Η Τουρκία ήταν αγκαλιά με την πρόκριση στους «16» του Euro 2024 και την οριστικοποίησε νικώντας με 2-1 την Τσεχία, αν και της έκανε και η ισοπαλία, χάρη σε γκολ του Τοσούν στο 94ο λεπτό.

Οι Τσέχοι, οι οποίοι ήταν και αυτοί που καίγονταν για τη νίκη, έδειχναν να πατάνε καλύτερα στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης δοκιμάζοντας και κάποια σουτ που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ στο 17′ ο αμαρκάριστος Χράνατς αστόχησε με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση… πλαγίου, δείχνοντας διάθεση να πιέσουν με κάθε τρόπο.

Στο 20′, όμως, τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά γι’ αυτούς αφού ο Μπαράκ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο φάουλ στο χώρο του κέντρου, αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες από νωρίς… Αποτέλεσμα; Η Τουρκία άρχισε σιγά-σιγά να πατάει καλύτερα και πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού, χωρίς πάντως να καταφέρει κάτι στο πρώτο ημίχρονο.

Αντιθέτως, στο 45′ η Τσεχία ήταν αυτή που είχε μεγάλη ευκαιρία για να προηγηθεί αλλά ο Γκιουνόκ είπε «όχι» στον Γιούρασεκ που είχε βγει τετ α τετ, κρατώντας το 0-0.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με μεγάλη ευκαιρία για τους Τσέχους και το δεύτερο άρχισε με γκολ για τους Τούρκους… Στο 51′ ο Στάνεκ είπε «όχι» στον Γκιουλέρ με ωραία απόκρουση, στην εξέλιξη της φάσης όμως ο Τσαλχάνογλου με δυνατό σουτ βρήκε δίχτυα για το 0-1.

Αμέσως μετά η Τσεχία που έπαιζε με 10 παίκτες έκανε και αναγκαστική αλλαγή τερματοφύλακα αφού ο Στάνεκ τραυματίστηκε, παρ’ όλα αυτά δεν τα παράτησε και στο 66′ κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Σούτσεκ από κοντά μετά το λάθος του Γκιουνόκ που έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του.

Το 1-1 έδινε την πρόκριση στην Τουρκία αλλά και ελπίδες στους Τσέχους που ήθελαν ακόμη ένα γκολ για τη νίκη ώστε να πάρουν αυτοί το εισιτήριο για τους «16». Γκολ που κυνήγησαν στο υπόλοιπο του αγώνα, χωρίς όμως να το πετύχουν.

Αντιθέτως, αφήνοντας κενούς χώρους καθώς ήταν στην επίθεση ψάχνοντας το 2-1, το δέχθηκαν στο 94′ από τον Τοσούν, ο οποίος έκανε το 1-2 και σφράγισε την πρόκριση της Τουρκίας στην επόμενη φάση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Πορτογαλία 6
Τουρκία 6
Γεωργία 4
Τσεχία 1

Τσεχία: Στάνεκ (55′ Κόβαρ), Χολές, Χράνατς, Κρέιτσι, Τσούφαλ, Σούτσεκ, Μπαράκ, Πρόβοντ (75′ Λινγκρ), Γιούρασεκ, Χιτίλ (55′ Κούχτα), Χλόζεκ (55′ Χόρι).

Τουρκία: Γκιουνόκ, Μουλντούρ, Ακαϊντίν, Ντεμιράλ, Καντιόγλου, Γιούκσεκ (63′ Γιοκουσλού), Όζτσαν (46′ Αϊχάν), Γκιουλέρ (76′ Τοσούν), Τσαλχάνογλου (87′ Κοκτσού), Γιλντίζ (75′ Ακτούρκογλου), Γιλμάζ.