Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης μπαινοβγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για να παίξει με τους μικρούς του φίλους και να βοηθήσει, εντέλει, στη «θεραπεία» της ψυχής τους.

Ο αγαπημένος «γιατρός» των παιδιών είναι ένα άσπρο κουνελάκι που δέχεται με ευχαρίστηση τα χάδια των παιδιών και τα κάνει να χαμογελούν και να ξεχνούν το Γολγοθά τους.

Πρόκειται για «μέλος» του επιστημονικού προγράμματος «θεραπευτικής συμβολής των ζώων συντροφιάς στο Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», που ξεκίνησε τον Μάιο του 2008, υπό την εποπτεία της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2010.

Στόχος της επίσκεψης του κ. «Χνούδου» είναι να απομακρύνει το στρες από τα παιδιά και το καταφέρνει και με το παραπάνω, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος. Οι μικροί ασθενείς ξεχνούν για λίγο τον πόνο, τις εξετάσεις, την ταλαιπωρία και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

Το κουνέλι επισκέπτεται τους άρρωστους μικρούς του φίλους σε τακτά χρονικά διαστήματα και παραμένει σε ειδικό χώρο για δύο ώρες. Διαμένει σε συνθήκες απόλυτα ελεγχόμενες και διατρέφεται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Μεταφέρεται δε σε ειδικό κλουβί, το οποίο υφίσταται απολύμανση πριν και κατά την τοποθέτηση του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο 7ο σεμινάριο με θέμα «ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού με καρκίνο και της οικογένειάς του», τα παιδιά χρησιμοποιούν το ζώο για να εκφράσουν φόβους, να παρηγορηθούν, να αισθανθούν άνετα, να παίξουν, να απασχοληθούν δημιουργικά και να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Τα παιδιά επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά στο μικρό τριχωτό τους φίλο ύστερα από επώδυνες εξετάσεις και επίσης, έχει καταγραφεί ότι παιδιά που εισάγονται για παρατεταμένη νοσηλεία εκ νέου στο νοσοκομείο, ζητούν να τα επισκεφτεί το κουνέλι στον θάλαμο, όπου νοσηλεύονται.