Τα περιθώρια, κάθε είδους, είναι αυτά που κρίνουν τις μάχες τίτλων. Αν η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή για άλλα 11,7 χιλιοστά στο ματς της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι την περσινή σεζόν, τότε ο τίτλος μπορεί να είχε καταλήξει στο Merseyside. Η τύχη παίζει τον ρόλο της στο να κατακτήσεις έναν τίτλο και όλοι οι προπονητές πρέπει να στοιχηματίσουν, να ρισκάρουν κάποτε. Κάποια πράγματα είναι εκτός ελέγχου τους – όπως ο τραυματισμός του Αλισον, ο οποίος ήρθε πριν συμπληρωθούν 40 λεπτά στη νέα σεζόν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας θα χάσει πέντε αγώνες πρωταθλήματος και μάλλον και το πρώτο των ομίλων του Champions League.

Αυτός ο τραυματισμός είχε ως αποτέλεσμα να κάνει το ντεμπούτο του ο τερματοφύλακας Αντριάν, μόλις τέσσερις μέρες μετά την άφιξη του στη Λίβεπουλ. Ο Ισπανός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Premier League μετά τον Μάιο του 2018 και τώρα θα είναι ο βασικός γκολκίπερ για τους πρωταθλητές Ευρώπης τις προσεχείς εβδομάδες. Ηταν ένα στοίχημα, τότε, για τη Λίβερπουλ να μην υπογράψει με τον Αντριάν -παρά το γεγονός ότι υπήρχε ήδη συμφωνία- νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ανεβάσει το κλαμπ όσο μπορούσε την τιμή του Μινιολέ πριν τελικά αποχωρήσει, κάτι που έμοιαζε αναπόφευκτο παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Κλοπ.

Ο Μινιολέ έπαιξε περισσότερα λεπτά από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη διάρκεια της προετοιμασίας της Λίβερπουλ, αλλά αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο Αντριάν αν είχε αποκτηθεί νωρίτερα και είχε εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον με τους νέους συμπαίκτες του. Ηταν ένα στοίχημα, επομένως, το να έχουν stand-by τον Αντριάν ενώ προσπαθούσαν να ανεβάσουν την τιμή του Μινιολέ. Αυτό το στοίχημα, όμως, είναι κατανοητό, αφού η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι ο Αλισον ήταν ο λιγότερο πιθανός για τραυματισμό.

Βάθος

Αυτό που πολλοί οπαδοί βλέπουν ως ένα μεγάλο στοίχημα για τη Λίβερπουλ και τον Κλοπ, ήταν η απόφαση να μην ενισχυθεί η ομάδα ενώ ήταν σε θέση ισχύος. «Κανείς δε θα πρέπει να νομίζει ότι δεν ψάξαμε», είπε ο προπονητής των Reds πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη Νόριτς το βράδυ της Παρασκευής. «Σχεδόν το 90% του κόσμου μας είναι μαζί μας σε ό,τι αφορά τη μεταγραφική πολιτική», πιστεύει ο Κλοπ. «Το 10% ίσως όχι, αλλά αυτοί είναι στα social media – πάντα ανησυχούν». Ενας από αυτούς που αποτελούν το 10% είναι ο Τζέιμι Κάραχερ, ο οποίος μίλησε στο Sky Sports με ανησυχία για το βάθος του ρόστερ, λέγοντας: «Αν η Λίβερπουλ έχει τραυματισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν από έξι ως οκτώ εβδομάδες, νομίζω πως αυτό θα προκαλέσει ένα πρόβλημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν θα γίνεται ο απολογισμός στο τέλος της σεζόν».

Μια προφητεία από τον πρώην αμυντικό των Reds, με τον τραυματισμό του Αλισον να εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός δράσης για τόσο διάστημα τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι στον πάγκο της Λίβερπουλ δεν υπήρχε κάποιο πλάγιο μπακ, μάλλον “βοήθησε” τον Κάραχερ -και πολλούς οπαδούς- να εκφράσει την ανησυχία του. Ο Τζέιμς Μίλνερ αναμένεται να χρησιμοποιείται όποτε χρειάζεται είτε στο δεξί είτε στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά γίνεται 34 ετών τον Ιανουάριο και σίγουρα δεν προσφέρει τον δυναμισμό του Τρεντ Αλεξάντερ-Αρνολντ ή του Αντι Ρόμπερτσον. Ο Τζο Γκόμες άρχισε τη σεζόν δίπλα στον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας, αλλά θα πρέπει κι αυτός να περιμένει ότι θα χρησιμοποιηθεί σαν πλάγιος μπακ φέτος. Ο τραυματισμός του Γκόμες τον περασμένο χειμώνα σήμαινε ότι η Λίβερπουλ έχασε τον βασικό στόπερ της και τον αναπληρωματικό δεξιό μπακ της.

