Με τον καλύτερο τρόπο μπήκε στο Euro 2024 η Ελβετία, η οποία με γκολ των Ντούα, Έμπισερ και Εμπολό καθάρισε με 3-1 την Ουγγαρία και έκανε βήμα πρόκρισης στους «16» της διοργάνωσης.

Με τη Γερμανία να έχει, βασικά, σίγουρη την 1η θέση του ομίλου, οι Ελβετοί και οι Ούγγροι διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου για τα νοκ άουτ παιχνίδια, οπότε η αναμέτρησή τους είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την υπόθεση-πρόκριση και η ομάδα του Μουράτ Γιακίν έδειξε πιο έτοιμη σε όλα τα επίπεδα.

Μπορεί η Ουγγαρία να είχε την πρώτη φάση με το σουτ του Σάλαϊ που έφυγε άουτ στο 10′, η Ελβετία όμως ήταν αυτή που σκόραρε. Αμέσως μετά, στο 12′, ο Έμπισερ πέρασε ωραία την κάθετη για τον Ντούα που πλάσαρε σωστά για το 0-1, το οποίο μέτρησε μετά την εξέταση του VAR αφού αρχικά είχε σηκωθεί σημαιάκι για οφσάιντ.

Έχοντας, πλέον, το προβάδισμα, οι Ελβετοί ήλεγξαν την κατάσταση, έδωσαν στο παιχνίδι τον ρυθμό που ήθελαν και στο 21′ πλησίασαν στο δεύτερο γκολ με το σουτ του Βάργκας αλλά ο Γκουλάσι είπε «όχι» και κράτησε όρθια την ομάδα του. Πριν το τέλος του ημιχρόνου, όμως, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τους Ούγγρους…

Στο 45′ ο Φρόιλερ έδωσε στον Έμπισερ και αυτός με ωραίο πλασέ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-2, βάζοντας βάσεις νίκης και… κόβοντας τα πόδια των αντιπάλων ακριβώς πριν πάνε στα αποδυτήρια.

Η Ελβετία μπήκε καλά και στο δεύτερο ημίχρονο και απείλησε στο 48′ με το σουτ του Ντουά που απέκρουσε ο Γκουλάσι, ο οποίος αντέδρασε σωστά και στο σουτ του Βάργκας στο 54′. Λίγα λεπτά μετά, στο 59′, ήταν η σειρά του Εντόι να δοκιμάσει την τύχη του αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, για να έρθει στη συνέχεια η αντίδραση των Μαγυάρων.

Στο 64′ ο Βάργκα με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ μετά τη σέντρα του Σάλαϊ, αμέσως μετά όμως, στο 66′, η νέα κεφαλιά του, μετά την πολύ ωραία σέντρα του Σόμποσλαϊ, βρήκε στόχο και το σκορ έγινε 1-2, με το παιχνίδι να αποκτά ξανά ενδιαφέρον.

Η Ουγγαρία πήρε τα πάνω τους έπειτα από αυτό το γκολ και προσπάθησε να πιέσει με στόχο την ισοφάριση, παρά τις προσπάθειές της όμως δεν κατάφερε κάτι και τελικά στις καθυστερήσεις και συγκεκριμένα στο 93′ η Ελβετία σφράγισε τη νίκη με το 1-3 από τον Εμπολό που πλάσαρε σωστά τον Γκουλασί μετά το λάθος της άμυνας.

Ουγγαρία (Μάρκο Ρόσι): Γκουλάσι, Λανγκ (46′ Μπόλα), Όρμπαν, Α. Ζάλαϊ (79′ Ντάρνταϊ), Φιόλα, Νάγκι, Σέφερ, Κέρκεζ (79′ Άνταμ), Σάλαϊ, Σόμποσλαϊ, Βάργκα.

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ, Ακάντζι, Σερ, Φρόιλερ (86′ Ρίντερ), Τζάκα, Ροντρίγκες, Βάργκας (76′ Εμπολό), Ντουά, Ντοιέ (86′ Σιέρο), Έμπισερ.