Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής μίλησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, για την προβληματική κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και επεσήμανε τις προσπάθειες όλων των παραγόντων προς βελτίωση των πραγμάτων.

«Αυτή την ώρα δίδεται μάχη για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Kαι είναι δύσκολη μάχη. Έχει να τα βάλει με δεκαετίες ανομίας, αντιλήψεων κρατικοδίαιτων. Αντιλήψεων, πως το ποδόσφαιρο πρέπει να κινείται μέσα στα όρια της πολιτικής διαπλοκής» δήλωσε ο Πάνος Μπιτσαξής στον Sentra 103,3.

Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ, απάντησε τα εξής: «Το ουσιώδες δεν είναι η 15νθημερη αναστολή. Είναι πως βγήκε από την ΕΠΟ, κάτω απ’ το χαλί και βγαίνει στην επιφάνεια το πρόβλημα. Όλοι κάνουμε ένα βηματισμό προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης. Είναι μεν βηματισμός με κάποια βραδύτητα, αλλά είναι με συγκεκριμένες πράξεις κι όχι με λόγια.

Το γεγονός, όμως, ότι το θέτει η ΕΠΟ κι όχι η Πολιτεία είναι πολύ σημαντικό. Κι ελπίζουμε να μην είναι ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω. Δίνουμε τη μάχη και κανείς δεν μπορεί να μας καταλογίσει πως δεν προσπαθούμε. Όταν ήρθε η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ εδώ, είχα δηλώσει πως ερευνούμε αν μπορούν να γίνουν τα ελληνικά πρωταθλήματα. Και είτε θα γίνουν με υγιείς βάσεις, είτε δεν θα γίνουν».

Αναφέρθηκε επίσης και στην πιθανότητα αναβολής της αγωνιστικής περιόδου που έρχεται.
«Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Η ΕΠΟ οφείλει να οργανώσει πρωταθλήματα πάνω σε καινούργιες βάσεις. Χωρίς βία, αφερεγγυότητα και αυτού του είδους τον παραγοντισμό που ναρκοθετεί κάθε έννοια αθλητισμού και κάθε έννοια άμιλλας.

Αν δεν μπορέσει να τα οργανώσει έτσι, έχει δυο επιλογές. Ή να τα οργανώσει χωρίς την συμβολή του κράτους και του κρατικού χρήματος και των κρατικών γηπέδων ή να μην τα οργανώσει καθόλου μέχρι να βρεθούν αυτές οι προϋποθέσεις. Και μέσα σ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι και η αδειοδότηση των ομάδων, την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή».

Ο ΓΓΑ έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο ελληνικό ποδοσφαιρικό παρελθόν λέγοντας: «Ήταν έρμαιο της κρατικής διαπλοκής.

Το ποδόσφαιρο ήταν φαινόμενο που παρήγαγε χρέη ύψους 390 εκατομμυρίων των ΠΑΕ προς το κράτος, τα οποία ρυθμιζόντουσαν ξανά και ξανά ή και χαριζόντουσαν. Λειτουργούσαμε κάτω από το καθεστώς, ότι μια ομάδα είναι κράτος εν κράτει, λόγω της ιστορικότητας και των φιλάθλων της. Πηγαίνουμε σε έναν επώδυνο δρόμο στον οποίο η ομοσπονδία και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κάνουν τη δουλειά της, όποιος και αν είναι απέναντι, όποιο όνομα και αν έχει.

Με επώδυνο τρόπο, με περιπλοκές και νομικά θέματα. Κάθε νέο σύστημα περνά και τις παιδικές του ασθένειες. Δύο είναι αυτές οι παιδικές ασθένειες του συστήματος αδειοδότησης.

Η υπερβολική προσήλωση σε προθεσμίες οι οποίες θα έπρεπε να είναι λιγάκι πιο ευέλικτες και η ρήτρα εμπιστευτικότητας, που προκαλεί μεγάλη αναταραχή και δυσκολία στις ενδιαφερόμενες, που θα πρέπει να επανεξετάζεται».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπιτσαξή, τη χώρα μας πρόκειται να επισκεφτεί ειδικό κλιμάκιο της UEFA ενώ ο ίδιος θα επιδιώξει να συναντήσει ανθρώπου της ελληνικής Πολιτείας ώστε να τους παραθέσει τα προβλήματα τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να παραβιάσει τα όρια του αυτοδιοίκητου.

«Υπάρχει ένας άξονας συνεργασίας, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 18 μήνες, με όλους τους φορείς του συντεταγμένου ποδοσφαίρου και την ΕΠΟ.

Έχει αποδώσει καρπούς, άλλο αν δεν είναι ορατοί. Ορισμένες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδείξουμε τι δεν έγινε, ενώ είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδείξουμε τι έγινε. Για παράδειγμα τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ και το μπουμπουνητό που υπήρχε προηγουμένως στο ΣΕΦ. Έγινε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να το αποτρέψουμε» δήλωσε επίσης αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, κ. Πιλάβιο.

Ο κ. Μπιτσαξής αναφέρθηκε τέλος και στα επεισόδια του τελευταίου τελικού του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1: «Έγιναν αυτά στη φυσούνα και ήταν απαράδεκτα.

Είχαμε και αστυνομική δυσλειτουργία σε εκείνο το στάδιο, αλλά και οι διαιτητές έκαναν την εκτίμησή τους. Και είναι σεβαστή, είχε όμως επισημανθεί προηγουμένως ότι πρέπει να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά τα ματς που εξελίσσονται με κροτίδες και φλόγες και πυρσούς θα πρέπει να διακόπτονται. Είναι μια θέση που την έχω εκφράσει για το ποδόσφαιρο, την εκφράζω και για το μπάσκετ».