Ήταν 28 Νοεμβρίου του 2018. Το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη βρέθηκε από το λιμενικό στην περιοχή «Φώκια» της Ρόδου. Η φοιτήτρια από το Διδυμότειχο βιάστηκε και δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς φίλους. Πετάχτηκε στη θάλασσα άγρια χτυπημένη αλλά ακόμη ζωντανή. Ο μαρτυρικός θάνατος που βίωσε η Ελένη μετατράπηκε σε μια αγανακτισμένη κραυγή για δικαίωση της ψυχή της. Μια κραυγή που πάντα θα μας θυμίζει πως η Ελένη είναι η κόρη μας, η φίλη μας, το κορίτσι που περνάει δίπλα μας. Στη θέση της Ελένης θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς.
Η φριχτή υπόθεση δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη οδηγήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου αλλά τελικά διακόπηκε για τις 10 Μαρτίου. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κάθισε τη Δευτέρα μόνο ο 24χρονος κατηγορούμενος από τη Ρόδο ενώ ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του, με καταγωγή από την Αλβανία επέλεξε να μην προσέλθει στο δικαστήριο και να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του. Ο συνήγορός του 22χρονου του ήταν αυτός που ζήτησε την διακοπή της δίκης προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας καθώς ανάλαβε πρόσφατα την υπόθεση.
Οι γονείς της Ελένης όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη για τη δικαίωση της ψυχής της ζητώντας την τιμωρία αυτών που βασάνισαν το παιδί τους. Όπως τονίζει ο Γιάννης Τοπαλούδης στο Newsbeast ξέρει πως η κόρη του εάν μπορούσε να του μιλήσει τώρα σίγουρα θα του έλεγε «σε ευχαριστώ καλέ μου πατέρα» ενώ ζητά από όλους να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αγάπη για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος και να μειωθούν τα εγκλήματα.
Περιγράφει επίσης τις οικονομικές δυσκολίες που πέρασαν και περνούν με τη σύζυγό του για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που τρέχουν αλλά δεν το βάζουν κάτω μέχρι να σταματήσουν να υπάρχουν νταήδες και μάγκες που βιάζουν και σκοτώνουν.
«Ισόβια και 15 χρόνια. Αυτές είναι οι ποινές που είχαν επιβληθεί, το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και στο Εφετείο»
«Αυτό που θέλουμε εμείς οι γονείς της αδικοχαμένης Ελένης αλλά και η ελληνική κοινωνία είναι να διατηρηθεί η ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως και ήταν η ανώτερη η οποία προβλέπονταν εκείνο το χρονικό διάστημα για τα εγκλήματα αυτά που έκαναν και για τον βιασμό στην κόρη μας. Ισόβια και 15 χρόνια. Είχαν επιβληθεί μάλιστα ομόφωνα, το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και στο Εφετείο» τονίζει ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη στο Newsbeast.
«Μας έχουν πάει στο Εφετείο γιατί θέλουν να μειώσουν τις ποινές τους. Με τα διάφορα τερτίπια τους και την προηγούμενη φορά και τώρα και με τα διάφορα ψευτοδικαιολογητικά τους θα κοιτάξουν να μειώσουν τις ποινές τους. Όμως, όπως και πρωτόδικα, είμαστε πεπεισμένοι και εγώ και η μητέρα της Ελένης όπως και πάρα πολλοί άλλοι που είναι δίπλα μας πως θα δικαιωθούμε» συμπληρώνει.
«Εκφράζουμε την ελληνική κοινωνία. Αυτή την ελληνική κοινωνία θα τη δικαιώσουν απολύτως και σε δευτεροβάθμιο βαθμό οι δικαστές μας οι οποίοι δικαστές μας είναι εξαίρετοι» επισημαίνει ο Γιάννης Τοπαλούδης.