Επίθεση

Πιθανότατα όμως το μεγαλύτερο στοίχημα αφορά στην επίθεση, όπου ο Κλοπ αποφάσισε να μην αντικαταστήσει τον Στάριτζ. Ετσι, περισσότερα θα αναμένονται από τον Οριγκί ενώ και ο πιτσιρικάς Μπρούστερ θα πάρει κάποια ευκαιρία μέσα στη σεζόν. Πέρυσι, η επιθετική τριάδα της Λίβερπουλ, δηλαδή οι Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο έλειψαν μόνο από έξι ματς συνολικά. Το αν μπορεί να επαναληφθεί κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο πλέον, ειδικά με τις έξτρα υποχρεώσεις που θα υπάρξουν φέτος με το παγκόσμιο Συλλόγων στο Κατάρ στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Σακίρι, επίσης, θα πρέπει να παίξει περισσότερο από ό,τι πέρυσι στο δεύτερο μισό της σεζόν. Μέχρι σήμερα, ο Κλοπ διστάζει να χρησιμοποιήσει τον Ελβετο όσο χρησιμοποιεί το 4-3-3, αλλά φέτος θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει.

Πέρα από τον Σακίρι, οι επιλογές είναι λίγες. Ο Τσάμπερλεν ουσιαστικά υπολογίζεται πλέον σαν μέσος, παρά σαν εξτρέμ/επιθετικός, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Λαλάνα. Αν δούμε κάποιον από αυτούς στην επιθετική τριάδα, θα σημαίνει ότι κάτι έχει πάει στραβά με τους τραυματισμούς.

Λόγοι

Ο Κλοπ, όμως, έχει τους λόγους του για να θέλει ένα μικρό ρόστερ. Ο προπονητής πιστεύει ότι το να έχει ένα μικρότερο γκρουπ παικτών σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότεροι δυσαρεστημένοι για τον χρόνο συμμετοχής, ενώ παράλληλα θα είναι πιο εύκολο να δέσουν κι άλλο οι σχέσεις μεταξύ των παικτών, κάτι που έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στις ως τώρα επιτυχίες. Και τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει δίκιο σε αυτό. Δεν υπήρξαν, άλλωστε, παίκτες που να εξέφρασαν δημοσίως παράπονα επειδή δεν παίζουν. Στη, δε, περίπτωση του Μίλνερ, το γεγονός ότι υπολογίζεται για διάφορες θέσεις σημαίνει ότι θα παίξει περισσότερο από ό,τι αν υπολογιζόταν μόνο για ένα ρόλο, άρα θα έχει και καλύτερο match fitness. Το πρόβλημα είναι όταν έρχεται ένας τραυματισμός, όπως για παράδειγμα στο Community Shield, όπου ο Μίλνερ δεν ήταν διαθέσιμος και δεν υπήρχε κάλυψη για τη θέση του πλάγιου μπακ.

Ο Κλοπ επίσης πιστεύει ότι μια σταθερή ομάδα/ρόστερ φέρνει μακροχρόνια επιτυχίες σε ένα κλαμπ, φέρνοντας τα παραδείγματα της Μπαρτσελόνα που κυριάρχησε στο πρόσφατο παρελθόν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την τάξη του 1992, λέγοντας: «Οι μεγάλες ομάδες μένουν μαζί για πολλά χρόνια». Γι’ αυτό ο Γερμανός είπε περισσότερες από μία φορές φέτος το καλοκαίρι ότι το να κρατήσει τους παίκτες και να ανανεώσει τα συμβόλαια ήταν οι “μεταγραφές” της Λίβερπουλ. Είναι σωστό, αλλά για τους οπαδούς που θέλουν τόσο πολύ να εξασφαλιστεί ότι το κλαμπ θα χτίσει πάνω στην πρόσφατη επιτυχία, είναι κάτι που δυσκολεύονται να αποδεχθούν.

Τις τελευταίες τρεις φορές που η Λίβερπουλ τερμάτισε στη 2η θέση (2002, 2009, 2014), τις επόμενες σεζόν έμεινε εκτός 4άδας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί φέτος, αλλά το να πάρει και φέτος 97 βαθμούς, όπως πέρυσι, δε φαίνεται πιθανό. Η γενικότερη ανησυχία, επομένως, είναι ότι σε περίπτωση που το πρωτάθλημα δεν κατακτηθεί και συμπληρωθούν 30 χρόνια από το τελευταίο, κάποιοι θα υπενθυμίζουν ότι δεν έγιναν μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Είναι ένα στοίχημα, σίγουρα, αλλά ο Κλοπ ξέρει ότι αυτός είναι ο καταλληλότερος για να πάρει αυτή την απόφαση.

Οπως και να έχει, οι τραυματισμοί θα φτιάξουν ή θα καταστρέψουν τη σεζόν της Λίβερπουλ. Αν ο τίτλος καταλήξει στο Anfield, ο επικεφαλής του fitness Αντρές Κορνμάγιερ, ο οποίος ήρθε από την Μπάγερν Μονάχου το 2016, θα έχει παίξει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πολλοί θα έχουν συνειδητοποιήσει…

Πηγή: gazzetta.gr