Παιδιά παρενοχλούνται, βιάζονται και εκδίδονται. Ανήλικα, που θα έπρεπε κανονικά να παίζουν ανέμελα και να χαμογελούν, ζουν την απόλυτη φρίκη στα χέρια των κακοποιητών τους, φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή και «βλέπουν» την παιδικότητά τους να τα αποχαιρετά βίαια.
Καθημερινά ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις με θύματα ανήλικα οι οποίες βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας και προκαλούν φρίκη. Φωτογραφίες που τα δείχνουν γυμνά στέλνονται έναντι αμοιβής σε παιδόφιλους ενώ βίντεο με τους βιασμούς τους κυκλοφορούν στο Dark Web, στον «σκοτεινό παράδεισσο» των παιδεραστών, εκεί όπου πληρώνουν αδρά ώστε να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες τους ορέξεις.
Άνθρωποι οι οποίοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του «σκοτεινού» διαδικτύου προσπαθούν να προσελκύσουν παιδιά κυρίως μικρών ηλικιών και να τα δελεάσουν με χρήματα ή δώρα ώστε να ενδώσουν στις άρρωστες επιθυμίες τους. Τα κλείνουν σε δωμάτια, ασελγούν όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή τους και σε περίπτωση που αυτά τολμήσουν να αντιδράσουν τα απειλούν.
Τι συβαίνει όμως τελικά στον «σκοτεινό» κόσμο του Dark Web; Πόσο πληρώνουν οι παιδόφιλοι και οι παιδοβιαστές ώστε να δουν live κακοποιήσεις ανήλικων; Πώς προσελκύουν και προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά ώστε να τους στείλουν φωτογραφίες τους; Στα ερωτήματα του Newsbeast απαντά ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς.
Διαμηνύοντας πως οι γονείς πρέπει να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους ο Γιώργος Κορμάς αναλύει τους κίνδυνους που «κρύβει» το διαδίκτυο ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μαθητές κυρίως του Δημοτικού καθώς αυτοί πέφτουν συγχότερα θύματα παρενόχλησης.
«Τα κυκλώματα των παιδεραστών κινούνται αρχικά στα κοινωνικά δίκτυα, σε διάφορες ομάδες όπου είτε προσεγγίζουν ανήλικα, είτε εντοπίζουν ο ένας τον άλλον. Στη συνέχεια βέβαια περνούν στο ”σκοτεινό διαδίκτυο” για τις ”συναλλαγές” τους» προειδοποιεί ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
«Πληρώνουν μέχρι και 5.000 ευρώ για να δουν παιδιά να βιάζονται»
Εστιάζοντας στους online βιασμούς παιδιών που μεταδίδονται στο Dark Web ο Γιώργος Κορμάς τονίζει πως υπάρχουν άρρωστα άτομα τα οποία για να τους δουν πληρώνουν μέχρι και 5.000 ευρώ.
Στο Dark Web μας εξηγεί μπορεί να βρεις κάνεις τα πάντα… από φωτογραφίες ανήλικων γυμνών μέχρι ακόμη και online βιασμούς μικρών παιδιών αλλά και βρεφών. «Για τους βιασμούς μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση ανήλικων υπάρχουν άτομα που πληρώνουν από 2.000, 3.000, 4.000 ακόμη και 5.000 ευρώ» λέει.
«Στόχος των παιδεραστών είναι κυρίως τα παιδιά μικρής ηλικίας, τα παιδιά του Δημοτικού. Θα πρέπει να ξέρουμε πως στη χώρα μας το 70% των παιδιών (αυτών των ηλικιών) έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν προφίλ. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει καθώς από εκεί μπορεί οι παιδόφιλοι να τα προσεγγίσουν» σημειώνει.
Το φαινόμενο του αυτοπαραγώμενου παιδοπορνογραφικού υλικού και ο τρόπος με τον οποίο οι παιδεραστές πλησιάζουν τα θύματα
«Δυστυχώς και στη χώρα μας έχουμε δει πως είναι αρκετά διαδεδομένο το φαινόμενο του αυτοπαραγώμενου παιδοπορνογραφικού υλικού. Δηλαδή υπάρχουν άτομα που πλησιάζουν παιδιά και τα πείθουν να στείλουν τα ίδια υλικό έναντι αμοιβής μέσω PayPal ή μέσω κάποιον δώρων που ενδεχομένως τους κάνουν» εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
To ευρωπαϊκό δίκτυο INHOPE στο οποίο συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου κατέβασε σε παγκόσμιο επίπεδο πέρυσι πάνω από 1 εκατ. url με ιστοσελίδες παιδοπορνογραφικού υλικού και βλέπουμε ότι 127.000 σελίδες πέρυσι εμφάνισαν παιδιά κάτω των 5 ετών, δηλώνει ο Γιώργος Κορμάς.
