Ο Ζαν Μακούν είναι η 7η μεταγραφή του Ολυμπιακού κατευθείαν από την Αγγλία τα τελευταία χρόνια που άρχισε το… κύμα. Ποιες είναι οι άλλες 6 και τι τύχη είχαν; Θα βγει ο Μακούν;
Ποιόν παίκτη «έκλεψε» ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό, ποιόν ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό και πώς συνδέεται η Λίβερπουλ; Τι δείχνει το παρελθόν για το τι μπορεί να κάνει ο Μακούν στην ομάδα του Πειραιά; Το sday.gr αναλύει…
Από απλησίαστη… η πλέον αρεστή!
Κι ενώ η Αγγλία φαινόταν απλησίαστη αγορά, ξαφνικά έγινε η πλέον αρεστή, τείνοντας να γίνει μια συνήθεια που έγινε λατρεία. Πρώτος ο Ολυμπιακός έδειξε τον «δρόμο», μετά ακολούθησαν και άλλοι, όπως ο Παναθηναϊκός με το δανεισμό του Νταμιέν Πλεσί από τη Λίβερπουλ και ο ΠΑΟΚ με τον αντίστοιχο του Ναμπίντ Ελ Ζαρ. Αλλά και οι μικρότερες ομάδες κοίταξαν φέτος προς Νησί μεριά. Κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται τα ελληνικά μάτια που στρέφονται εκεί.
Φέτος είχαμε τις περιπτώσεις των Πασκάλ Τσιμποντά, Κέλβιν Ετούχου και Μίκαελ Φορσέλ, οι οποίοι έφτασαν μια ανάσα από Παναιτωλικό, Καβάλα και Άρη αντίστοιχα. Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο εγχείρημα κρύβει πολλές δυσκολίες και εμπόδια, από τη στιγμή που οι παίκτες βρίσκονται στο καλύτερο ίσως πρωτάθλημα του κόσμου. Οπότε γιατί να θέλουν να φύγουν; Η πραγματικότητα λέει ότι όλοι αυτοί που έρχονται από εκεί είναι σε… κάθοδο και ψάχνουν μια ανάσα για να γεμίσουν με λίγο… οξυγόνο την καριέρα τους.
Ο ενεργός πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης
Κριστιάν Καρεμπέ (2001-2004)
Η αρχή έγινε με τον Κριστιάν Καρεμπέ από τη Μίντλεσμπρο, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση ακόμη περισσότερων τίτλων της ομάδας του λιμανιού. Οι παραστάσεις του από μεγάλες διοργανώσεις, τόσο με συλλόγους, όσο και με εθνικές ομάδες έδωσαν άλλον… αέρα στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού.
Στην Ευρώπη δεν κατάφερε να συνεισφέρει ώστε να γίνει η υπέρβαση και δυστυχώς γι’ αυτόν συνέδεσε το όνομά του με το… εφιαλτικό 7-0 απέναντι στη Γιουβέντους στο Τορίνο το 2003 για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο η προσφορά του θα μείνει αξέχαστη στους φίλους του Ολυμπιακού.
Οι τούμπες του βγήκαν… ξινές
Λομάνα Λούα-Λούα (2007-2008)
Η συνέχεια 6 χρόνια μετά την υπογραφή του Καρεμπέ έκανε το κύμα… τσουνάμι, με τον Λομάνα Λούα-Λούα να πιάνει λιμάνι από τη Νιούκαστλ, τη χρονιά που ο Ολυμπιακός έκανε δειλά-δειλά τις πρώτες του νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κονγκολέζος βοήθησε αρκετά σε αυτή την ευρωπαϊκή ανάκαμψη της ομάδας του Πειραιά, ωστόσο προκάλεσε αρκετά με τον χαρακτήρα του και αυτό ώθησε τον Σωκράτη Κόκκαλη να τον διώξει έναν χρόνο μετά. Οι τούμπες που έκανε μετά τα γκολ που πετύχαινε του βγήκαν… ξινές.
Ο οξύθυμος Αργεντινός που… αλλαξοπίστησε
Σεμπάστιαν Λέτο (2008-2009)
Συνεχίστηκε με τον Σεμπάστιαν Λέτο το καλοκαίρι του 2008 από τη Λίβερπουλ. Ο Ολυμπιακός έψαχνε έναν αριστερό μεσοεπιθετικό για να αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος στο τέλος της χρονιάς (2008-2009) «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο Αργεντινός άσος κατέπληξε τους οπαδούς της ομάδας του Πειραιά κυρίως με τις εκπληκτικές ντρίμπλες του.
Ωστόσο, είχε και αρκετά μειονεκτήματα, όπως ο ατομικισμός του, ο οξύθυμος χαρακτήρας του και το γεγονός ότι δεν είχε σταθερότητα στην απόδοσή του, κάτι που τον έφεραν σε σύγκρουση με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Επιπλέον, ο παίκτης ήθελε να παίζει βασικός, κάτι που δεν είχε από τη στιγμή που υπήρχε ο ιστορικός αρχηγός των «ερυθρόλευκων». Όλα αυτά τα «ζύγισε» ο Κόκκαλης και αποφάσισε να μην δώσει τα 5 εκατομμύρια που ζητούσε η Λίβερπουλ, τα οποία έδωσε τελικά ο Παναθηναϊκός, στον οποίο παίζει μέχρι σήμερα.
