Ο Ολυμπιακός έφτασε με διαδοχικές υπερβάσεις στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Η επόμενη πρόκληση ακούει στο όνομα Μπαρτσελόνα. Μπορούν οι «ερυθρόλευκοι» να πάνε και πάλι κόντρα στα προγνωστικά; Πριν την απάντηση στις 11 Μαΐου, το www.sport-fm.gr αναλύει… Η ασφυκτική καταλανική άμυνα, το εξαιρετικό ποσοστό νικών τους, οι ομοιότητες των δύο ομάδων, τι δείχνει η στατιστική σύγκριση των δύο αντιπάλων, αλλά και η προϊστορία των αναμετρήσεών τους.

Ενισχυμένη και αποφασισμένη

Η φετινή Μπαρτσελόνα δεν αρκείται στους εγχώριους τίτλους. Πολύ απλά γιατί πέρυσι που έκανε το νταμπλ θεωρήθηκε σχεδόν… αποτυχημένη, αφού δεν κατάφερε καν να προκριθεί στο Final 4 που φιλοξενήθηκε στην… αυλή της. Ας όψεται ο Παναθηναϊκός. Το καλοκαίρι ο Τσάβι Πασκουάλ προχώρησε σε μερική ανανέωση του ρόστερ. Ο Ρίκι Ρούμπιο άνοιξε τα φτερά του για το ΝΒΑ, ο κύκλος των Γκριμάου και Τζεντίλε στην ομάδα έκλεισε, ενώ Λάκοβιτς, Άντερσον και Μόρις κρίθηκαν περιττοί. Οι Καταλανοί έκαναν μετρημένες αλλά ουσιαστικές κινήσεις, ενισχύοντας την περιφέρειά τους με τον Βραζιλιάνο γκαρντ Μαρσελίνιο Χουέρτας από την Κάχα Λαμποράλ και τον Τσακ Έιντσον από τη Μακάμπι, ενώ πρόσθεσε τον Σι Τζέι Γουάλας στη θέση «4». Η μεγαλύτερη «μεταγραφή», ωστόσο, μάλλον είναι η επιστροφή του Πιτ Μάικλ, που έχασε σχεδόν όλη την περασμένη σεζόν λόγω τραυματισμού. Όλες αυτές οι προσθήκες, δίπλα στον εξαιρετικό κορμό των Ναβάρο και Σάδα στην περιφέρεια, Ίνγκλες και Ραμπασέδα στις θέσεις των φόργουορντ, αλλά και Λόρμπεκ, Εντόνγκ, Βάσκεθ και Πέροβιτς μέσα στη ρακέτα, συνέθεσαν ένα εξαιρετικό σύνολο που διαθέτει πλούσιο επιθετικό ταλέντο, αλλά πάντα έχει ως αφετηρία την άμυνα.

Βίοι παράλληλοι

Η φετινή Μπαρτσελόνα διανύει παράλληλη πορεία με τον Ολυμπιακό εντός των τειχών. Μετά από 26 αγωνιστικές στην ACB Liga (οκτώ δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου) είναι πρώτη με 21 νίκες έναντι 20 της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία και φιλοξενεί στις 2 Μαΐου για την προτελευταία αγωνιστική. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν ηττηθεί φέτος δύο φορές από την Καχασόλ (81-75 εκτός και 63-66 εντός έδρας) και από μία από Κάχα Λαμποράλ (71-60 στη Βιτόρια), Ρεάλ Μαδρίτης (78-74 στην πρωτεύουσα) και Γκραν Κανάρια 93-90 (στα Κανάρια Νησιά). Όπως και ο Ολυμπιακός, λοιπόν, δύσκολα θα χάσουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs (η κανονική περίοδος τελειώνει στις 6 Μαΐου, πέντε μέρες πριν τον ημιτελικό στην Κωνσταντινούπολη), ωστόσο-όπως επίσης ο οι «ερυθρόλευκοι», μετά από δύο συνεχείς κατακτήσεις Κυπέλλου απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, φέτος έχασαν τον τίτλο, με 91-74, και μάλιστα στον τελικό που έγινε στο «Παλάου Σαν Τζόρντι» της Βαρκελώνης.

Μπαρτσελόνα… 86%

Η «Μπάρτσα» φέτος μετρά ήδη 50 επίσημα ματς με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Πέρα από τις 21 νίκες σε 26 ματς στο πρωτάθλημα, έχει 18 νίκες σε 19 αγώνες της Ευρωλίγκας (ηττήθηκε μόνο στη Σιένα με 77-74 στην προτελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης), δύο νίκες στα τρία παιχνίδια του Final 8 του Κυπέλλου, καθώς και δύο νίκες σε ισάριθμα ματς στο Σούπερ Καπ, το οποίο και κατέκτησε πριν την έναρξη της περιόδου. Συνολικά έχει 43 νίκες και μόλις 7 ήττες, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 86%. Όλα αυτά κι ενώ ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς χάνοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα βασικότατα στελέχη όπως οι Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Πιτ Μάικλ και Τσακ Έιντσον, που πλέον όμως έχουν άπαντες επιστρέψει υγιείς στη δράση.

Στα σημεία τον κερδίζει

Η στατιστική σύγκριση Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα βγάζει κερδισμένους τους Καταλανούς στα σημεία. Έχουν αισθητά σε άμυνα, ευστοχία σε βολές και τρίποντα, συγκομιδή ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, λάθη, τάπες και ranking, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καλύτερη επίθεση, υψηλότερα ποσοστά σε δίποντα και επιθετικά ριμπάουντ.

Η Μπαρτσελόνα έχει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση δεχόμενη μόλις 61,5 πόντους ανά αγώνα, ενώ κρατά τους αντιπάλους της σε χαμηλά ποσοστά (45,1% στα δίποντα και 30,1% στα τρίποντα) και τους υποχρεώνει σε πολλά λάθη (14,2 ανά αγώνα).

Πηγή: sport-fm.gr