«Την αγάπη δεν την προσφέρεις με ευρώ για κάνεις το παιδί σου νταή και μάγκα»
Καθώς θυμάται την Ελένη αλλά εστιάζοντας και στα παιδιά που έχουν παραβατικές συμπεριφορές ο Γιάννης Τοπαλούδης αναφέρει «αυτό που πρέπει να έχει κάθε γονιός του μέσα του είναι η αγάπη. Αυτό πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί μας. Είναι μια λέξη μικρή σε συλλαβές αλλά τόσο πολύ μεγάλη σε αξία και τόσο δύσκολη να εφαρμοστεί στην πράξη».
«Την αγάπη δεν την προσφέρεις με ευρώ, με το να φορτώνεις τις τσέπες του παιδιού σου για να το κάνεις νταή και μάγκα. Αγάπη πραγματική του προσφέρεις όταν είσαι δίπλα του στα μαθήματά του, στις αρρώστιες του, στον προσκέφαλό του, στις δυσκολίες του. Ακόμη και όταν κάποιοι εκπαιδευτικοί σου τονίζουν ότι το παιδί σου έχει κάποια συμπεριφορά επιθετική ή παραβατική οφείλεις να τους ακούσεις και να απευθυνθείς στους αρμόδιους φορείς. Είμαι γονιός σημαίνει δίνω αγάπη στο παιδί μου όχι το φορτώνω χρήματα, το φορτώνω συναισθήματα και αξίες» εξηγεί ο πατέρας της Ελένης.
«Θα πω κάτι που έλεγε η Ελένη συνεχώς σε εμάς όταν βρισκόμασταν, όταν της έκανα τα χατίρια, όταν περνούσαμε χρόνο μαζί, κάτι που θα έλεγε σίγουρα και τώρα για όσα κάνουμε για τη μνήμη και τη δικαίωση της ψυχής της. ”Σε ευχαριστώ καλέ μου πατέρα”» αναφέρει στο Newsbeast φανερά συγκινημένος ο Γιάννης Τοπαλούδη.
«Αυτή η αγκαλιά θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας»
«Στο Εφετείο στο πλευρό μας ήταν οι μανάδες δολοφονημένων κοριτσιών και ο αδερφός της Ζωής Δαλακλίδου που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην πυλωτή του σπιτιού της» λέει ο πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη και προσθέτει «υπάρχουν και άλλες μητέρες που ξέρουμε πως θα ήθελαν να είναι εκεί αλλά δεν μπόρεσαν. Η μητέρα του Φύσσα, η μητέρα του Γιακουμάκη, η μητέρα του Άλκη. Όλες οι μητέρες εκείνων των παιδιών που έφυγαν άδικα».
Μιλώντας για την εικόνα που ράγισε καρδιές και τη μεγάλη αγκαλιά που έκαναν οι μητέρες τριών δολοφονημένων κοριτσιών, η μητέρα της Ελένης, η μητέρα της Γαριφαλιάς και η μητέρα της Ερατώς ο Γιάννης Τοπαλούδης εξηγεί: «Αυτή η αγκαλιά ήταν μια ψυχική αγκαλιά όλων των μανάδων που έχουν χάσει τόσο άδικα και αποτρόπαια τα παιδιά τους. Αυτή η αγκαλιά θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας».
«Το προστατευτικό όμως αγκάλιασμα πρέπει να έρθει και από αυτούς που μας κυβερνάνε, να κάνουν ό,τι μπορούν από τη θέση που έχουν και από το αξίωμά τους ώστε να έχουμε την κοινωνία μας πιο ασφαλή για τα παιδιά μας. Δεν αρκεί μόνο να είμαστε σωστοί γονείς για να βγάλουμε παιδιά τα οποία θα είναι πάνω από όλα άνθρωποι και θα σέβονται τη διαφορετικότητα και το ”όχι”. Θα πρέπει να υπάρχει τιμωρία που θα είναι πραγματική για όσους εγκληματίσουν και κάνουν κακό ή δολοφονήσουν. Πρέπει η τιμωρία να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιους ενδεχόμενους μελλοντικούς βιαστές και δολοφόνους» επισημαίνει.
