Στην πρώτη της συμμετοχή στην τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, του Euro 2024 συγκεκριμένα, η Γεωργία κατάφερε να βάλει το πρώτο της γκολ στην ήττα από την Τουρκία, να πάρει τον πρώτο βαθμό με την ισοπαλία κόντρα στην Τσεχία και να πάρει και την πρώτη νίκη με το 2-0 επί της Πορτογαλίας, πετυχαίνοντας έτσι ιστορική πρόκριση στους «16» ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες!

Το ματς άρχισε με γκολ από τα αποδυτήρια για τους Γεωργιανούς, οι οποίοι στο 2ο λεπτό βγήκαν γρήγορα στην κόντρα μετά το λάθος του Σίλβα και ο Κβαρατσχέλια με πλασέ έκανε το 1-0 δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

Ένα γκολ που έδωσε αυτοπεποίθηση στη Γεωργία, με τους Πορτογάλους, από την άλλη πλευρά, να παίρνουν την κατοχή μπάλας και να ψάχνουν τον τρόπο για να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα, απειλώντας για πρώτη φορά στο 17′ με την εκτέλεση φάουλ του Ρονάλντο που απέκρουσε με υπερένταση ο Μαμαρντασβίλι.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ παρέμενε σταθερά στην επίθεση και έγινε επικίνδυνη στο 30′ με το σουτ του Ζοάο Φέλιξ που έφυγε λίγο άουτ, για να ακολουθήσει στο 35′ η σωτήρια προβολή του Γκβελεσιάνι στο σουτ του Ρονάλντο που έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης.

Ένα λεπτό μετά πάντως, στο 36′, το σκορ θα μπορούσε να γίνει 2-0 από την ωραία εκτέλεση φάουλ του Κβαρατσχέλια αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ, στην τελευταία καλή φάση του πρώτου ημιχρόνου. Ο ίδιος παίκτης, μάλιστα, είχε και την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του β’ μέρους, στο 50′, όταν ολομόναχος στην περιοχή δεν έπιασε καλά το πλασέ μετά το γύρισμα του Κιτεϊσβίλι.

Λίγα λεπτά μετά, στο 54′, ο Νταλότ πήγε για την ισοφάριση με πλασέ εκτός περιοχής αλλά ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε εντυπωσιακά και στο επόμενο λεπτό ο Αντόνιο Σίλβα κλώτσησε τον Λοτσοσβίλι εντός περιοχής και η εξέταση του VAR έδειξε ότι είναι πέναλτι, με τον Μικαουτάτζε να εκτελεί στο 57′ και να γράφει το 2-0!

Η Γεωργία είχε, πλέον, μεγάλο προβάδισμα για τη νίκη που θα της έδινε και την πρόκριση ενώ η αδιάφορη βαθμολογικά Πορτογαλία, από την άλλη πλευρά, έδειχνε χαμένη στον αγωνιστικό χώρο και η εικόνα της δεν βελτιώθηκε ούτε μετά τις αλλαγές του προπονητή της.

Έτσι, το 2-0 έμεινε ως το τέλος και η Γεωργία πήρε την πρόκριση για τους «16», εκεί όπου θα είναι και η Πορτογαλία ως 1η του ομίλου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Πορτογαλία 6
Τουρκία 6
Γεωργία 4
Τσεχία 1

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Γκβελεσιάνι (75′ Κβιρκβέλια), Κάσια, Λοτσοσβίλι (63′ Τσιταϊσβίλι), Ντβάλι, Χακβετάτζε (81′ Μεκβαμπισβίλι), Κοχορασβίλι, Κιτεϊσβίλι, Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια (81′ Νταβιτασβίλι).

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Αντόνιο Σίλβα (65′ Σεμέδο), Ντανίλο, Ινάσιο, Νταλότ, Ζοάο Νέβες (75′ Νούνιες), Κονσεϊσάο, Παλίνια (46′ Ρούμπεν Νέβες), Νέτο (74′ Ζότα), Ρονάλντο (65′ Ράμος), Φέλιξ.