Μετά από δικαστική μάχη δέκα ετών το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για αποζημίωση 400.000 στους γονείς 27χρονης κοπέλας που έφυγε από τη ζωή μετά από επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο.

Το ΣτΕ επικύρωσε δικαστική απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που υποχρεώνει το νοσοκομείο να αποζημιώσει την μητέρα και τον πατέρα της άτυχης κοπέλας για ψυχική οδύνη καθώς δέχτηκε πως ο θάνατος της 27χρονης οφειλόταν σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής κοπέλας, που μπήκε στο χειρουργείο στις 4 Μαρτίου 2004, για μια επέμβαση ρουτίνας και πέθανε μετά από 17 ημέρες, διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση ενώ συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ελέγχου, η μια από επιθεωρητές και ή άλλη από ειδικό πραγματογνώμονα.

Και οι τρεις επιστημονικές έρευνες φαίνεται να συγκλίνουν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε πρόβλημα λειτουργίας ιατρικού μηχανήματος αλλά σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Η Δικαιοσύνη δέχθηκε, με την απόφαση της ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα (υπερέβησαν τα 5 λεπτά) για την οξυγόνωση της ασθενούς, γεγονός που επέφερε τον θάνατο της.

Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η διασωλήνωση, που πιθανά αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο ή στην μετακίνηση της τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και στην υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια.

Η μια έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο τοποθέτησης του τραχειοσωλήνα. Μάλιστα σημειώνει ότι με το που αντικαταστάθηκε η άτυχη κοπέλα οξυγονώθηκε και απέκτησε καρδιακό ρυθμό.

Πάντως, όλες οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι χάθηκε πολύτιμός χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, με συνέπεια την «πρόκληση μη ανατρέψιμων εγκεφαλικών αλλοιώσεων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, μαζί με την αιμάτωση και σχεδόν ταυτόχρονα σταματά και η οξυγόνωση των ιστών, διότι οι εφεδρείες σε οξυγόνο των ζωτικών οργάνων (καρδιάς και εγκεφάλου) είναι περιορισμένες και εξαντλούνται σε μερικά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να επέρχεται γρήγορα πλήρης ισχαιμική ανοξία».