Το «κόψιμο» των Σωκράτη Παπασταθόπουλου, Κώστα Μανωλά, Βασίλη Τοροσίδη, Κώστα Μήτρογλου και Ανδρέα Σάμαρη από την αποστολή της εθνικής Ελλάδας για τα παιχνίδια με Ιταλία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη, στα πλαίσια των προκριματικών του Euro 2020, δημιούργησε αρκετή συζήτηση στις τάξεις των φιλάθλων, έστω κι αν αυτή η εβδομάδα είχε αρκετά πράγματα στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζον Φαν Σιπ, παραχώρησε συνέντευξη στη Nova και αναφέρθηκε στις επιλογές των νέων παικτών για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τον αποκλεισμό παικτών που έχουν κάνει… πολλά χιλιόμετρα με τα γαλανόλευκα, ενώ ζήτησε χρόνο και πίστη στο πλάνο που έχει για την ομάδα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Φαν Σιπ για:
Το τι είδε από τους παίκτες μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια στην Εθνική: «Είμαστε μόλις τρεις ημέρες μαζί πριν το ματς με την Φινλανδία και διαπίστωσα ότι αυτά που τους είπα προσπάθησαν να τα αφομοιώσουν και να προσαρμοστούν στη σκέψη μου. Όμως μιλάμε για μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά μας απογοήτευσαν τα αποτελέσματα. Όμως από εδώ και πέρα θα επικεντρωθούμε και σε άλλα πράγματα κι όχι μόνο στα αποτελέσματα».
Το αν έχει δει διαφορές σε παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Το επίπεδο της προπόνησης στο εξωτερικό ίσως είναι πιο υψηλό. Αυτό φαίνεται. Όσοι παίζουν εντός συνόρων μοιάζουν πάντως πιο πεινασμένοι για να πάρουν την ευκαιρία τους για να αγωνιστούν στο εξωτερικό».
Το πλάνο για το Μουντιάλ στο Κατάρ και τον αποκλεισμό Μανωλά-Παπασταθόπουλου: «Είναι σημαντικό να κοιτάξω νέους παίκτες. Αυτό είναι το σκεπτικό. Μίλησα με τον Μανωλά και τον Σωκράτη. Ξέρουμε ότι παίζουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά έχουμε άλλα τέσσερα παιχνίδια για να δω και άλλους ποδοσφαιριστές. Κανένας δεν είναι αποκλεισμένος από την Εθνική. Απλά είναι μια νέα προσέγγιση και θέλω να δω την ισορροπία μεταξύ νέων και παλιών με στόχο φυσικά να ανέβει το επίπεδο όλων».
Το αν χρειάζονται λίγο χρόνο εκτός ομάδα οι Μανωλάς-Παπασταθόπουλος: «Αυτό το δούμε στο μέλλον. Τώρα θα αφοσιωθούν στις ομάδες τους κι εμείς θα δούμε κι άλλα νέα παιδιά, που θα έχουν ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Οι υποψήφιοι για την ομάδα πρέπει να είναι περισσότεροι για να υπάρχει ανταγωνιστικότητα».
Τα νέα παιδιά που έχει δει, ή και πιθανόν άλλους που δεν έχει δει: «Αυτή τη στιγμή κοιτάμε περισσότερους παίκτες και διευρύνουμε την λίστα μας και την δεξαμενή μας. Θέλω να τους δω στα παιχνίδια».
Τους Σάμαρη, Μήτρογλου και Τοροσίδη: «Ένας λόγος είναι τα πολλά παιχνίδια που έχουν με τις ομάδες τους, αλλά και που δεν έχουν ίσως. Ο Τοροσίδης δεν έχει παιχνίδια. Έπαιξε λίγο στην Ευρώπη. Ο Μήτρογλου δεν παίζει, όταν επιστρέψει θα είναι στα σχέδια. Και ο Σάμαρης δεν έχει συμμετοχές. Είναι η αντίστροφη εικόνα. Ο Σωκράτης και ο Μανωλάς παίζουν οι άλλοι όχι».