Ο… αδύνατος Άγγλος
Ματ Ντάρμπισιρ (2009-2011)
Ακολούθησε ο Ματ Ντάρμπισιρ από τη Λίβερπουλ από τη Μπλάκμπερν για τον Ολυμπιακό το 2009. Μάλιστα, η εμφάνιση του Άγγλου στον… επικό τελικό Κυπέλλου της χρονιάς 3-3 (4-4), έκανε τον Σωκράτη Κόκκαλη να τον αγοράσει από την αγγλική ομάδα έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ισχυρός πρόεδρος, τότε, των «ερυθρολεύκων» είχε προτιμήσει τον Ντάρμπισιρ από τον Σεμπάστιαν Λέτο, ο οποίος δεν έχασε… ευκαιρία και πήγε στον Παναθηναϊκό. Από τότε, όμως, ο Ντάρμπισιρ δεν κατάφερε να δείξει κάτι ανάλογο και συνέχεια έφευγε ως δανεικός, με αποτέλεσμα φέτος να αποτελέσει οριστικά παρελθόν.
Απογοήτευσε και την… κοπάνησε
Άλμπερτ Ριέρα (2010-2011)
Ήρθε με πολλές δάφνες κατευθείαν με αγορά από τη Λίβερπουλ. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο μάλλον τον γέμισε με άγχος, παρά του έδωσε παραπάνω κίνητρο, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ωστόσο, έδωσε και 8 ασίστ, κάτι που δεν είναι και λίγο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν ήταν ο εαυτός του.
Ο Βαλβέρδε θέλησε να του δώσει δεύτερη ευκαιρία και τον υπολόγιζε για τη φετινή χρονιά, αλλά τον… πρόλαβε η Γαλατάσαραϊ, η οποία έδωσε τα… κέρατά της για να τον αποκτήσει, μια πρόταση που δεν μπόρεσε να αρνηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από τη στιγμή που ο Ισπανός δεν είχε «αποζημιώσει» στο έπακρον την ομάδα, αναλογικά με τα χρήματα που έπαιρνε.
Η «απαγωγή» από τον Παναθηναϊκό
Κρίστιαν Νέμεθ (2010-2011)
Μετά τον Ριέρα ακολούθησε ο Κρίστιαν Νέμεθ πάλι από τους κόκκινους, ο οποίος μάλλον ήταν περισσότερο επικοινωνιακό… κόλπο. Ο Ούγγρος επιθετικός είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία στην ΑΕΚ, στην οποία αγωνιζόταν ως δανεικός από τη Λίβερπουλ.
Τον.. μάτιασαν στον Ολυμπιακό και αποφάσισαν να πληρώσουν τους Άγγλους για να τον κάνουν δικό τους. Αυτό μάλλον ήταν περισσότερο μια… νίκη επί του Παναθηναϊκού, παρά μια ουσιαστική κίνηση, αφού οι «πράσινοι» τον διεκδικούσαν επί ίσοις όροις. Ο Νέμεθ από τότε βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας, μη καταφέρνοντας να πείσει τον Βαλβέρδε ότι αξίζει μια θέση στην ομάδα.
Της μόδας η Λίβερπουλ
Άλλο που δεν ήθελε η Λίβερπουλ να ξεφορτωθεί κάποιους παίκτες της και βρήκε τους ελληνικούς συλλόγους μπόσικους. Μετά τον Λέτο, ακολούθησαν οι δανεισμοί των Ναμπίντ Ελ Ζαρ στον ΠΑΟΚ, του Νταμιέν Πλεσί στον Παναθηναϊκό, αλλά και η αγορά του Άλμπερτ Ριέρα από τον Ολυμπιακό. Για τον τελευταίο, μάλιστα, οι φίλοι των «κόκκινων» απορούσαν πως κατάφερε η ομάδα τους να τον ξεφορτωθεί με ένα αρκετά καλό ποσό, σε σχέση με την απόδοση του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο.
Ο Ριέρα δεν κατάφερε να αποδείξει ότι καλώς ξόδεψε τόσα λεφτά ο Ολυμπιακός για να τον εντάξει στο δυναμικό του, αφού σε πολλούς αγώνες δεν έδειξε την απαιτούμενη διάθεση, παρουσιάζοντας το κακό του πρόσωπο. Βέβαια, μοίρασε αρκετές ασίστ, αλλά η γενική του παρουσία δεν κρίνεται επιτυχημένη, φέτος υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτόν και καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας.
Το ρίσκο
Με βάση το παρελθόν τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα… Ωστόσο ο Μακούν έχει πολλές παραστάσεις από προηγμένα πρωταθλήματα και διοργανώσεις, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο και δείχνει ικανός να… δώσει τα φώτα του στον Ολυμπιακό. Μόνο με τον Ριέρα και τον Καρεμπέ μπορεί να συγκριθεί το όνομά του, αφού οι υπόλοιποι δεν ήταν και κράχτες.
Η ομάδα του Πειραιά ελπίζει ότι ο Καμερουνέζος θα έχει καλύτερη τύχη από όλους και θα αποδειχθεί «λίρα» εκατό. Το θέμα όμως είναι ότι αν ο Μακούν παίξει καλά τόσο στη Σούπερ Λιγκ, αλλά κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ και βοηθήσει τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν καλή πορεία κυρίως στην Ευρώπη, τότε δύσκολα θα μείνει στο λιμάνι. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να σκέφτεται έτσι και αισιοδοξεί ότι αν αποδώσει τα αναμενόμενα ο παίκτης θα μείνει στο λιμάνι, βασιζόμενος και στην υποδοχή… Βασιλιά που θα επιφυλάσσουν οι οπαδοί σε κάθε αγώνα.
Πηγή: sday.gr