Έχοντας περάσει μια καριέρα γεμάτη πάθος και συνολικά 34 τίτλους έπειτα από 878 αγώνες με συλλόγους και την εθνική Πορτογαλίας, ο Πέπε αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του στην ηλικία των 41 ετών.

Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η δύναμή του, το πάθος του, μερικές φορές και η αντιαθλητική συμπεριφορά του. Όλα, όμως, ήταν μέρος του παιχνιδιού, ήταν κομμάτια του χαρακτήρα του και με αυτόν τον χαρακτήρα ο Πορτογάλος στόπερ πέτυχε πολλά. Περισσότερα από όσα θα περίμενε και ο ίδιος.

Με την Πόρτο, την ομάδα στην οποία τον μάθαμε (2004-07) και με τη φανέλα της οποίας ολοκλήρωσε και την καριέρα του, κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, ένα Λιγκ Καπ και ένα Διηπειρωτικό κύπελλο. Ακολούθησε η Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία από το 2007 ως το 2017 πανηγύρισε 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 3 Champions League, 2 ισπανικά Σούπερ Καπ, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 2 Διηπειρωτικά.

Πάνω από όλες τις επιτυχίες όμως, πάνω από όλους τους τίτλους, είναι το Euro 2016, ο πρώτος τίτλος της Πορτογαλίας, με τον Πέπε να είναι εκ των πρωταγωνιστών. Με τη δύναμή του και το πάθος του, πάντα.