Με άλλο ένα χιτσκοκικό φινάλε η Εθνική ομάδα έκανε το 3/3 επί κυπριακού εδάφους επικρατώντας της Ρωσίας, σε φιλική αναμέτρηση, με 83-80. Με 16 πόντους βρέθηκαν πίσω οι παίκτες του Ηλία Ζούρου όμως γύρισαν το ματς με υπομονή, επιμονή και παρά τις αυτοκαταστροφικές τους τάσεις. Αχίλλειος πτέρνα και πάλι τα… ριμπάουντ τα οποία παρ’ ολίγον να κοστίσουν τη νίκη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Κορυφαίοι Μπουρούσης, Φώτσης και Καϊμακόγλου. Φριτζόν και Κιριλένκο ξεχώρισαν από τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ.

Με εμφανή τη διάθεση να τρέξουν το παιχνίδι μπήκαν στο παρκέ οι Ρώσοι, σε αντίθεση με τους παίκτες του Ηλία Ζούρου που επέλεξαν να εκδηλώνουν τις επιθέσεις του στο τέλος των 24ων δευτερολέπτων. Αρκετά ήταν τα λάθη εκατέρωθεν με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ στο πρώτο μισό του πρώτου δεκαλέπτου. Όμως, το πολύ κακό ποσοστό της Εθνικής στα σουτ (μόλις 25% με 3/12) σε συνδυασμό με ένα ξέσπασμα από Φριτζόν και Κιριλένκο έφεραν την ομάδα του Μπλατ στον +7 (9-16). Από την γραμμή των ελευθέρων βολών, η Ελλάδα μείωσε στο τέλος του δεκαλέπτου σε 14-19, εκμεταλλευόμενη ένα διάστημα επιθετικής δυστοκίας της αντιπάλου της.

«Διαζύγιο» με το ρυθμό έδειχνε να έχει πάρει το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου. Με εμφανές το πρόβλημα στο τομέα των ριμπάουντ αλλά και δυσκολία σε αυτόν της επίθεσης, επέτρεψε στη Ρωσία να τρέξει το επιμέρους 11-2 και να εκτοξεύσει τη διαφορά στο +14 (21-35), αρχικά, και στο +16 λίγο αργότερα (25-41). Στο τελευταίο δίλεπτο έδειξαν να αφυπνίζονται οι Έλληνες παίκτες και με ένα 9-2 έριξαν τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό στο ημίχρονο (34-43).

Ξανθόπουλος και Φώτσης έδωσαν το σύνθημα για αντεπίθεση στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους και -παρά το γεγονός ότι η Εθνική συνέχισε να αντιμετωπίζει δυσκολία στα ριμπάουντ-ροκάνισε τη διαφορά ισοφαρίζοντας τρεισήμισι λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου σε 50-50. Ανάσες πήραν οι παίκτες του Μπλατ με τέσσερις γρήγορους πόντους του Σαμπάλκιν (50-54). Με Παπανικολάου και Σλούκα απάντησε η Ελλάδα για το 57-59. Με τεχνική ποινή χρέωσαν τον 22χρονο γκαρντ οι διαιτητές δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση των 30’, με τον Φριτζόν να ευστοχεί σε 1/2 βολές για το 57-60.

Ισοφάρισαν στο ξεκίνημα οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματας όμως ο Φριτζόν το πήρε… προσωπικά και με ατομικό 7-0 ξαναέφερε μπροστά τους Ρώσους (62-69). Με υπομονή και καλή άμυνα η Εθνική για ακόμα μία φορά ροκάνισε τη διαφορά και κατάφερε χάρις σε Ζήση και Μπουρούση να περάσει μπροστά 2’ πριν το τέλος (77-75). Ο Καρδιτσιώτης σέντερ πήρε από εκεί και πέρα το ματς πάνω του και παρά τις αυτοκαταστροφικές τάσεις της ομάδας -που έχασε αλλεπάλληλα αμυντικά ριμπάουντ δευτερόλεπτα πριν το τέλος- η Ελλάδα έφυγε νικήτρια με 83-80.

Τα δεκάλεπτα: 14-19, 34-43, 57-60, 83-80

Πηγή: sport-fm.gr