Βαριές καμπάνες επέβαλε το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο των «μαϊμού» επιδομάτων του ΙΚΑ Καλλιθέας που φέρονται να είχαν ζημιώσει τον ασφαλιστικό οργανισμό περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πέντε πρωταγωνίστριες της υπόθεσης καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 31 ως 38 χρόνια και χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε στην Ελένη Μπουραζάνη 37 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ, στην Χριστίνα Πατεράκη 31 χρόνια και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα καταδικάστηκε σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ και η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή. Ωστόσο, οι κατηγορούμενες θα εκτίσουν κάθειρξη 25 ετών καθώς είναι η ανώτατη που προβλέπεται.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μόνο για τη Χρυσούλα Φέρρα η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών ηλικίας 5 ετών και ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.
Ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση, με αναστολή, και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση ενώ αθώα κρίθηκε η προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλλιθέας η Περσεφόνη Νασοπούλου.
Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι απειλήθηκαν με ισόβια τα οποία «έσπασαν» μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Αποζημιώσεις και κατασχέσεις
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη. Ωστόσο, το Ίδρυμα θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια καθώς διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.
Οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα κατηγορουμένης να αποζημιώσει το ΙΚΑ με την κινητή και ακίνητη περιουσίας της με αντάλλαγμα ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.
Παράλληλα, με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων σε αυτά περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται καθώς έχουν προκύψει και νέα στοιχεία ενώ στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει και οι ασφαλισμένοι που εισέπρατταν τα “μαϊμού” επιδόματα.
Πάρτι εκατομμυρίων
Τα μέλη του κυκλώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, εμπλέκονται σε πάρτι εκατομμυρίων με δημόσιο χρήμα καθώς για περίπου εννέα χρόνια, από το 2003 έως το 2012, χορηγούσαν κατά βούληση εκατοντάδες εικονικά επιδόματα και παροχές σε συγγενείς και φίλους.
Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος . Οι αποκαλύψεις ήταν σοκαριστικές καθώς εμφανίζονται εργαζόμενοι να παίρνουν ταυτόχρονα επιδόματα ασθενείας και μητρότητας. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας η οποία από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε λάβει επιδόματα για 5 τοκετούς, ενώ όπως αποδείχθηκε ήταν άγαμη και δεν δήλωνε κανένα προστατευόμενο μέλος.
Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.