Σκιλασί, δηλαδή όχι και τόσο… αμελητέα ποσότητα!
6. Όταν έφτασε η στιγμή να αποχαιρετήσει την ομάδα που ανδρώθηκε, έπαιξε και υπηρέτησε για δέκα χρόνια, παρέθεσε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε σε όλα όσα είχαν συμβεί και είχε επιλέξει να αφήσει την πόρτα – για ενδεχόμενη επιστροφή του – ανοικτή. «Είμαι σαν ένα χταπόδι, έχω τρεις καρδιές. Μία για την προσωπική μου ζωή, μία επαγγελματική και μία για τη Σεβίλλη», είχε πει στις 25 Μαρτίου του 2010.
7. Η ιδέα της… μετανάστευσης είχε αρχίσει να γεννάται στο μυαλό του πριν καν φύγει από τη Σεβίλλη. Κάποτε είχε πει για τη δουλειά του πως «κάθε μέρα έχω και κάτι καινούργιο να μάθω» και απέδειξε εμπράκτως πως είναι ένας άνθρωπος που δεν «κάθεται» σε όσα έχει, αλλά βρίσκεται διαρκώς σε μια εγρήγορση να μάθει περισσότερα. Από το ξεκίνημα του 2010 αποφάσισε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και την εκπαίδευσή του σε ένα γενικότερο πλαίσιο.
Ακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών για μία ώρα την ημέρα, κάθε μέρα, με σκωτσέζο καθηγητή. Κάτι που ο Χιμένεθ είχε θεωρήσει σημάδι από τον Θεό, όταν φημολογούταν πως ενδιαφέρεται να τον προσλάβει η Σέλτικ. Η σκωτσέζικη ομάδα δεν έκανε, εντέλει, την κίνηση, αλλά οι γνώσεις θα του φανούν εξαιρετικά χρήσιμες και στην Ελλάδα.
Πηγή: gazzetta.gr