Τις κλήσεις Λημνιού, Δώνη, Βρουσάι, Χατζηδιάκου, που είναι νέοι σε ηλικία: «Η ιδέα είναι να χτίσουμε κάτι. Η Εθνική φαίνεται ότι χρειάζεται ενέργεια. Θέλει και ποιότητα. Πρέπει να δούμε τι πιθανότητες έχουμε να τα πετύχουμε όλα. Ενέργεια, εμπειρία, ποιότητα».
Το ρίσκο των επιλογών ενόψει Ιταλίας και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης: «Είναι παιχνίδια που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε πράγματα για όσα έχουμε πει. Είναι δύσκολα ματς, αλλά πρέπει να γίνουν οι αλλαγές. Είναι ρίσκο, αλλά και επιλογές που οφείλουμε να πάρουμε για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο. Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια αξιολόγηση και θα ξέρουμε που βαδίζουμε».
Το πρόβλημα της Εθνικής και αν το έχει εντοπίσει: «Νομίζω ότι υπήρχε θέματα αυτοπεποίθησης, ίσως από τα αποτελέσματα στο παρελθόν. Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως μεταξύ παικτών και ομοσπονδίας, ίσως μόνο μεταξύ παικτών. Ελπίζουμε να δώσουμε ενέργεια στην ομάδα. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειαζόμαστε υποστήριξη από όλους όσοι εμπλέκονται με την ομάδα. Υποστήριξη και δέσιμο».
Το αν υπήρχε πρόβλημα νοοτροπίας και πειθαρχίας: «Νομίζω ότι κάθε ομάδα χρειάζεται όραμα, ηρεμία και πειθαρχία. Αλλά και κατεύθυνση και κανόνες. Όλοι το έχουν ανάγκη στη ζωή τους. Και οι ποδοσφαιριστές επίσης. Δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν τους κανόνες. Τα άτομα πρέπει να προσαρμόζονται στην ομάδα. Όποιος έρχεται στην Εθνική, δεν έρχεται για… πάρτη του και να κάνει ότι θέλει, αλλά να παίξει για την ομάδα και να την βοηθήσει να πετύχει στους στόχους της».
Τον τρόπο επιλογής παικτών από τον Ρεχάγκελ που άφησε το στίγμα του στην Εθνική: «Αν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο από το εγχώριο πρωτάθλημα παίκτες, θα ήταν κάπως περίεργο. Είναι διαφορετικές εποχές. Εθνική με παίκτες από λίγες ομάδες σαφώς και θα βοηθούσε γιατί γνωρίζονται καλύτερα, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει».
Τη φιλοσοφία που θέλει να περάσει στην ομάδα: «Θέλω να έχουμε κατοχή και ποιότητα. Οι Έλληνες αμύνονται καλά λένε όλοι, αλλά εγώ διαφωνώ. Από την καλή άμυνα πρέπει να ξεκινά η σωστή επίθεση. Οι καλές ομάδες παίζουν ποδόσφαιρο ξέροντας να αμύνονται σωστά. Ιταλοί και Άγγλοι σταμάτησαν το κατενάτσιο και τις σέντρες, αντίστοιχα. Προσαρμόστηκαν. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει καλύτερα και να αμύνεται ή να επιτίθεται ως ομάδα».
Το πότε πιστεύει ότι η δουλειά του θα φανεί: «Είναι μια διαρκής διεργασία. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε με το Nations League και μετά με τα προκριματικά του Μουντιάλ για το Κατάρ. Μετά από δύο χρόνια θα μπορεί να πει κάποιος αν υπάρχει βελτίωση ή μέλλον. Για τα επόμενα ματς δεν θα είναι δίκαιο να πούμε κάτι».
Το πώς αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα: «Ήταν περισσότερο η πρόκληση του να διαχειριστώ μια νέα κατάσταση και ταυτόχρονα να χτίσεις κάτι για το μέλλον».
Το πώς περνά τον χρόνο του στην Αθήνα, αφού μένει πλέον εδώ: «Τώρα υπάρχει αρκετή δουλειά, γιατί βλέπω διαρκώς παιχνίδια και παίκτες. Πήγα στην Ακρόπολη και την Πλάκα, όπως όλοι οι τουρίστες στην αρχή, χωρίς να γίνομαι τουρίστας. Κι εγώ και η γυναίκα μου απολαμβάνουμε την ζωή στην Ελλάδα».