Αφορμή η επιστολή της ΚΑΕ Ολυμπιακός προς την ΕΟΚ (με κοινοποίηση προς τους κ.κ. Γερουλάνο και Νικητιάδη και προς τον ΕΣΑΚΕ) και με την οποία ζήτησε η ΚΕΔ να αλλάξει και να αρχίσει από το… μηδέν. Ο Παναθηναϊκός δια στόματος Μάνου Παπαδόπουλο δεν άργησε να «απαντήσει».


Η «ερυθρόλευκη» ανακοίνωση:

«H ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ απέστειλε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010 την ακόλουθη επιστολή στον πρόεδρο της ΕΟΚ Κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο με κοινοποίηση στον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιο Νικητιάδη και στον πρόεδρο του Ε.Σ.Α.Κ.Ε κ. Βασίλειο Οικονομίδη :

Κύριε Πρόεδρε,

Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει εκφράσει επανειλημμένως τον έντονο προβληματισμό και την αγανάκτησή της για τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής διαιτησίας αλλά και τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει διαμορφώνοντας συνθήκες, οι οποίες ουδόλως συμβάλλουν στον υγιή ανταγωνισμό, το ευ αγωνίζεσθαι και το φίλαθλο πνεύμα.

Η ΚΕΔ δεν ακολουθεί διαδικασίες αξιολόγησης και βαθμολόγησης των διαιτητών και οι αποφάσεις της λαμβάνονται με πλήρη μυστικότητα και αδιαφάνεια.  Ως εκ τούτου, διατηρείται η δυσπιστία απέναντι στη διαιτησία και επιβεβαιώνεται η αναξιοπιστία του πρωταθλήματος. Πιστεύουμε ότι η ΚΕΔ έχει αποτύχει πλήρως τόσο για τους παραπάνω λόγους όσο και για το ότι δεν έχει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εξυγίανση και αναβάθμιση της διαιτησίας, αγνοώντας  επιδεικτικά κάθε πρότασή μας για τη σύγκληση συσκέψεων με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων.
Για τους λόγους αυτούς η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ζητεί να αντικατασταθούν άμεσα τα σημερινά μέλη της ΚΕΔ από ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και αδιάβλητου χαρακτήρα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ απαιτεί πλήρη διαφάνεια στο χώρο της διαιτησίας και προς την κατεύθυνση αυτή διατυπώνει τις εξής προτάσεις:

• Κατάργηση της κλήρωσης διαιτητών και αντικατάστασή της με ορισμό διαιτητών για κάθε αγώνα.
• Καθιέρωση αντικειμενικής διαδικασίας αξιολόγησης των διαιτητών.
• Η αξιολόγηση των διαιτητών να γίνεται με βάση απόλυτα συγκεκριμένη κλίμακα (π.χ. κλίμακα από 1 έως 10).
• Δημοσιοποίηση της βαθμολογίας των διαιτητών μετά από κάθε αγώνα, καθώς και της επιβολής τυχόν πειθαρχικών ποινών στους διαιτητές που κρίνονται ανεπαρκείς.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του μέχρις ότου υπάρξει πλήρης εξυγίανση στην ΚΕΔ και στη διαιτησία, για να αποκατασταθεί επιτέλους η τρωθείσα αξιοπιστία του πρωταθλήματος και να αναβαθμιστεί η ελληνική καλαθοσφαίριση.

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Κ. Αγγελόπουλος  Γιώργος Κ. Αγγελόπουλος».

Η «απάντηση»

«Ο Παναθηναϊκός συμφωνεί απόλυτα με την κατάργηση της ΚΕΔ. Προτείνει μάλιστα, αφού θα αντικατασταθεί η κλήρωση με ορισμό, τον ορισμό να αναλάβει πλέον η ΚΑΕ Ολυμπιακός, μήπως επιτέλους σταματήσουν και όλες αυτές οι αστειότητες! Τι άλλο να πούμε;».

Τσαγκρώνης: «Δεν είναι σοβαρή θέση αυτή»

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Τάκη Τσαγκρώνη για να ακούσει τη θέση της ομοσπονδίας στα αιτήματα του Ολυμπιακού. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ ήταν βρίσκεται στην Τσεχία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, αλλά ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των «ερυθρολεύκων».

Αρχικά, επισήμανε ότι «η κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τις θέσεις της. Η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη αρχή και μπορεί να κάνει όποιες αλλαγές κρίνει απαραίτητες στα πλαίσια φυσικά της λογικής. Η ΕΟΚ δεν θα μπει στη μέση».

Σε ερώτηση για τη σχέση που έχει η ομοσπονδία με την ΚΕΔ, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ τόνισε πως «διορίσαμε τα μέλη της και από εκεί και πέρα λειτουργεί μόνη της η επιτροπή. Δεν μπορεί να κάνει το έργο της η ΚΕΔ με παρεμβάσεις. Το να υποδεικνύεις σε ένα ανώτερο όργανο τι πρέπει να κάνει είναι άκομψο. Τι θα πρέπει να κάνει η ΕΟΚ αν κάθε φορά μια ομάδα προτείνει την αλλαγή της ΚΕΔ; Δεν είναι σοβαρή θέση ομάδας, αυτή που εκφράζει ο Ολυμπιακός».

Σχετικά με την ορθότητα ή μη των ισχυρισμών του Ολυμπιακού απάντησε πως «δεν θέλω να μπω στη διαδικασία. Το σίγουρο είναι ότι κάποτε πρέπει να αφήσουμε την ΚΕΔ να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Πρέπει να ακούσει η επιτροπή τις θέσεις του Ολυμπιακού, να κρατήσει τα θετικά και όσα φυσικά θεωρήσει ότι είναι εφαρμόσιμα».

Τέλος, ο Τάκης Τσαγκρώνης πήρε θέση και για το αίτημα του Ολυμπιακού να αλλάξει η σύνθεση της ΚΕΔ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Επιτροπές της ΕΟΚ, μια από τις οποίες είναι και η ΚΕΔ, έχουν ίδια θητεία με αυτή της ομοσπονδίας και μπορούν να αλλάξουν μόνο αν ζητήσει η ΕΟΚ την παραίτηση των μελών της».

Πηγή: gazzetta.gr