Σε μια συζήτηση με τους φίλους σου για τους κορυφαίους στράικερς του σήμερα, μπορεί να μην τον αναφέρεις καν. Ισως αργός, ίσως ενός παλαιότερου στιλ, ο Τζέκο δεν είναι ο φορ που σε πωρώνει, όμως, όπως συνεχίζει να αποδεικνύει, πωρώνει τους προπονητές του. Σε κάθε χώρα, σε κάθε πρωτάθλημα, ο Βόσνιος έχει τον τρόπο να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και το κάνει συστηματικά λίγες μέρες πριν κλείσει τα 32. Ενας target-man που κάνει τα πάντα, με κεφαλιές, με δεξί, με αριστερό, δυνατό, τεχνικό, με κάθε τρόπο μπορεί να καρφώσει κάθε αντίπαλο απ’ όποιοδήποτε σημείο. Πριν μια εβδομάδα, ο ύψους 1.93μ. επιθετικός, έκανε τους τιφόζι της Νάπολι να σιγήσουν, βάζοντας δύο γκολ στο 2-4 της Ρόμα στο San Paolo. Το πρώτο ήταν με κεφαλιά επιτρέποντας και στον Ρέινα να το απολαύσει, ενώ το δεύτερο με τεχνικό αριστερό εκτός περιοχής, που δύσκολα θα δεις από αριστεροπόδαρο. Εκτός από το ότι ήταν το καθοριστικό, καθώς έτσι έγινε το 1-3, το τεμάχιο αυτό σήμαινε και κάτι άλλο για τον πρώτο σκόρερ ever της Εθνικής Βοσνίας.

Οταν το 2006 η Μίλαν πούλησε τον Αντρέι Σεβτσένκο στην Τσέλσι, ήθελε τον Τζέκο για αντικαταστάτη του Ουκρανού, όμως παρότι αυτό δεν έγινε ποτέ, η Ιταλία ήταν μάλλον το πεπρωμένο του Βόσνιου. Με το δεύτερο γκολ κόντρα στην Νάπολι, ο Τζέκο έφτασε τα 50 γκολ στην Serie A [σε 95 αγώνες] και έγινε ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει να γράψει 50+ σε τρία από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αν και στην πρώτη του σεζόν είχε πάρει το παρατσούκλι ‘τυφλός’ από τους τιφόζι της Ρόμα [Edin Cieco] αφού έβρισκε μετρημένες φορές δίχτυα, τα επόμενα δύο χρόνια μεταμορφώθηκε και είναι αυτό που ήταν πάντα, μηχανή γκολ. Εκτός από τα 50 στο Campionato, έχει 65 σε όλες τις διοργανώσεις με τους Giallorossi. *Ακολουθεί video μια μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις του με την Ρόμα, στο 3-3 με την Τσέλσι στο Stamford Bridge για το Champions League.

Στα πρώτα του βήματα, ο Τζέκο αγωνίστηκε στην Ζελέζνιτσαρ και στη συνέχεια στην Τέπλιτσε και έφτιαξε το όνομά του στην Γερμανία. Με την Βόλφσμπουργκ έπαιξε 3.5 χρόνια στην Bundesliga και πέτυχε 66 γκολ σε 111 αγώνες, πιάνοντας το peak τη σεζόν 2008-09 σκοράροντας 26 φορές σε 32 παιχνίδια και οδήγησε τους Wolfe στην ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα σε κάθε προγνωστικό. Παρότι η Μίλαν δεν τον πήρε, ο θηριώδης φορ ήταν δεδομένο ότι θα κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 32 εκατ. ευρώ στην Βόλφσμπουργκ τον Ιανουάριο του 2011 και τον έκανε δικό της και στα χρόνια του, το Etihad πανηγύρισε δύο τίτλους Premier League. Το 2012, στην πρώτη του ολόκληρη χρονιά έβαλε 14 γκολ και το 2014 σημείωσε 16 με τους Citizens, ένα εκ των οποίων στο 90′ του μυθικού ματς κόντρα στην ΚΠΡ (3-2) που χάρισε στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι το πρωτάθλημα. Ταμείο στην Σίτι έκανε με 50 γκολ σε 130 αγώνες, αν και πάντα ήταν στη σκιά του Κουν Αγουέρο. Ο Τζέκο μπορεί να μην είναι ο επιθετικός που όλοι οι οπαδοί έχουν όνειρο να δουν στην ομάδα τους όμως αξίζει τεράστιο σεβασμό πέρα από τα γκολ που πετυχαίνει. Από το 1.93μ. αυτά που κάνει τα έχουμε δει ίσως μόνο από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, χωρίς αυτό να αποτελεί ιεροσυλία για τον Σουηδό legend, αλλά μόνο κοπλιμέντο για τον 32χρονο. Χωρίς να μετράμε αυτά με Ζελέζνιτσαρ και Τέπλιτσε, ο Τζέκο με Βόλφσμπουργκ [85], Σίτι [72], Ρόμα [65] και Εθνική Βοσνίας [52] έχει συνολικά 274 γκολ, τα οποία έχουν έρθει στο top-level και μιλούν από μόνα τους για την καριέρα του… Πηγή: gazzetta.gr