Η Τσεχία κατάφερε να προηγηθεί κόντρα στη ροή του αγώνα, η Πορτογαλία όμως δεν τα παράτησε, ισοφάρισε με αυτογκόλ και τελικά νίκησε με 2-1 χάρη σε γκολ του Κονσεϊσάο στο 92′, ξεκινώντας με τρίποντο τις υποχρεώσεις της στο Euro 2024.

Οι Πορτογάλοι ήταν το φαβορί και προσπάθησαν να το δείξουν από την αρχή με το να πάρουν την κατοχή της μπάλας και να κυνηγήσουν το γρήγορο γκολ, με τον Λεάο να είναι αρκετά κινητικός και να παίρνει πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τσέχοι, άλλωστε, ήταν συνεχώς σε θέση άμυνας και ήταν καλά παραταγμένοι και κρατούσαν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κενοί χώροι για τον αντίπαλο. Έτσι, η Πορτογαλία από ένα σημείο κι έπειτα προσπαθούσε με σέντρες, τις οποίες καθάριζε χωρίς πρόβλημα η άμυνα.

Τέτοιο, πρόβλημα δηλαδή, υπήρχε για τους Τσέχους στην αντεπίθεση της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στο 26ο λεπτό αλλά ο Λεάο δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή μετά τη μπαλιά του Φερνάντες. Ήταν η πρώτη καλή στιγμή για τους Ίβηρες και θα έρχονταν και καλύτερες στη συνέχεια.

Όπως, για παράδειγμα, αυτή στο 32′, όταν ο Φερνάντες πέρασε την κάθετη για τον Ρονάλντο αλλά ο Στάνεκ τον νίκησε στο τετ α τετ ή όπως αυτή στο 45’+1 με τους ίδιους πρωταγωνιστές και με την ίδια κατάληξη.

Το πρώτο μέρος, επομένως, έκλεισε χωρίς γκολ και το δεύτερο άρχισε με την εικόνα του παιχνιδιού να παραμένει ίδια. Η Πορτογαλία, δηλαδή, στην επίθεση και η Τσεχία στην άμυνα, μέχρι που αποφάσισε να βγει κι αυτή μια φορά μπροστά και… σκόραρε!

Στο 62′ ο Προβόντ με μακρινό σουτ έστειλε τη μπάλα δοκάρι και μέσα, με τους Τσέχους να είναι από το πουθενά μπροστά στο σκορ και τους Πορτογάλους να προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε. Και μέχρι να το συνειδητοποιήσουν, τελικά, ήρθε η ισοφάριση.

Στο 69′ ο Νούνο Μέντες σούταρε, ο Στάνεκ απέκρουσε και η μπάλα βρήκε στον Χράνατς και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1 με αυτογκόλ. Και από τη στιγμή που ήρθε η ισοφάριση, η ομάδα του Μαρτίνεθ πήγε και για την ανατροπή στο 72′ με το δυνατό σουτ του Μπερνάρντο Σίλβα αλλά ο Στάνεκ αντέδρασε σωστά και απέκρουσε.

Όπως και να έχει, χρόνος υπήρχε για την Πορτογαλία για να κυνηγήσει το δεύτερο γκολ και τη νίκη, η οποία όντως ήρθε στο φινάλε. Όχι στο 87′, όταν το γκολ του Ζότα ακυρώθηκε μέσω VAR για οφσάιντ του Ρονάλντο που είχε στείλει αρχικά τη μπάλα στο δοκάρι με κεφαλιά, αλλά στο 92′, όταν ο Κονσεϊσάο… τιμώρησε τον Χράνατς για την τραγική προσπάθειά του να απομακρύνει και έγραψε το 2-1 λυτρώνοντας την ομάδα του!

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Νταλότ (63′ Ινάσιο), Πέπε, Ρούμπεν Ντίας, Ζοάο Κανσέλο (90′ Σεμέντο), Μέντες (90′ Νέτο), Φερνάντες, Βιτίνια (90′ Κονσεϊσάο), Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λεάο (63′ Ζότα).

Τσεχία: Στάνεκ, Χράνατς, Κρέιτσι, Χόλες (91′ Χόρες), Σούτσεκ, Κουφάλ, Ντούντερα, Πρόβοντ (79′ Μπάρακ), Σουλτς (80′ Σέβτσικ), Σικ (60′ Χίτιλ), Κούχτα (60′ Λινγκρ).