Μεγάλη έρευνα, με την κωδική ονομασία «συγκοινωνούντα δοχεία», πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων και της εκδικητικής πορνογραφίας. Η έρευνα έγινε από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουνίου με τους αστυνομικούς να κάνουν εφόδους σε σπίτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.
Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 32 άτομα (31 Έλληνες και ένας αλλοδαπός), εκ των οποίων τα έξι συνελήφθησαν. Οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν πρόσβαση σε servers σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας Το επίμαχο υλικό εμπλουτιζόταν και ανανεωνόταν σε τακτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η διαρκής αγοραπωλησία και ανταλλαγή ταυτόχρονα σε όλους τους διακομιστές
Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας. Το πορνογραφικό υλικό το πουλούσαν έναντι 5 έως 35 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του αντιτίμου οι χρήστες αποκτούσαν πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή, πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.
Πώς δρούσαν
Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία.
Για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό.
Παράλληλα, εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.
Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και με την εταιρία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.
Στην Εισαγγελία τα δεδομένα
Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.
Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.