Η Μαριέττα Γαλανομάτη και ο Πρόδρομος Παπαδόπουλος κέρδισαν το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών μεταξύ των Πανεπιστημίων.
Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ολοκληρώθηκε το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών Πανεπιστημίων – από την EUSA, με συμμετοχή 1.300 αθλητών- φοιτητών 47 Πανεπιστημίων από 35 χώρες.
Η Εθνική αποστολή του Kick Boxing – Point Fighting ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς την συμμετοχή της στην 1η διοργάνωση πολεμικών τεχνών μεταξύ φοιτητών Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Από τους τέσσερεις αθλητές του ΑΟ Ίκαρος, ο Μανώλης Ζαγάρης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ομάδα λόγω τραυματισμού ενώ και η Μαριέττα Γαλανομάτη υπέστη διάστρεμμα 2ου βαθμού την προηγούμενη της αναχώρησης, κατά τη διάρκεια προπόνησης. Ωστόσο ταξίδεψε στην Κροατία.
Οι ελπίδες πλέον για διάκριση στο Point Fighting ήταν λιγοστές με το σχετικό «φορτίο» να βαραίνει τις πλάτες του Πρόδρομου Παπαδόπουλου, Πρωταθλητή Ευρώπης το 2017. Ο 19χρονος Πρόδρομος Παπαδόπουλος, φοιτητής Μηχανολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα επικυρώνοντας ότι είναι από τους κορυφαίους του αθλήματος σήμερα. Πέρασε με σχετική ευκολία τις προκριματικές φάσεις με «δεκάρια» (μέγιστη διαφορά πόντων οπότε και λήγει ο αγώνας) και βρέθηκε στον τελικό με τον 20χρονο Ούγγρο Zoltán Sándor Bálint. Πήρε από νωρίς προβάδισμα πόντων και τελικά με σκορ 18-13 πήρε τη νίκη και το Χρυσό μετάλλιο.
Η πορεία της Μαριέττας Γαλανομάτη ήταν πιο δύσκολη και αβέβαιη λόγω του τραυματισμού της. Η 18χρονη φοιτήτρια Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι σήμερα το Νο1 στην Παγκόσμια κατάταξη εφήβων, δεν το έβαλε κάτω. Ρίχτηκε στη μάχη της κατηγορίας της (-55 kg) που αριθμούσε 12 αθλήτριες από 7 χώρες.
Στον πρώτο προκριματικό αγώνα κληρώθηκε με το άλλο φαβορί της κατηγορίας, την Ιταλίδα Carol Scacchi, που είναι το Νο 1 στην Παγκόσμια κατάταξη Γυναικών!
Ο αγώνας ήταν σαν «τελικός» λόγω της σύνθεσης και πραγματικό θρίλερ στην εξέλιξή του. Ισόπαλο στα 3 δίλεπτα του κανονικού αγώνα, πήγε στην παράταση όπου έληξε και πάλι ισόπαλος με συνολικό σκορ 4-4! Στον «ξαφνικό θάνατο» η Μαριέττα και με το πόδι ήδη σε άσχημη κατάσταση, με υπεράνθρωπη προσπάθεια πήρε τον πιο κρίσιμο πόντο της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πέρασε στην επόμενη φάση!
Με το ηθικό ανεβασμένο, πέρασε δύο ακόμη φάσεις για να βρεθεί στον τελικό, κάτι που ήδη αποτελούσε ανέλπιστη επιτυχία. Με αντίπαλο την 22χρονη Tennessee Randall έδειξε ότι δεν είναι τυχαία Νο1 στον κόσμο. Γνωρίζοντας ότι η Αγγλίδα αντίπαλος την έχει «διαβάσει» ενώ γνώριζε και για τον τραυματισμό της, η Γαλανομάτη άλλαξε το στιλ της χρησιμοποιώντας τεχνικές που δεν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Η πρακτική της απέδωσε μια διαφορά 4 πόντων μετά το 1ο δίλεπτο, για να κερδίσει τελικά τον αγώνα με διαφορά 10 πόντων (!), αφήνοντας άπαντες άναυδους! Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Προπονητής της Randall κάλεσε προσωπικά τον προπονητή της Μαριέττας Γαλανομάτη, Νίκο Μέμμο (ομοσπονδιακός προπονητής KB- Point Fighting) για να τον συγχαρεί για την «απίστευτη» αθλήτριά του.
H εξέλιξη αυτή δε, οδήγησε τους διοργανωτές να δώσουν το βραβείο της «Καλύτερης Αθλήτριας της Διοργάνωσης» για το Point Fighting, στην Μαριέττα Γαλανομάτη, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τα Ελληνικά χρώματα.
Στην «Πανεπιστημιάδα» του Ζάγκρεμπ συμμετείχαν 1.300 αθλητές από όλη την Ευρώπη που αγωνίστηκαν σε 4 είδη πολεμικών τεχνών (Kick Boxing, Karate, Judo και Tae Kwon Do). Φοιτητές από 47 Πανεπιστήμια της Ευρώπης από 35 χώρες δημιούργησαν έναν νέο θεσμό καθώς φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που η Παγκόσμια Ομοσπονδία (WAKO) οργάνωσε Πρωτάθλημα Πανεπιστημίων, σε συνεργασία με την Αθλητική Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων – EUSA.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών χάρη στις επιτυχίες των αθλητών του βρέθηκε στην 4η θέση μεταξύ των 47 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλη την Ευρώπη. Στα 2 χρυσά από το Point Fighting προστέθηκαν και τα 2 χάλκινα μετάλλια της Αριέττας Τσαούση και του Αναστάση Κοροβέση στο Κ1.
Στην πρώτη θέση ήταν το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής της Ουγγαρίας με 5 χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο, στη δεύτερη το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (2Χ-1Α-2Χαλ), και στην τρίτη το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (2Χ-1Α).
Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι τα μετάλλια αυτά έβαλαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο χάρτη των μεταλλίων σε Αθλητικές Πανεπιστημιάδες για το 2019 και μάλιστα στην 12η θέση μεταξύ 167 Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από όλη την Ευρώπη.
To Kick Boxing – Point Fighting βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη ενώ το 2019 αναγνωρίστηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή ως Ολυμπιακό Άθλημα. Στην Ολυμπιάδα του 2024 θα αποτελεί άθλημα επίδειξης ώστε να ενταχθεί στη συνέχεια στο κανονικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.