Πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες, η τρόικα επανέρχεται με πιο σκληρή ατζέντα σε Εργασιακό και ελλείμματα. Η τεχνική επιτροπή, που βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσει την έλευση της τρόικας την προσεχή Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, επιμένει στην καθολική υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης οι επιτηρητές μεταφέρουν στον προϋπολογισμό τα 38.000 εφάπαξ που εκκρεμούν στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι τη διετία 2009-10 προσθέτουν έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ και εξανεμίζονται οι θυσίες των συνταξιούχων, οι οποίοι, με την απώλεια των 13ης και 14ης συντάξεων, προσέφεραν 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» οι τεχνοκράτες, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και προετοιμάζουν την έλευση της τρόικας τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, επιμένουν στην πρόβλεψη να υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων, όχι μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες, όταν μια επιχείρηση κινδυνεύει με λουκέτο ή βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, όπως προτείνει η κ. Κατσέλη. Μάλιστα, σε αυτή τη σκληρή στάση συνηγορεί πρωτίστως ο ΣΕΒ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει στο θέμα του ΟΜΕΔ, όπου οι αποφάσεις της Διαιτησίας θα είναι υποχρεωτικές, και στο θέμα της επέκτασης μιας σύμβασης.
Αντιθέτως, ο Σύνδεσμος των βιομηχανιών επιμένει στη ρύθμιση για τις συμβάσεις με στόχο τη γενικευμένη μείωση των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα. Έστω και εάν προς τούτο θα απαιτείται η συνδικαλιστική συναίνεση (υπογραφή σύμβασης σε επίπεδο επιχείρησης).
Σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας και με την πανσπερμία των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο στον εργοδότη να επηρεάσει παντοιοτρόπως τα μικρά σωματεία.
Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται, επίσης, να ανακοινωθεί και το έλλειμμα του 2009, το ποσοστό του οποίου κινείται πλέον ανεξέλεγκτα, καθώς αυθαίρετα τοποθετούνται εκεί δαπάνες και πληρωμές τόσο των ΔΕΚΟ όσο και των Ταμείων, για τα οποία δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Και το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να επηρεάσει τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της τρόικας επιμένουν να υπολογιστούν στο έλλειμμα τα εφάπαξ που διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμη και αυτοί που κατέθεσαν απλή αίτηση χωρίς να λάβουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για τη χορήγηση του εφάπαξ.
Ετσι, μόνο με τις αιτήσεις, προκύπτει έλλειμμα 650 εκατ. ευρώ για το 2009 και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2010.
Δηλαδή, ό,τι έχασαν οι συνταξιούχοι φέτος από την κατάργηση των 13ης και 14ης συντάξεων (1,5 δισ.). Αλλά και με βάση τις πράξεις έκδοσης των εφάπαξ (αλλά μη καταβολής τους λόγω ταμειακών προβλημάτων) να υπολογιστεί το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας, προκύπτει έλλειμμα 425 εκατ. για το 2009 και άλλα 273 για φέτος.
Σήμερα, στο ταμείο Πρόνοιας έχουν σωρευτεί 36.000 αιτήσεις λήψης εφάπαξ και μέχρι τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα φτάσουν τους 38.000. Αυτό συνεπάγεται ένα κρυφό χρέος του Ταμείου, το οποίο ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ, σχεδόν 0,7% του ΑΕΠ.
Βεβαίως, δεν προκύπτει συνταγματική υποχρέωση καταβολής του εφάπαξ από τον προϋπολογισμό, αλλά η τρόικα συναθροίζει αυτό το έλλειμμα στο δημοσιονομικό χάος της χώρας. Και οδηγεί τον προϋπολογισμό να πληρώσει και τα εφάπαξ.
Κάτι που ερμηνεύεται στο βαθμό που ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών έβαλε στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και τα τυχόν δάνεια των ΔΕΚΟ. Προκειμένου να κατακρεουργήσει τους μισθούς των εργαζομένων. Κατά λογική συνέπεια γιατί η τρόικα να μη συναθροίσει και τις υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας;
Κοινωνική έκρηξη, αν…
Από την άλλη, τυχόν αθέτηση της υποχρέωσης καταβολής του εφάπαξ αναμένεται να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Επιπροσθέτως, από τη στιγμή που αυτή η υποχρέωση έχει εγγραφεί στο έλλειμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρωθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Δηλαδή για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πρέπει να πληρωθούν τα εφάπαξ. Και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, εξετάζεται η πιθανότητα θα πληρωθούν τα εφάπαξ με 5ετή κρατικά ομόλογα, ενόσω ελλοχεύει ο κίνδυνος για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και, κατά συνέπεια, και για «κούρεμα» των εφάπαξ.