«Εάν δεν ήταν η μάνα μου το σώμα του παιδιού μας θα ήταν ακόμη στη Ρόδο»
Ο Γιάννης Τοπαλούδης μιλάει επίσης για τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η οικογένειά του, για τα δάνεια που πήρε αλλά και για το ψυχικό σπίτι το δικό του και της συζύγου που είναι εκεί όπου βρίσκεται θαμμένη η Ελένη.
«Όπως κάθε ελληνική οικογένεια έτσι κι εμείς κάναμε το κουμάντο μας με τους μισθούς μας και τα έξοδά μας και πήραμε δάνεια για να μπορούμε να κάνουμε κάτι για την οικογένειά μας και για τα παιδιά μας, με τα δεδομένα που είχαμε όταν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά» λέει.
«Στην πορεία προέκυψε αυτό το τραγικό συμβάν με την κόρη μας. Όταν λοιπόν προέκυψε όλο αυτό τα έξοδα ήταν τεράστια και εάν δεν ήταν και η μάνα μου να μας δώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να κάνουμε την κηδεία και να φέρουμε το φέρετρο από τη Ρόδο στην Αθήνα το σώμα του παιδιού μας θα ήταν ακόμη εκεί δυστυχώς. Έτσι μας έχουν καταντήσει, μας έχουν φτωχοποιήσει και έτσι είναι δυστυχώς η πλειοψηφία των οικογενειών της χώρας μας. Οι τράπεζες ως όφειλαν άρχιζαν να παίρνουν τηλέφωνα. Εμείς αδυνατούσαμε κάποια στιγμή να κάνουμε εκτός από την κηδεία και τα μνημόσυνα και τα δικαστήρια. Όλα αυτά τα τεράστια έξοδα δεν είχαν να τα αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των εγκληματιών, τα είχαμε εμείς» εξηγεί ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη.
«Αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων. Κοιτάζαμε να έχουμε χρήματα για να καλύψουμε τα έξοδα των δικαστηρίων»
«Όταν η υπόθεση ήταν ακόμη στο πρωτόδικο κομμάτι της (κάτι που κράτησε περίπου 4 με 5 μήνες) αδυνατούσαμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων. Κοιτάζαμε να έχουμε χρήματα για να καλύψουμε τα έξοδα που υπήρχαν τότε. Οι τράπεζες και την τελευταία ημέρα πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου μας τρέλαιναν στα τηλέφωνα ενώ εμείς δεν είχαμε στο μυαλό μας τίποτα άλλο εκτός από τη δίκη. Με τι κουράγιο να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα έξοδα και το απάνθρωπο και ”πρόσωπο” της κάθε μίας τράπεζας;
Αυτό που ζητούσαμε ήταν αυτό που ζητάμε και τώρα να υπάρξει μία διαδικασία τριών, τεσσάρων, πέντε μηνών πόσο θα διαρκέσουν τα δικαστήρια και να υπάρξει μία παύση αυτών των δόσεων για το συγκεκριμένο διάστημα. Δεν ζητάμε κάποια είδους ελάφρυνση οικονομική. Θέλουμε ίση μεταχείριση με όλους τους άλλους Έλληνες όμως αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να δώσουμε αυτά τα χρήματα για τον ιερό σκοπό της δικαίωσης της ψυχής της Ελένης» υπογραμμίζει.
«Το λέω ευθαρσώς αλλά δυστυχώς οι τράπεζες είναι απρόσωπες ”ελάτε και πάρτε τα σπίτια μας”. Το δικό μας ψυχικό σπίτι είναι εκεί που πλέον μένει και η Ελένη μας» επισημαίνει κλείνοντας ο Γιάννης Τοπαλούδης.