Αναφερόμενος δε στην περίπτωση του Κολωνού όπου μία 12χρονη έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπογραμμίζει πως αποτέλεσε την αφορμή να σβηστούν χιλιάδες προφίλ αλλά και σχόλια που γίνοταν σε παιδιά στο TikTok. «Αυτό ήταν ένα συγκλονιστικό παράδειγμα για να δούμε ότι αυτά τα άτομα δεν χρειάζονται dark web αλλά χρησιμοποιούν κανονικά τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να παρενοχλούν τα παιδιά» συμπληρώνει.
Το 25% των παιδιών πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης
Παραθέτοντας στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ο Γιώργος Κορμάς αναφέρει ότι:
- 1 στα 2 παιδιά συνομιλούν με αγνώστους στα social media
- 1 στα 5 παιδιά συναντιέται με αγνώστους
- το 25% των παιδιών πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης
Το 25% των παιδιών πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ αυτό το ποσοστό θα πρέπει να τονίσουμε ότι πριν τον κορονοϊό ήταν 20%.
«Βλέπουμε πως το θέμα της παρενόχλησης παιδιών είναι μεγάλη μάστιγα και θα πρέπει οι γονείς να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα ειδικά σε μικρές ηλικίες γιατί θυματοποιούνται πολύ πολύ εύκολα» σχολιάζει ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ενώ σημειώνει ότι πριν τον κορονοϊό το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τώρα είναι στο 25% πριν τον κορονοϊό ήταν στο 20%.
«Είναι πάρα πολλοί οι παιδεραστές και οι παιδόφιλοι»
«Σύμφωνα με στοιχεία της Interpol εάν ένα πρωί συλαμβάναμε όλους όσους ασχολούνται με την παιδεραστία οι φυλακές της Ελλάδας δεν θα ήταν αρκετές» διαμηνύει ο Γιώργος Κορμάς.
«Είναι πάρα πολλοί οι παιδεραστές και οι παιδόφιλοι και κινούνται αναλόγως με τα μηνύματα που δίνει η κοινωνία. Όταν η κοινωνία είναι κάθετη είναι πιο μαζεμένοι. Όταν η κοινωνία δίνει μηνύματα πως ο παιδεραστής μπορεί να τη γλιτώσει με κάποιον τρόπο τότε αρχίζουν και κινούνται πιο άνετα» μας λέει.
«Αυτοί οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους με σύμβολα και κωδικούς ενώ παράλληλα δημιουργούν και αρκετά ψεύτικα προφίλ. Μιλάμε για ανθρώπους με ψυχική διαταραχή που δυστυχώς πολλές φορές κάνουν επαγγέλματα στα οποία βρίσκονται κοντά σε παιδιά ή ακόμη και για άτομα που έχουν επίσης βιαστεί ή δεχτεί κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία» συμπληρώνει.
Πώς δρουν οι παιδεραστές και οι παιδόφιλοι και πώς εξοικειώνουν τα παιδιά με την πορνογραφία
Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους γονείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις επαφές και στις συνομιλίες των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιώργος Κορμάς τονίζει «αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ο τρόπος με τον οποίο δρουν αυτά τα άτομα».
«Εκεί πρέπει να δώσουν βάρος οι γονείς και να θυμούνται ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανίσουν ένα ψεύτικο προφίλ στα παιδιά, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, να καλύψουν τα κενά που μπορεί να υπάρχουν (από τα μαθήματα μέχρι τον αθλητισμό και οτιδήποτε άλλο). Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να εξοικειώσουν τα παιδιά με το φαινόμενο της πορνογραφίας και του σεξ στέλνοντάς τους πορνογραφικό υλικό και θα αρχίζουν να ζητούν αντίστοιχο υλικό από τα παιδιά. Όταν στείλουν το πρώτο υλικό αρχίζουν και ζητούν περισσότερα απειλώντας τα και λέγοντάς του «θα το πω στους γονείς σου» προσθέτει.
«Οι γονείς αφήνοντας τα παιδιά ανεξέλεκτα στο διαδίκτυο άθελά τους τα κάνουν να έχουν επαφή με πορνογραφικό υλικό από μικρές ηλικίες και να εξοικειωθούν με αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις να υιοθετήσουν ακόμη και ακραίες συμπεριφορές που βλέπουν όπως για παράδειγμα ομαδικούς βιασμούς» σημειώνει στο Newsbeast ο Γιώργος Κορμάς.
Κλείνοντας δε ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου εξηγεί ότι «υπάρχει η τάση στην κοινωνία ακόμη και από τραγούδια τα τραπ για το εύκολο χρήματα η οποία βάζει τα παιδιά στη λογική να σκέφτονται πως θα το πετύχουν και αυτά και πολλές φορές μπορεί να τα στρέψει στο να το αναζητήσουν. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Αριστοτέλης έλεγε πως εάν τα παιδιά εκπαιδευτούν στις κακές πράξεις, κακές πράξεις θα κάνουν κι αυτά, δεν θα κάνουν καλές».