Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (γνωστή και ως ECA) ενέκρινε χθες την έναρξη των συζητήσεων για τη ριζική αλλαγή του Champions League από το 2024, ένα… κόλπο που είχαν δρομολογήσει εδώ και καιρό οι «ισχυροί παίκτες» του ποδοσφαίρου στη γηραιά ήπειρο, αλλά πλέον φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει… σάρκα και οστά.
Για μια σημαντική μερίδα του φίλαθλοι κόσμου η ECA έχει περάσει στη συνείδηση ως ένας μοχλός πίεσης που δημιουργήθηκε από τους δυνατούς -οικονομικά και από άποψη πρεστίζ- ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως θα έχουν τον πρώτο λόγο στα έσοδα των διοργανώσεων της UEFA. Ωστόσο, φαίνεται ότι παρόλο που ο αντικειμενικός σκοπός δεν αλλάζει, οι φιλοδοξίες είναι αρκετά μεγαλύτερες.
Οι διαβουλεύσεις για μια τεράστια αλλαγή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και η δημιουργία μιας Λίγκας -σε μεγάλο βαθμό κλειστής- όπως η Euroleague και το NBA, έχουν πάρει πλέον και επίσημη μορφή και φαίνεται ότι το… ρυάκι έχει μετατραπεί σε ποτάμι, που η ορμή του αυξάνεται. Το άνοιγμα σε άλλες λιγότερο εμπορικές αγορές που είχε κάνει προ ετών ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, έχει πάει εδώ και καιρό… περίπατο, καθώς ήδη ζούμε την εποχή που οι 16 από τις 32 ομάδες είναι από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου: Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία. Επίσης, από δύο σίγουρες έχουν η Γαλλία και η Ρωσία και από μια δεδομένη (την πρωταθλήτρια) η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ουκρανία και η Τουρκία. Όμως, αυτό φαίνεται ότι δεν φτάνει στους ισχυρούς.
Η δημιουργία του Super Champions League που θα αυξήσει τα έσοδα
To Super Champions League ουσιαστικά θα αποτελεί την εξέλιξη του σημερινού Champions League όπως το γνωρίζουμε σήμερα, με σκοπό δημιουργίας του τα περισσότερα έσοδα για τις επονομαζόμενες μεγάλες ομάδες. Αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που θα γίνονται περισσότερα ντέρμπι ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ, άρα θα αυξηθεί και ο ανταγωνισμός. Καταλαβαίνει κανείς ότι η παρουσία ελληνικής ομάδας σε αυτήν τη διοργάνωση θα αποτελεί κάτι παραπάνω από δύσκολη υπόθεση. Ήδη, άλλωστε, τα… αστέρια είναι αρκετά μακρινά για τους συλλόγους της χώρας μας.
Ποιες, όμως, αναμένεται να είναι οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτήν τη διοργάνωση; Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν θεωρούνται δεδομένες, ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν σύλλογοι που θα πλαισιώνουν την «αστραφτερή» διοργάνωση, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ίντερ, η Ρόμα, η Ντόρτμουντ, η Μαρσέιγ και ο Άγιαξ.
Στην πρώτη φάση θα υπάρχουν όμιλοι και στη συνέχεια νοκ άουτ ματς, με το φορμάτ που υπάρχει και σήμερα στο Champions League, δηλαδή με οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και σε συνέχεια πλέι οφ. Επίσης, θα περιλαμβάνει άνοδος και υποβιβασμός σε μεγαλύτερη και μικρότερη κατηγορία.
Αγώνες τα Σαββατοκύριακα και συρρίκνωση των εθνικών πρωταθλημάτων
Το σύνθημα «φέρτε πίσω τις Κυριακές μας» ίσως έχει ακόμη πιο κυριολεκτική… χροιά από τους Έλληνες οπαδούς, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοργάνωση αυτή θα αλλάξει ριζικά και τον τρόπο που τοποθετούνται μέσα στην εβδομάδα οι αγώνες. Οι διοργανώσεις της ECA πιθανόν να μετακινηθούν τα Σαββατοκύριακα και τα εθνικά πρωταθλήματα θα πάνε στις ενδιάμεσες ημέρες της εβδομάδας.
Η νέα αυτή διοργάνωση (μαζί με αυτές που θα την ακολουθούν) θα φέρει αυτόματα και τη συρρίκνωση των εθνικών διοργανώσεων, τα οποία θα επηρεαστούν, όπως είναι εύλογο, ιδίως όταν το βασικό ενδιαφέρον θα έχει μεταφερθεί σε Λίγκα του εξωτερικού, που θα έχει τη μορφή πρωταθλήματος και όχι Κυπέλλου, όπως συμβαίνει σήμερα…
Τα πλάνα της ECA σε σύγκρουση με αυτά της FIFA
Στα σχέδια αυτά αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ECA και μεγαλομέτοχος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι. «Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μία νέα μορφή στις διοργανώσεις της UEFA από το 2024 και έπειτα. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για το μέλλον των διοργανώσεων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αυτή είναι η αρχή ενός ταξιδιού, που θα έχει τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επισήμανε επί του θέματος.
«Η προτεραιότητα έγκειται στο γεγονός ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη να μπουν σε μια λεπτομερή ανάλυση, ως προς τον τρόπο με τον οποίο το διεθνές ποδόσφαιρο μπορεί να εξελιχθεί μετά το 2024. Η απόφαση της FIFA να ανασχηματίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2024 δεν μπορεί να βρει την υποστήριξη της ECA», επισήμανε στη συνέχεια.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δρομολογήσουμε αλλαγές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Θα υπάρξει ένα νέο Super Champions League σε συνεργασία με την UEFA. Αλλά, είμαστε αντίθετοι σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες και απαιτούμε λιγότερα διαλείμματα για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων».